Κυριακή 15 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Συνομιλίες για συγκρότηση κυβέρνησης

ΡΩΜΗ. -

Ατυπες συνομιλίες για τη συγκρότηση της 54ης μεταπολεμικής κυβέρνησης στην Ιταλία άρχισε χτες ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Λαμπέρτο Ντίνι, προσπαθώντας να επιλύσει την πολιτική κρίση που μαστίζει τη χώρα μετά την παραίτηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ο Ντίνι, μόλις έλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Οσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο, υποστήριξε πως θέλει να σχηματίσει κυβέρνηση γρήγορα, παραλείποντας την παράδοση για συνομιλίες με τα πολιτικά κόμματα ώστε να επιλεγούν οι υπουργοί. Δεν έκανε όμως καμιά αναφορά σχετικά με το χαρακτήρα της κυβέρνησης που θα σχηματίσει - αν θα είναι μεταβατική κυβέρνηση που θα οδηγήσει την Ιταλία σε πρόωρες εκλογές ή αν θα κυβερνήσει κανονικά μέχρι τις προκαθορισμένες εκλογές. Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι θα επιλέξει τα μέλη της κυβέρνησής του από το χώρο των τεχνοκρατών και έξω από το φάσμα των πολιτικών κομμάτων.

Ο κατάλογος των τεχνοκρατών, που θα συγκροτήσουν τη νέα κυβέρνηση της Ιταλίας θα είναι έτοιμος ως τα μέσα της προσεχούς βδομάδας, ανέφεραν πολιτικοί παρατηρητές. Στη συνέχεια ο Ντίνι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο.

Αν και ο εντολοδόχος πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι θα παραμερίσει τα πολιτικά κόμματα σε ό,τι αφορά τη σύνθεση της κυβέρνησής του, θα πρέπει ωστόσο να εξασφαλίσει την υποστήριξή τους για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.

Σχεδόν όλα τα πολιτικά κόμματα εξέφρασαν ήδη την υποστήριξή τους στον Ντίνι αλλά υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το χρονικό ορίζοντα της νέας κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ