Πέμπτη 21 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Ενταση με τα εκλογικά αποτελέσματα

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Ιδιαίτερα τεταμένη είναι η κατάσταση στο Βελιγράδι και στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα, καθώς η ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων, από το δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών της περασμένης Κυριακής, προκάλεσε τις οξύτατες αντιδράσεις του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού κομμάτων "Ζάγιεντο" και δυνάμωσε τις φωνές διαδηλωτών, που κατηγορούν την κυβέρνηση του Σέρβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ότι εσκεμμένα ακύρωσε τα αποτελέσματα σε εκλογικά τμήματα, όπου εκλέγονταν υποψήφιοι της αντιπολίτευσης!

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας οι ηγέτες του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού κομμάτων "Ζάγιεντο" (Μαζί) ξεκίνησαν απεργία πείνας, καλώντας τους οπαδούς τους να πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις ή και να καταλάβουν τα δημαρχεία των πόλεων, όπου ακυρώθηκαν τα αποτελέσματα.

Οι Βουκ Ντράσκοβιτς, Ζόραν Τζίντζιτς και Βέσνα Πέσιτς ξεκίνησαν χτες το απόγευμα την απεργία πείνας έξω από τη Βουλή της Σερβίας μαζί με τους υπόλοιπους βουλευτές των τριών μεγάλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ακύρωση των αποτελεσμάτων των δημοτικών εκλογών σε πολλά εκλογικά τμήματα.

"Μη διστάζετε, μη φοβάστε. Μπείτε στα δημαρχεία, φτιάξτε νέες δημοτικές αρχές και υπερασπιστείτε τις μαζί με το λαό. Εσείς κερδίσατε τις εκλογές και τώρα πρέπει να υπερασπιστείτε τη νίκη σας, τη θέληση των πολιτών, το Σύνταγμα και τους σερβικούς νόμους", σημείωσε ο Ντουκ Ντράσκοβιτς, μιλώντας σε πλήθος χιλιάδων διαδηλωτών έξω από τη σερβική Βουλή. Μάλιστα, κάλεσε τους οπαδούς του να μπουν στο δημαρχείο του Βελιγραδίου, να οργανώσουν και να διευρύνουν τις μαζικές διαδηλώσεις κατά του Μιλόσεβιτς στη σερβική πρωτεύουσα.

Διαδηλώσεις στο Νις και άλλες πόλεις

Η κατάσταση στο Νιτς είναι έκρυθμη, μια που οι διαδηλώσεις πολιτών γίνονται μέρα με τη μέρα ογκωδέστερες και η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων ισχυρότερη!

Χιλιάδες διαδήλωσαν χτες και στην πόλη Νις. Βασικά συνθήματα των διαδηλωτών ήταν "Κάτω οι κλέφτες, κάτω ο Μιλόσεβιτς".

Η περίπτωση της πόλης Νις είναι χαρακτηριστικότατη, όσον αφορά το διαρκώς διογκούμενο κύμα αντιδράσεων και διαμαρτυριών για τα αποτελέσματα που εξέδωσε την Τρίτη η κρατική εφορευτική επιτροπή.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έφτασαν την περασμένη Κυριακή και Δευτέρα στο επιτελείο του "Ζάγιεντο", η αντιπολίτευση εξασφάλιζε 41 από το σύνολο των 70 εδρών του δημοτικού συμβουλίου. Αντίθετα, τα αποτελέσματα της εφορευτικής επιτροπής παρουσίαζαν το "Σοσιαλιστικό Κόμμα) του Μιλόσεβιτς να εξασφαλίζει 37 δημοτικούς συμβούλους, ο συνασπισμός "Ζάγιεντο" 24, ενώ οι εκλογές θα επαναληφθούν για τις υπόλοιπες εννέα έδρες.

Κόμματα της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν ότι παρόμοια προβλήματα εμφανίζονται στις πόλεις Γιαγκόντινα, Σμεντερέφσκα Παλάνκα, Πίροτ, Ούζιτσε και Κράλιεβο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκστρατεία με στόχο τις κάλπες θα ξεκινήσει ο Ντράσκοβιτς...(1999-12-28 00:00:00.0)
Αναταραχή παρά την αναγνώριση των αποτελεσμάτων(1997-02-06 00:00:00.0)
Κρούσματα βίας στο Κοσσυφοπέδιο(1997-01-18 00:00:00.0)
Ομοσπονδία Νέας Γιουγκοσλαβίας(1997-01-05 00:00:00.0)
Συγκεντρώσεις υποστηρικτών και αντιπάλων...(1996-12-24 00:00:00.0)
Κανένα σημάδι εκτόνωσης της κρίσης(1996-12-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ