Σάββατο 4 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΕΚΛΟΓΗ
Παιχνίδια με την "επίσπευση"
  • Παρέμβαση Κακλαμάνη με αφορμή τη φημολογία περί επίσπευσης των διαδικασιών, φέρνει στο προσκήνιο τις "σκιές" που προκαλεί στο συναινετικό "όραμα" η προεδρολογία
  • Εν μέσω διαρροών για έναρξη επαφών του ΠΑΣΟΚ με τα υπόλοιπα κόμματα, συντηρείται η "πασαρέλα" των υποψηφίων

Στους ρυθμούς της προεδρολογίας συνεχίζει να κινείται το ΠΑΣΟΚ καθώς στελέχη και βουλευτές του θεωρούν σκόπιμο να μεγαλώνουν τον κατάλογο με τα ονόματα των "υποψηφίων" Προέδρων... Την ίδια ώρα, παρέμβαση στο όλο θέμα πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης,με αφορμή και τη φημολογία περί επίσπευσης των διαδικασιών, η οποία προκάλεσε την αντίδραση της ΝΔ που τον καλεί να καθορίσει ο ίδιος ημερομηνία συνεδρίασης της Βουλής. Γεγονός που δείχνει ότι ο μακρύς χρόνος της προεδρολογίας, μπορεί να είναι επιθυμητός ως αποπροσανατολιστικό μέσο, αλλά ταυτόχρονα ανησυχεί τους αστικούς φορείς, καθώς οι μικροκομματικές αντιθέσεις που έρχονται στο προσκήνιο δημιουργούν προβλήματα στο συναινετικό τοπίο που φιλοτεχνούν.

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα το πρωί αναμένεται να συνεδριάσει το ΕΓ του κόμματος, που θα ασχοληθεί με το ζήτημα των πρωτοβουλιών που έχει ανακοινωθεί ότι θα αναλάβει το ΠΑΣΟΚ, όσον αφορά τις επαφές του με τα υπόλοιπα κόμματα. Επαφές, που ο χαρακτήρας τους αλλά και η πραγματοποίησή τους θα καθοριστούν σε σημαντικό βαθμό από την τροπή που θα πάρει η συζήτηση στη Βουλή, το βράδυ της Δευτέρας, για το "πόθεν έσχες".

Χτες ο Απ. Κακλαμάνης μιλώντας προς τους δημοσιογράφους εκδήλωσε την πρόθεσή του να μην συγκαλέσει συνεδρίαση της Βουλής με θέμα την προεδρική εκλογή εάν δεν υπάρξουν είτε σαφείς ενδείξεις ότι οι διαδικασίες θα καρποφορήσουν είτε τα κόμματα σαφώς δηλώσουν ότι δε θα συμπράξουν στην εκλογή Προέδρου. Οπως ανέφερε, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία σαφής ένδειξη ως προς τα παραπάνω.

Θέση, που από ορισμένες πλευρές, εκτιμήθηκε σαν έμμεση αξιολόγηση ως "αβάσιμου" του κλίματος επίσπευσης που καλλιεργήθηκε μετά τις "συστάσεις" Καραμανλή ενώ άλλες πλευρές έκαναν λόγο για ώθηση των εξελίξεων. Παράλληλα ο πρόεδρος της Βουλής υποστήριξε ότι η παράταση της προεδρολογίας "φθείρει το θεσμό", ενώ, απαντώντας σε ερωτήσεις, εξέφρασε την άποψη ότι η παρούσα Βουλή μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο. Τόνισε δε ότι αυτό δεν είναι θέμα μόνο των κομμάτων αλλά και της εξατομικευμένης ευθύνης των βουλευτών. Επισήμανση που έρχεται να προστεθεί στις συζητήσεις των τελευταίων ημερών για την υπό διερεύνηση δυνατότητα των αστικών κομμάτων να ελέγξουν τη συμπεριφορά των βουλευτών τους κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας. Ως προς τα παραπάνω, χαρακτηριστικές είναι οι τοποθετήσεις του Λ. Βερυβάκη,σύμφωνα με τον οποίο η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών δε θέλει εκλογές αλλά "μπαίνουν και οι πολιτικοί και αρχηγικοί υπολογισμοί και σε αυτό το σημείο μερικοί κόπτονται".

Από την πλευρά της η ΝΔ, σε μια επίδειξη πνεύματος προστασίας του συναινετικού τοπίου που ταλανίζεται από το σύρσιμο της προεδρολογίας, κάλεσε τον Απ. Κακλαμάνη να ορίσει "το ταχύτερο δυνατό" συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης των διαδικασιών "σε τρόπο ώστε τα κόμματα να υποδείξουν υποψηφίους". Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ σημειωνόταν χτες ότι ο κάθε πρόεδρος της Βουλής δεν μπορεί παρά να λάβει υπόψη του τη θέληση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, η άποψη της οποίας αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για το όποιο χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών. Οσο για το θέμα της επίσπευσης, λεγόταν ότι παραμένει ρευστό καθώς "τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμα" από τον Α. Παπανδρέου. Διάφοροι κύκλοι δε, σχολιάζοντας τη θέση της ΝΔ έλεγαν ότι αν θέλει επίσπευση ας το αποδείξει προτείνοντας τον υποψήφιό της και περιπαίζοντας τη βιασύνη της έλεγαν με νόημα ότι "Πρόεδρος έτσι κι αλλιώς θα υπάρξει, είτε χωρίς είτε με εκλογές"... Στο ίδιο μήκος κύματος παράγοντες της Χαρ. Τρικούπη δε σταματούσαν να διαφημίζουν την εκλογική ετοιμότητα του κόμματός τους...

Στο μεταξύ χτες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γερ. Αρσένης, δήλωσε ότι θεωρεί παράδοξο να μην εκλέξει Πρόεδρο η παρούσα Βουλή. Ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Ν. Αλευράς ερωτώμενος για το πρόσωπο του διαδόχου του Κ. Καραμανλή δεν απέφυγε, μετά τον Κ. Στεφανόπουλο, να εντάξει στους έχοντες τα "προσόντα" για το αξίωμα και τον προερχόμενο από τη ΝΔ, Αθ. Τσαλδάρη. Από την πλευρά του ο Ρ. Κοκελίδης είπε ότι υπό ορισμένες προϋποθέσεις θα μπορούσε να προταθεί για τη θέση του Προέδρου ο Μ. Παπακωνσταντίνου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ