Τρίτη 12 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αγωνιστική "σεζόν"

Συγκεντρώσεις για ασφαλιστικά - εργασιακά δικαιώματα πραγματοποιούν σήμερα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι Αθήνας, Κέρκυρας και θα υπάρξει συνέχεια

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιεί σήμερα Τρίτη, στις 4 το απόγευμα στο θέατρο "Ακάδημος", η Ομοσπονδία Επισιτισμού - Τουρισμού και καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να συμμετάσχουν μαζικά και να διεκδικήσουν την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων που βιώνουν καθημερινά στους χώρους δουλιάς.

Επίσης, συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στις 11π.μ. στο Εργατικό Κέντρο και τρίωρη στάση εργασίας από τις 11π.μ. έως τις 2μ.μ.,πραγματοποιεί σήμερα και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας.Το Σωματείο, όλο το προηγούμενο διάστημα, πραγματοποίησε εξορμήσεις σε 40 μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού και η κατάσταση που συνάντησε χαρακτηρίζεται δραματική. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται στα πρόθυρα της οικονομικής εξαθλίωσης, ενώ και φέτος η σημαντική συρρίκνωση της σεζόν είχε ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο κομμάτι τους να πραγματοποιήσει ελάχιστα μεροκάματα. Εκτιμάται ότι περίπου το 40% των εργαζομένων του κλάδου στην Κέρκυρα δε θα καταφέρει φέτος να πάρει την επιδότηση ανεργίας! Εκτός από αυτά, σε καθημερινή βάση διαπιστώνονται παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, τρομοκράτηση των εργαζομένων και μη καταβολή δεδουλευμένων ακόμα και της περσινής σεζόν!

Η σημερινή κινητοποίηση της κλαδικής Ομοσπονδίας είναι η αρχή μιας σειράς κινητοποιήσεων που αποφασίστηκαν σε σύσκεψη σωματείων του κλάδου στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, για τις 28 Αυγούστου η Ομοσπονδία έχει κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας, ενώ θα πραγματοποιηθούν και συγκεντρώσεις. Στη συνέχεια, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη θα συνεδριάσει η Ολομέλεια της Ομοσπονδίας, για να αποφασίσει την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι κινητοποιούνται ζητώντας να παρθούν μέτρα για τη λύση σημαντικών προβλημάτων τους, όπως είναι η μη τήρηση των συμβάσεων εργασίας και της εργατικής νομοθεσίας, η κατάργηση της πλήρους απασχόλησης και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Το ασφαλιστικό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του κλάδου, ενώ τα "βέλη" της Ομοσπονδίας στρέφονται εναντίον του αντιασφαλιστικού νόμου 2084 του 1992 και την κατάργηση της 20ετίας για την καταβολή του εφάπαξ, που απορρέει απ' αυτόν.

Σε σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, τονίζεται ότι σήμερα πολλοί εργαζόμενοι που έχουν συμπληρώσει την 20ετία δεν μπορούν να πάρουν το εφάπαξ, γιατί θα πρέπει να έχουν απολυθεί ή αποχωρήσει από την εργασία τους, γεγονός που τους καθιστά ευάλωτους στις πιέσεις της εργοδοσίας και χάνουν τις αποζημιώσεις τους, προκειμένου να τους χορηγηθεί βεβαίωση της απόλυσής τους. Η Ομοσπονδία ζητάει την τροποποίηση του καταστατικού, ώστε να χορηγείται το εφάπαξ χωρίς την προϋπόθεση απόλυσης ή αποχώρησης, να καταργηθεί ο Νόμος 2084/92, να διατηρηθεί η αυτοτέλεια του ΤΑΞΥ και να επεκταθεί κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ