Σελ. /48
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Φλεβάρη 1995

Ο "Ρ" ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ
Σε πορεία κατεδάφισης το "κοινωνικό" κράτος

Στην ουσιαστική εξάρθρωση της κοινωνικής πρόνοιας οδηγεί το προσχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας

Τον δραστικό περιορισμό της πρόνοιας, ως κρατικής και κοινωνικής δραστηριότητας, προβλέπει το προσχέδιο νόμου για την πρόνοια που συνέταξε το υπουργείο Υγείας και αποκαλύπτει σήμερα ο "Ρ". Το προσχέδιο, όχι μόνο δε διασφαλίζει το "δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας" και δεν ανασυγκροτεί τον τομέα αυτό, όπως υποσχέθηκε το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά, αλλά αντίθετα περιορίζει δραστικά το ρόλο του κράτους και ανοίγει πεδίο λαμπρό στην "ιδιωτική πρωτοβουλία". Το προσχέδιο ορίζει ρητά, ότι η κοινωνική πρόνοια παρέχεται από "δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς" και περιγράφει ένα πλήθος φορέων και "σωματείων αλληλεγγύης" (έτσι μετονομάζονται τα "φιλανθρωπικά σωματεία") σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, κυρίως με τη μορφή του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου.

Αντίθετα, ο ρόλος του κράτους περιορίζεται σε αυτόν του επόπτη και της παροχής συμβουλών. Μάλιστα, οι συνεχείς αναφορές σε πολλαπλά προγράμματα για την Πρόνοια, που θα αφορούν κυρίως την "ιδιωτική πρωτοβουλία", δίνουν την αίσθηση ότι το κράτος δε θα έχει την άμεση και σαφή γνώση της διάθεσης και διανομής αυτών των κονδυλίων. Ενώ, για τη χρηματοδότηση της Πρόνοιας προβλέπεται ακόμη - εκτός από την κρατική επιχορήγηση - η συμμετοχή των χρηστών και η επιβολή κοινωνικού πόρου, κάνοντας καθαρή την προοπτική και νέων βαρών στους εργαζόμενους.

Σοβαρά ερωτηματικά δημιουργούνται, επίσης, για την τύχη των εργαζομένων στο χώρο της πρόνοιας, καθώς προβλέπονται μια σειρά συγχωνεύσεις και αναδιαρθρώσεις στη λειτουργία των ήδη υπαρχουσών δομών.


ΣΕΛ.  9

Αφετηρία αντίστασης κι αγώνα

Ξεκίνησαν ως μια σημαντική συμβολή και προσφορά για τη διάσωση του ιστορικού αρχείου του ΚΚΕ. Γρήγορα, όμως, οι διαστάσεις τους πλάτυναν και αγκάλιασαν τις αγωνίες και τις ελπίδες, τις ανησυχίες και τα οράματα, όλα όσα η καθημερινή ζωή και οι στίχοι της "Ρωμιοσύνης" και των άλλων τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη σηματοδοτούν. Και μετατράπηκαν σε μια πορεία αντίστασης κι αγώνα.

Και μπορούν ν' αποτελέσουν την αφετηρία μιας νέας, πλατιάς και μαχητικής συσπείρωσης ενάντια σε όλα όσα καθημερινά μας ματώνουν. Ενάντια στη φθορά των συνειδήσεων, στη συκοφάντηση των αξιών και ιδανικών, την πολιτιστική υποβάθμιση και την τηλεοπτική εξαχρείωση.


ΣΕΛ.  24   -   25

Προσφορές για την αποκατάσταση των ζημιών
  • Ο σ. μπάρμπα - ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΟΧΙΔΗΣ,85 ετών από τις Σέρρες προσφέρει 200.000 δρχ. ως δεύτερη δόση από τη σύνταξή του και κάνει έκκληση σε νέους και παλιούς κομμουνιστές να κάνουν μια προσπάθεια ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές και να γίνει το καλύτερο.
  • Ο Σύλλογος Συνταξιούχων Δικηγόρων προσφέρει την τελευταία δόση, 200.000 δρχ., από τις 500.000 που είχε αποφασίσει ομόφωνα το ΔΣ του Συλλόγου να δώσει για τη διάσωση του αρχείου.
  • Η Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης "ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ" πρόσφερε 200.000 δρχ.
  • Η ΚΟΒ Καρκιναγρίου Ικαρίας προσφέρει 260.000 δρχ., χρήματα που συγκέντρωσαν από συνεστίαση που οργάνωσαν στα πλαίσια της οικονομικής εξόρμησης του Κόμματος.
  • Ο Κ. Α. Α. προσφέρει 240.000 δρχ., ένατη δόση μέσω ΚΟΒ Δικηγόρων Θεσσαλονίκης.
  • Το ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας Επενδύσεων Βιομηχανικής Αναπτύξεως (ΕΤΕΒΑ) προσφέρει το ποσό των 2.000.000 δραχμών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ