Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Με 48ωρη απαντούν στην αδιαλλαξία

Αμετακίνητη στην πολιτική της εξοντωτικής λιτότητας η κυβέρνηση. Προκαλεί κι από πάνω ο Παπαντωνίου, χαρακτηρίζοντας "σημαντική παροχή" το νέο μισθολόγιο - φτωχολόγιο! Μαχητική η χτεσινή πανελλαδική κινητοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων

Με την κήρυξη νέας, 48ωρης αυτή τη φορά, πανελλαδικής απεργίας απαντά η ΑΔΕΔΥ στην επίδειξη αδιαλλαξίας που έκανε και χτες η κυβέρνηση, διά του υπουργού Εθνικής Οικονομίας.

Την απόφαση πήρε χτες η Εκτελεστική Επιτροπή της οργάνωσης, που συνεδρίασε αμέσως μετά την άκαρπη συνάντηση που είχε με τον Γ. Παπαντωνίου,στα πλαίσια της χτεσινής 24ωρης απεργίας των δημοσίων υπαλλήλων. Ειδικότερα, ο υπουργός αρνήθηκε την ικανοποίηση οποιουδήποτε αιτήματος και επέμενε στο ίδιο μισθολόγιο - φτωχολόγιο, το οποίο μάλιστα χαρακτήρισε και "σημαντική παροχή"!"Ολα τα φορολογικά βάρη πέφτουν στους έχοντες και κατέχοντες" (!), ισχυρίστηκε προκλητικά ο υπουργός και, συνεχίζοντας στους ίδιους τόνους, δήλωσε πως "με το μισθολόγιο θα υπάρξει μικρή μεν, αλλά βελτίωση του πραγματικού εισοδήματος των δημοσίων υπαλλήλων"!

Επιμένοντας στη λογική των διασπαστικών παρασκηνιακών κινήσεων και της δημιουργίας αυταπατών, δεν έδωσε το ολοκληρωμένο σχέδιο μισθολογίου με τις συνολικές ρυθμίσεις για όλους τους κλάδους, αν και υπήρχε δέσμευση να δοθεί από την προηγούμενη βδομάδα και παρέπεμψε στο ...Γενάρη, αφού δηλαδή έχει ψηφιστεί ο προϋπολογισμός.

Μετά τη συνάντηση ο Γ. Κουτσούκος,πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, δήλωσε πως "ο υπουργός επέμενε στις γνωστές θέσεις της κυβέρνησης. Εμείς δεν έχουμε άλλο δρόμο παρά να συνεχίσουμε τον αγώνα μας".

Σχολιάζοντας τις απαντήσεις του υπουργού, ο Δ. Αγκαβανάκης,αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, τόνισε: "Και στη σημερινή συνάντηση διαπιστώθηκε η αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης απέναντι στα δίκαια αιτήματά μας. Ο υπουργός με προκλητικό τρόπο και με αυθαίρετες εκτιμήσεις προσπάθησε να παρουσιάσει τη "μαύρη" οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ως φιλολαϊκή. Απέρριψε τα αιτήματα για πραγματικές αυξήσεις και παρέπεμψε σε έναν ατέρμονο διάλογο. Επίσης με την παραπομπή της επίδοσης του σχεδίου μισθολογίου, η κυβέρνηση συνεχίζει τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις, έτσι ώστε από τη μια με διάφορες παρασκηνιακές συναντήσεις να καλλιεργεί ψευδαισθήσεις και από την άλλη, μέσω των κυβερνητικών συνδικαλιστών, να διασπά το μέτωπο των αγώνων, με αναστολές κηρυγμένων απεργιών. Με τη μαζική συμμετοχή τους στην απεργιακή κινητοποίηση, οι δημόσιοι υπάλληλοι έριξαν στο κενό τις υπονομευτικές προσπάθειες και έδωσαν το μήνυμα για παρατεταμένους και αποφασιστικούς αγώνες μέχρι τη δικαίωση".

Η συγκέντρωση

Μαζική - από τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων - ήταν η απεργιακή συγκέντρωση των δημοσίων υπαλλήλων μπροστά στα γραφεία της ΑΔΕΔΥ. Ξεχωριστή ήταν η παρουσία των εργαζομένων στους ΟΤΑ,οι οποίοι κατέφθασαν με πορεία στο χώρο της συγκέντρωσης.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Γ. Κουτσούκος, ο οποίος σημείωσε πως "οι δημόσιοι υπάλληλοι στέλνουν προς την κυβέρνηση μήνυμα αντίστασης στη μακρόχρονη λιτότητα και αγωνιστικής διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων τους".

Σε ένδειξη συμπαράστασης παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, της Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων και της Ομοσπονδίας Αστυνομικών. Επίσης μηνύματα συμπαράστασης έστειλαν αντίστοιχες οργανώσεις από Κύπρο, Ιταλία, Γερμανία και Ισπανία.

Με συνθήματα όπως "Φτάνει πια ως εδώ, όχι άλλο εμπαιγμό" και "Αυτό το μισθολόγιο είναι κοροϊδία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία",οι διαδηλωτές προχώρησαν με πορεία προς το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

Η κλιμάκωση

Σε πολύωρη συνεδρίασή της η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε να εισηγηθεί στο Γενικό Συμβούλιο της οργάνωσης, που θα συνέλθει στις 13 Γενάρη, την κήρυξη 48ωρης απεργίας στο δεύτερο δεκαήμερο του Γενάρη, με το ίδιο "πακέτο" αιτημάτων και με αιχμή το οικονομικό. Οπως τονίστηκε, η προετοιμασία της απεργίας αρχίζει ήδη από σήμερα.

Την απόφαση ψήφισαν οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚ,της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας",οι οποίοι πρότειναν να συνεδριάσει την ερχόμενη Δευτέρα το Γενικό Συμβούλιο, καθώς και οι δυο από τους τρεις παρόντες συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ.

Κατά της 48ωρης απεργίας ψήφισαν οι συνδικαλιστές του ΣΥΝ, οι οποίοι, ενισχύοντας την τακτική του "διαίρει και βασίλευε" της κυβέρνησης και τις συγκεκριμένες ενέργειές της για την καλλιέργεια αντιπαραθέσεων μεταξύ των διαφόρων κλάδων, πρότειναν την παράδοση της "σκυτάλης" των όποιων... κινητοποιήσεων στις επιμέρους ομοσπονδίες και την ανάληψη από την ΑΔΕΔΥ ρόλο ...συντονιστή!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξανά σε απεργία κατά του νέου μισθολογίου(1997-02-15 00:00:00.0)
Θα συγκροτήσουμε αγωνιστικό μέτωπο(1997-01-08 00:00:00.0)
Απεργούν και διαδηλώνουν(1996-12-17 00:00:00.0)
Απεργούν και διαδηλώνουν(1996-12-17 00:00:00.0)
Μισθολόγιο νέας λιτότητας(1996-11-08 00:00:00.0)
Πολύ κακό για το τίποτα...(1996-10-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ