Τρίτη 12 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Δυναμικά στον αγώνα

Οι ναυτεργάτες απέκλεισαν χτες το ΓΕΝΕ, παλεύοντας για δουλιά χωρίς κεφαλομεσίτες και απορρόφηση των ανέργων

Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των ναυτεργατών για μπάρκο χωρίς κεφαλομεσίτες και για την προστασία της απασχόλησης, συνεχίστηκαν χτες με τον αποκλεισμό του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας για 4 ώρες από τις 10 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι. Οι ναυτεργάτες απαγόρευσαν στους ναυτιλιακούς πράκτορες και στους ανθρώπους τους να συναλλάσσονται με τις υπηρεσίες του Γραφείου, ενώ στις εισόδους του ΓΕΝΕ τοποθέτησαν πικέτες που αναγράφουν: "Διεκδικούμε αγωνιστικά το δικαίωμα στην εργασία", "τώρα μέτρα για τη ριζική αναδιοργάνωση του ΓΕΝΕ".

Πρωτοπόρα σωματεία στη συνέχιση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων είναι η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού και η Πανελλήνια Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ".Πριν την έναρξη του αποκλεισμού του ΓΕΝΕ, οι ναυτεργάτες που ανταποκρίθηκαν στο αγωνιστικό κάλεσμα των δύο ναυτεργατικών σωματείων, έκαναν εξόρμηση στην Ακτή Μιαούλη, ενημερώνοντας τους άνεργους ναυτεργάτες που τριγυρίζουν, για να βρουν μπάρκο, ότι ο αγώνας συνεχίζεται. Οι ναυτεργάτες θα αποκλείουν καθημερινά τις εισόδους του ΓΕΝΕ, ενώ τις επόμενες μέρες ο αγώνας θα επεκταθεί και εναντίον των πλοιοκτητριών εταιριών που δε ναυτολογούν Ελληνες ναυτεργάτες.Με τον συνεχή αγώνα τους οι ναυτεργάτες διεκδικούν την άμεση απορρόφηση των ανέργων και την ανάκληση των αντιναυτεργατικών μέτρων που εξήγγειλε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας,ικανοποιώντας τις προκλητικές απαιτήσεις των εφοπλιστών για τον αποδεκατισμό των Ελλήνων ναυτεργατών από τα καράβια, τη μετατροπή της ελληνικής σημαίας σε σημαία ευκαιρίας. Επίσης, με την προώθηση αυτών των μέτρων θα δοθεί και η χαριστική βολή στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι έλεγχοι των πλοίων από συνδικαλιστές, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τηρείται η νομοθεσία για τις οργανικές συνθέσεις. Σε πρόσφατη περιοδεία συνδικαλιστών της ΠΕΜΕΝ σε πλοία, που "πιάνουν" στο λιμάνι του Βόλου, διαπιστώθηκε ότι σε πλοία στα οποία καταστρατηγείται η νομοθεσία, δίνεται από τις τοπικές λιμενικές αρχές άδεια απόπλου, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των ναυτεργατών. Οπως καταγγέλλει η ΠΕΜΕΝ, με έγγραφό της προς το Λιμεναρχείο Βόλου, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και τις ελεγκτικές του αρχές, χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πλοίο ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ, το οποίο, αν και παρουσίαζε ελλείψεις στη σύνθεση του πληρώματος του μηχανοστασίου, πήρε άδεια να αποπλεύσει! "Τονίζουμε - υπογραμμίζεται στο έγγραφο της ΠΕΜΕΝ - ότι το Λιμεναρχείο έχει καθήκον να ελέγχει τα πλοία και να λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την τήρηση της νομοθεσίας. Αμεσα απαιτούμε να ενταθούν οι έλεγχοι των πλοίων και να αποκατασταθούν οι ελλείψεις στο ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ