Κυριακή 15 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ
1994
Οδυνηρός πολεμικός απολογισμός

To 1994 τελείωσε όπως ακριβώς άρχισε. Με έναν νέο πόλεμο. Μετά τις πολεμικές συγκρούσεις στο μεξικανικό Τσιάπας, στις αρχές του περασμένου χρόνου, και τις ένοπλες αναμετρήσεις στην Υεμένη, στο τέλος του 1994 ξέσπασαν ανοιχτές πολεμικές συγκρούσεις στην αυτόνομη Δημοκρατία της Τσετσενίας, ύστερα από μια κρίση που διαρκούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα και αποκορυφώθηκε με την ανοιχτή επέμβαση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη. Ταυτόχρονα, στο Νότιο Μεξικό η Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, που είχε επιτευχθεί στις 12 του περασμένου Γενάρη, απειλείται ν' ναυαγήσει...

Ετσι λοιπόν, ο αριθμός των πολέμων που έχουν διεξαχθεί σε παγκόσμια κλίμακα μετά το 1945 έφθασε στους 187. Αυτό, μεταξύ άλλων, αναφέρεται σε μια Εκθεση της "Ομάδας Εργασίας και Ερευνας Αιτιών Πολέμου" του Πανεπιστημίου του Αμβούργου, η οποία δόθηκε τώρα στη δημοσιότητα και φέρει τον τίτλο:"Πολεμικός Απολογισμός του 1994". Οι 41 από τους προαναφερθέντες πολέμους διαρκούσαν επίσης και το έτος 1994. Και μόνον αυτοί, σύμφωνα με τους πιο μέτριους υπολογισμούς, από την έναρξή τους έχουν κοστίσει τη ζωή σε 6.500.000 ανθρώπους, ενώ πολλαπλάσιος ήταν ο αριθμός των τραυματιών.

Στο Αφγανιστάν, από τον Οκτώβρη του 1978, έχουν πεθάνει πάνω από 1.500.000 άνθρωποι, ενώ στο Σουδάν τα τελευταία δέκα χρόνια σκοτώθηκαν τουλάχιστον 1.300.000 άτομα. Επίσης, στα θύματα των πολεμικών συγκρούσεων κατά τη διάρκεια του 1994 θα πρέπει να συνυπολογιστούν τα 18.000.000 πρόσφυγες και άλλα 24.000.000 που εκδιώχθηκαν από τις πατροπαράδοτες εστίες τους και είναι αναγκασμένοι να ζουν σαν πρόσφυγες στην ίδια τους τη χώρα.

Το χρονικό αυτό διάστημα η πιο βαριά χτυπημένη είναι η Αφρική με 12 πολέμους. Στην Ασία διεξάγονται εννέα, στην Πρόσω και Μέση Ανατολή εφτά, στη Λατινική Αμερική έξι, ενώ η Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ) είναι σήμερα θέατρο τεσσάρων ένοπλων συγκρούσεων. Παρά το γεγονός ότι, κάπως τον περασμένο χρόνο μειώθηκε ο αριθμός των πολέμων, "σε καμιά, όμως, περίπτωση δε σημαίνει ότι το γεγονός αυτό αποτελεί και την κυρίαρχη τάση".Τη στιγμή που, στη διάρκεια της δεκαετίας του '50, είχαν διεξαχθεί 12 πόλεμοι, ο αριθμός τους στη διάρκεια της δεκαετίας του '90 ετήσια έφθανε στους 40. Εδώ θα πρέπει να προστεθούν οι ένοπλες συγκρούσεις στο Ζαφιρ, στο Μπουρούντι και στη Βορειοανατολική Ινδία. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι οι πολεμικές αυτές συγκρούσεις θα ήταν δυνατόν να οδηγήσουν σε πολεμική κλιμάκωση.

Παράλληλα, θα πρέπει να τονιστεί ότι όλες οι προσπάθειες που έχουν καταβληθεί για το σταμάτημα των ένοπλων συγκρούσεων είχαν λίγο θετική επίδραση. Παρά το γεγονός ότι, αυτή τη στιγμή τα Ηνωμένα Εθνη διεξάγουν ειρηνικές αποστολές σε 11 εμπόλεμες περιοχές του κόσμου, δεν έγινε, όμως, κατορθωτό ο ΟΗΕ να μετατραπεί σε ένα εργαλείο για τη διασφάλιση της ειρήνης στον κόσμο. Και η αποστολή κυανοκράνων στην πρώην Γιουγκοσλαβία αποδείχνει, πριν απ' όλα, την αδυναμία της παγκόσμιας αυτής οργάνωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ