Κυριακή 15 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ
Nέοι "ναρκοδρόμοι"

Ολο και πιο συχνά ανακοινώνονται εντυπωσιακές επιτυχίες για συλλήψεις εμπόρων ναρκωτικών και κατασχέσεις μεγάλων ποσοτήτων διαφόρων θανατηφόρων ναρκωτικών ουσιών. Κι όμως, τη στιγμή που κλείνει ένα παλιό κανάλι, την ίδια ώρα ανοίγει ένα άλλο, διά μέσου του οποίου διοχετεύεται η ηρωίνη στην αγορά των χωρών της Δυτικής Ευρώπης. Και είναι πλέον γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι η κατάσχεση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί και απόδειξη για το ότι δεν υπάρχουν ακόμα αρκετές ποσότητες για επαρκή εφοδιασμό της αγοράς. Αντίθετα: Οι μεγάλες επιτυχίες των Αρχών Δίωξης Ναρκωτικών επιβεβαιώνουν ότι η διακίνηση ναρκωτικών παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις...

Για πάρα πολλά χρόνια, τα διεθνή καρτέλ ναρκωτικών διοχέτευαν την ηρωίνη προς τη Δυτική Ευρώπη κύρια διά μέσου των λεγομένων "κλασικών βαλκανικών καναλιών". Το "ποθητό" αυτό υλικό κατά 70% προέρχεται από τις χώρες της "Χρυσής Ημισελήνου" - Ιράν, Αφγανιστάν και Πακιστάν - και κατέφθανε στη συνέχεια διά μέσου Τουρκίας, Βουλγαρίας, Γιουγκοσλαβίας στη Γερμανία και Δυτική Ευρώπη. Από τότε, όμως, που ξέσπασε ο πόλεμος στην πρώην Γιουγκοσλαβία τα παλιά δοκιμασμένα εμπορικά κανάλια μπλοκαρίστηκαν και ήταν φυσικό να σπάσουν και οι αγωγοί των ναρκωτικών ουσιών...

Η μαφία, όμως, των ναρκωτικών δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια μπροστά στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν. Το κανάλι, διά μέσου του οποίου το εμπόρευμα μεταφερόταν με φορτηγά αυτοκίνητα, μετατέθηκε βορειοανατολικά. Παρακάμπτει τώρα τις περιοχές των πολεμικών επιχειρήσεων. Και έτσι οι πολιτικές αλλαγές, που διαδραματίστηκαν στην Ανατολική Ευρώπη, χρησιμοποιήθηκαν με ιδιαίτερη εξυπνάδα από τη μαφία ναρκωτικών.

Αφετηριακό σημείο των προμηθειών, όπως αναφέρουν έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες, είναι, όπως και προηγούμενα, η Κωνσταντινούπολη: Στη Νοτιοανατολική Τουρκία λειτουργούν τα εργαστήρια, όπου το όπιο μετατρέπεται σε ηρωίνη έτοιμη για χρήση. Στην Κωνσταντινούπολη, το υλικό συγκεντρώνεται σε τεράστιες αποθήκες και εκεί συναντώνται αγοραστές με κατασκευαστές και εμπόρους. Εκεί βρίσκονται και οι άνθρωποι, οι οποίοι θα αναλάβουν τη μεταφορά.

Το νέο δρομολόγιο οδηγεί στη Βουλγαρία, διά μέσου Σερβίας ή Ρουμανίας προς την Ουγγαρία, απ' όπου, μετά, υπάρχουν δυο δυνατότητες: Η διά μέσου Αυστρίας ή Σλοβακίας και της Τσεχικής Δημοκρατίας προς τη Γερμανία. Επίσης, και η παρακαμπτήρια γραμμή διά μέσου Ουκρανίας και Πολωνίας φαίνεται να ενδείκνυται. Στο μεταξύ, όλο και περισσότερη σημασία αποκτούν οι μεταφορές διά μέσου Κεντρικής Ασίας, Ουκρανίας, Λευκορωσίας και Πολωνίας.

Επίσης, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται, ούτε οι επιτυχίες των τελωνειακών και των αστυνομικών αρχών δεν μπορούν να πείσουν ότι μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών δε φτάνουν στον προορισμό τους. Στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται στην Τουρκία, η αστυνομία δεν έχει σχεδόν καμιά δυνατότητα να ανακαλύψει τα εργαστήρια και τις αποθήκες στη Μητρόπολη των 12.000.000 κατοίκων. Πάνω από 300.000 φορτηγά αυτοκίνητα, τα οποία μεταφέρουν διάφορα εμπορεύματα διασχίζουν κάθε χρόνο την Τουρκία. Και επειδή τα ναρκωτικά συνήθως δε βρίσκονται μεταξύ των άλλων εμπορευμάτων, αλλά κρυμμένα κάπου σε διάφορα τμήματα του ίδιου του οχήματος, απαιτούνται 16 ολόκληρες ώρες για να διενεργηθεί η σχετική έρευνα.

Κατά τα άλλα, οι μεγαλέμποροι ναρκωτικών είναι τόσο πανούργοι και ευλύγιστοι στις δραστηριότητές τους, ώστε πάντα εφευρίσκουν τρόπους και μεθόδους, προκειμένου να διοχετεύσουν το θανατηφόρο υλικό μέχρι την πελατεία τους. Και παρά το γεγονός ότι οι τελωνειακές και αστυνομικές αρχές ανακαλύπτουν και κατάσχουν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών, στα πλαίσια των ερευνών που διενεργούν, βέβαιο είναι ότι, σε τελευταία ανάλυση και σε καμιά περίπτωση, δεν είναι δυνατόν να παρεμποδίσουν το εμπόριο και τη μεταφορά των ναρκωτικών στον προορισμό τους.

Πριν απ' όλα, όμως, ένα είναι σίγουρο: Για όσο χρονικό διάστημα υφίσταται μεγάλη ζήτηση ναρκωτικών ουσιών, στην ουσία δεν πρόκειται τίποτα ν' αλλάξει. Και μέχρι τώρα, κάθε υλικό που αναζητείται στην αγορά, είναι φυσικό να παράγεται και να διακινείται. Οι έμποροι βέβαια το γνωρίζουν αυτό πάρα πολύ καλά: Για όσο λοιπόν χρονικό διάστημα δε θα μειώνεται η ανάγκη για χρήση ναρκωτικών ουσιών, αυτές θα φθάνουν στους χρήστες ανεξάρτητα από ποια κανάλια...

Νίκος ΗΛΙΑΔΗΣ - ΗΛΙΟΥΔΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ