Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Χιλιάδες φωνές αντίστασης

Βροντερό το "όχι" χιλιάδων εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων, φοιτητών, που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κάνιγγος, ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό προσκλητήριο της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων Αθήνας. Μαχητική η πορεία προς τη Βουλή

Χιλιάδες φωνές εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων, φοιτητών και μαθητών, λαού από όλη την Αθήνα, ενώθηκαν στα κοινά συνθήματα αντίστασης στις αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης, χτες το απόγευμα στην πλατεία Κάνιγγος, στη συγκέντρωση που κάλεσε η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό.

Λίγο πριν τις 5.30 το απόγευμα, εκατοντάδες εργαζόμενοι και συνταξιούχοι περίμεναν στην πλατεία Κάνιγγος τους συναγωνιστές τους από τις προσυγκεντρώσεις της Ομόνοιας, της πλατείας Βάθης, του Πεδίου του Αρεως. Σημαντική ήταν η παρουσία των φίλων της ειρήνης, με το πανό της ΕΕΔΥΕ να διαμηνύει "όχι στους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς, ειρήνη - φιλία", δίπλα στα πανό της "Νεανικής Δράσης για την ειρήνη", της ΠΕΔΥΕ, της Επιτροπής Ειρήνης Νέας Σμύρνης.

Σε μερικά λεπτά, τα αιτήματα της συγκέντρωσης και τα τραγούδια, που ακούγονταν από τα μεγάφωνα, καλύφθηκαν από το βροντερό επαναλαμβανόμενο σύνθημα των ιδιωτικών υπαλλήλων που έφτασαν πρώτοι: "Αγροτιά - Εργατιά" και "Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με τα συνδικάτα αντίσταση και πάλη"."Οχι στους μισθούς πείνας, κατώτερος μισθός 175.000 δραχμές, μεροκάματο 7.000 δραχμές, γνήσια ΑΤΑ", διαμήνυε το πανό του σωματείου.

Δίπλα στους διαδηλωτές βρέθηκαν αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Κ. Παρασκευά,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, ο Ν. Σοφιανός,γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, οι βουλευτές του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας και Α. Τασούλας,αντιπροσωπεία της ΠΕΑΕΑ, της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας που συμμετείχε στην κινητοποίηση, αντιπροσωπεία του προεδρείου της ΕΕΔΥΕ που επίσης συμμετείχε στην κινητοποίηση, ΕΣΑΚίτες μέλη της διοίκησης της ΓΣΕΕ, με επικεφαλής τον γραμματέα της Συνομοσπονδίας Γ. Μαυρίκο,ο δήμαρχος Ταύρου Π. Βακαλόπουλος,εκπρόσωπος από τη Συντονιστική Επιτροπή των αγροτών. Η Ομοσπονδία Εργαζομένων της Πορτογαλίας έστειλε επίσης μήνυμα συμπαράστασης.

Η πλατεία Κάνιγγος γέμιζε όλο και περισσότερο, όταν άρχισε ο χαιρετισμός της Χρ. Τσεντούρου,μέλους της Συντονιστικής Επιτροπής. "Ο βαθιά ταξικός προϋπολογισμός προαναγγέλλει μια ακόμα χρονιά σκληρής λιτότητας για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τα άλλα λαϊκά στρώματα", επισήμανε αρχίζοντας την ομιλία της η Χρ. Τσεντούρου.

Η ομιλήτρια πρόσθεσε ότι όσοι αγωνίζονται και διεκδικούν, παίρνουν πίσω την ψήφο εμπιστοσύνης που έδωσαν στην κυβέρνηση πριν δυόμισι μήνες και αναφέρθηκε ειδικότερα στους ναυτεργάτες, τους οικοδόμους, τις καθαρίστριες δημοσίων σχολείων, τους εργάτες της ΜΙΣΚΟ, της "Αχάια Κλάους", της "Good Year", τους συνταξιούχους, τους δημόσιους υπάλληλους, τους εργαζόμενους στο εμπόριο, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους μαθητές και τους σπουδαστές.

Με ένταση αναφέρθηκε στον αγώνα των αγροτών η ομιλήτρια, τονίζοντας: "Αυτή την πολιτική, με τον μεγαλειώδη, ξεχωριστό και δίκαιο αγώνα τους έχουν απορρίψει οι αγρότες στην πράξη, με τη δράση και την πρωτοφανή αντοχή και ενότητά τους". Στη συνέχεια η ομιλήτρια κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση των αγροτών την Πέμπτη στην Αθήνα. Σ' αυτό το σημείο η ομιλία διακόπηκε για λίγο από το σύνθημα, που με ιδιαίτερη θέρμη φώναζαν οι συγκεντρωμένοι: "Εργατιά, αγροτιά, μια φωνή και μια γροθιά".

Τέλος, υπογράμμισε την αντίθεση με τη στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που στην ουσία στηρίζει αυτή την πολιτική με μικροδιορθώσεις και κάλεσε σε δημιουργία μετώπου ενάντια σε αυτή την πολιτική, με εργάτες, συνταξιούχους, υπάλληλους, άνεργους, φοιτητές, σπουδαστές, ΕΒΕ, αγρότες.

Η πορεία

"Θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία", ήταν το σύνθημα για να αρχίσει λίγο μετά τις 6 η πορεία προς τη Βουλή, ένα ποτάμι αντίστασης που παλλόταν στο ρυθμό των αγωνιστικών συνθημάτων.

"Εργάτες - αγρότες - φοιτητές, μ' αγώνες απαντάμε στις πολυεθνικές", ήταν το σύνθημα που ακολούθησε και βρέθηκε στο στόμα των χιλιάδων διαδηλωτών. Οι συνταξιούχοι ήταν εκεί με τα πανό τους, ζητώντας μαχητικά αύξηση των συντάξεών τους. Στον ίδιο δρόμο ήταν και οι εργάτες μετάλλου με το Συνδικάτο Αθήνας "Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ", το Σωματείο Εργατών Δήμου Πετρούπολης - Καματερού, το Συνδικάτο Οικοδόμων Πειραιά, το Συνδικάτο Οικοδόμων Περιστερίου, το Συνδικάτο εργαζομένων στους κλάδους ένδυσης με πολλούς ξένους εργάτες, μαζικοί φορείς της Ηλιούπολης, ο Σύλλογος Φοιτητών Παντείου και δεκάδες άλλα σωματεία.

"Η εργατιά παλεύει γι' άλλη πολιτική, κόντρα στη συναίνεση και την υποταγή", φωνάχτηκε ξανά και ξανά στην οδό Ακαδημίας, καθώς η πορεία κατευθυνόταν στη Βουλή, όπου εξελίχθηκε το μεγάλο συλλαλητήριο ενάντια στον προϋπολογισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ