Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Μήνυμα αντίστασης στο "στρατόπεδο των χορτάτων"

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Απεργιακές συγκεντρώσεις, πορείες και συλλαλητήρια πραγματοποίησαν χτες και οι εργαζόμενοι της Β. Ελλάδας στα πλαίσια της 24ωρης πανεργατικής απεργίας της ΓΣΕΕ, εκφράζοντας έτσι την έντονη αντίθεσή τους στη συνεχιζόμενη λιτότητα και στη νέα αφαίμαξη των εργατικών εισοδημάτων που προβλέπει ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης για το 1997.

Στη Θεσσαλονίκη εργαζόμενοι από διάφορους κλάδους και μέλη της διοίκησης του ΕΚΘ αναχώρησαν στις 9 το πρωί με 3 λεωφορεία, για να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο στην Αθήνα και στις 10, όπως είχε προγραμματιστεί σύμφωνα και με την απόφαση του ΕΚΘ, πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση μπροστά στο Εργατικό Κέντρο. Ακολούθησε πορεία προς το ΥΜΑΘ, όπου επιδόθηκε το ψήφισμα της συγκέντρωσης. Σύμφωνα με το οργανωτικό γραφείο του ΕΚΘ, η συμμετοχή στην απεργία ήταν σχετικά ικανοποιητική και πλησίασε το 40%.

Ο γγ του ΕΚΘ, Βασίλης Ρέβας,στην ομιλία του αναφέρθηκε στα αντιλαϊκά μέτρα του νέου προϋπολογισμού και τόνισε πως η οικονομική θέση των μισθοσυντήρητων και των συνταξιούχων αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο. "Τα επίσημα στοιχεία, τα δικά τους στοιχεία - επισήμανε ο γγ του ΕΚΘ - δίνουν σαφέστατα την εικόνα που επικρατεί στα δύο στρατόπεδα. Στο στρατόπεδο των χορτάτων, οι βιομήχανοι αύξησαν τα φανερά καθαρά κέρδη τους κατά 38%, οι μεγαλέμποροι κατά 40% και οι επιχειρηματίες στον τομέα των υπηρεσιών κατά 26,5%. Την ίδια στιγμή στο άλλο στρατόπεδο των εργαζομένων των συνταξιούχων και των ανέργων, η εισοδηματική πολιτική της τάξης του 3,5% επέκτεινε τη φτώχεια και την ανέχεια σε νέα κοινωνικά στρώματα, επέκτεινε την υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου στο 87% του συνόλου των ελληνικών νοικοκυριών".

Στη συνέχεια ο γγ του ΕΚΘ εξέφρασε τη συμπαράσταση του εργατικού κινήματος προς τους αγρότες και κάλεσε τους εργαζόμενους της πόλης να συνεχίσουν κι αυτοί δυναμικά τους αγώνες τους συντονισμένα με όλους τους κλάδους που βιώνουν την ίδια πολιτική, με στόχο την ανατροπή της και τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης της ανεργίας και της συρρίκνωσης της παραγωγικής βάσης.

Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής και ενάντια στο πρόγραμμα "σύγκλισης", που κατέληξε στο ΥΜΑΘ. Με τη λήξη της πορείας εργαζόμενοι επιβιβάστηκαν σε τρία λεωφορεία και επισκέφθηκαν τα μπλόκα των αγροτών,εκφράζοντας στην πράξη τη συμπαράσταση του Συνδικαλιστικού Κινήματος προς την εξεγερμένη αγροτιά.

  • Συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί στην Καμάρα και πορεία προς το ΥΜΑΘ πραγματοποίησαν χτες στη Θεσσαλονίκη οι δάσκαλοι, οι νηπιαγωγοί και οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί,ενώ και οι έκτακτοι εργαζόμενοι του υπουργείου Πολιτισμού, που διαμαρτύρονται για δεκάδες απολύσεις, πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία νωρίτερα, ζητώντας την υπογραφή συλλογικής σύμβασης, ανανέωση όλων των συμβάσεων και αύξηση των κονδυλίων για τον πολιτισμό.
  • Τρίωρες τάσεις εργασίας και συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν επίσης χτες σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης, ενώ στην Κοζάνη, τις Σέρρες και τη Νάουσα με απόφαση των Εργατικών Κέντρων πραγματοποιήθηκαν 24ωρες απεργίες.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ