Κυριακή 5 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΔΙΕΘΝΗ
Ομοσπονδία Νέας Γιουγκοσλαβίας

Αναβρασμός και διαδηλώσεις

Οι εκρήξεις βομβών στο Κοσσυφοπέδιο και οι θυελλώδεις διαδηλώσεις του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού κομμάτων "Ζάγιεντο" κατά της κυβέρνησης του Σέρβου προέδρου, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δέσποσαν της ειδησεογραφίας της περασμένης χρονιάς.

11 Φλεβάρη,εκρήξεις βομβών εκδηλώνονται σε πέντε προσφυγικά στρατόπεδα του Κοσσυφοπεδίου. Δεν υπάρχουν θύματα, αλλά οι σερβικές αστυνομικές αρχές επιρρίπτουν ευθύνες σε παράνομες οργανώσεις αλβανόφωνων και μιλούν για "προμελετημένες επιθέσεις". Στις 19 Φλεβάρη,η παράνομη αλβανόφωνη οργάνωση "Εθνικό Κίνημα για την Απελευθέρωση του Κοσσυφοπεδίου" απειλεί με πόλεμο κατά του Βελιγραδίου.

Σοβαρά επεισόδια βίας εκδηλώνονται στο Κοσσυφοπέδιο στις 23 Απρίλη.Από εισβολές ενόπλων και εκρήξεις βομβών σκοτώνονται πέντε Σέρβοι αστυνομικοί και τραυματίζονται άλλα 4 άτομα στα χωριά Ντετσάνι, Πετς, Στίμλιε και Μιτροβίτσα. Στις 24 Απρίλη,οι Σέρβοι αστυνομικοί συλλαμβάνουν και ανακρίνουν 10 Αλβανόφωνους ως ύποπτους για τις τελευταίες επιθέσεις. Στις 26 του ίδιου μήνα,οι ηγέτες των αλβανόφωνων πολιτικών κομμάτων στην Πρίστινα απευθύνουν εκκλήσεις για εκτόνωση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο. Ωστόσο, στις 27 ένας 12χρονος Αλβανόφωνος, ο Νεξάτ Χετέμι χάνει τη ζωή του από έκρηξη βόμβας. Στο ίδιο περιστατικό που γίνεται στο χωριό Βέλικα Ρέκα, τραυματίζονται δύο παιδιά 9 και 12 χρόνων.

Στις 13 Μάη,5.000 μηχανοδηγοί και εργάτες διαδηλώνουν στο Βελιγράδι υπέρ του διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Ντράγκοσλαβ Αβραάμοβιτς. Αλλοι 10.000 εργαζόμενοι διαδηλώνουν στη σερβική πόλη Νις με συνθήματα: "Τα παιδιά μας πεινούν", "Κάτω η μαφία". Στις 16 Μάη,ο Ντράγκοσλαβ Αβραάμοβιτς παύεται από τη θέση διοικητή της κεντρικής τράπεζας.

Στις 7 Ιούνη,εγκαινιάζεται στην Πρίστινα το "Κέντρο Πληροφοριών" των ΗΠΑ από τον υφυπουργό Εξωτερικών Τζον Κόρνμπλουμ.

Στις 9 Σεπτέμβρη,γίνεται συμφωνία για την επαναλειτουργία αλβανόφωνων σχολείων του Κοσσυφοπεδίου ανάμεσα στον Σέρβο Πρόεδρο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και τον αρχηγό των Αλβανόφωνων, Ιμπραϊμ Ρουγκόβα. Ιστορική συνάντηση Μιλόσεβιτς και Βόσνιου Προέδρου, Αλίγια Ιζετμπέκοβιτς στο Παρίσι, στις 3 Σεπτέμβρη.

Στις 31 Οκτώβρη,οι Αλβανόφωνοι του Κοσσυφοπεδίου ανακοινώνουν ότι μποϋκοτάρουν τις βουλευτικές εκλογές της 3ης Νοέμβρη που διεξάγονται σε όλη την επικράτεια της Ομοσπονδίας της Ν. Γιουγκοσλαβίας. Στις εκλογές αυτές, ο συνασπισμός κομμάτων που πρόσκειται στον Μιλόσεβιτς προηγείται με 49%, η αντιπολίτευση "Ζάγιεντο" ακολουθεί με 23% και το "Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα" του Βόγισλαβ Σέσελι με 19%.

Στις 17 Νοέμβρη διεξάγεται ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών στη Σερβία. Ο συνασπισμός "Ζάγιεντο" ισχυρίζεται ότι νίκησε σε 41 από το σύνολο των 181 δήμων και κοινοτήτων.

Στις 20 Νοέμβρη,οι ηγέτες του "Ζάγιεντο" αρχίζουν απεργία πείνας και καλούν τους οπαδούς τους σε διαδηλώσεις στο Βελιγράδι, κατηγορώντας τον Μιλόσεβιτς για νόθευση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Δεκάδες χιλιάδες βγαίνουν στους δρόμους.

Στις 3 Δεκέμβρη συλλαμβάνονται πάνω από 32 μέλη και φοιτητές της αντιπολίτευσης από τη σερβική αστυνομία. Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται μαζικά στη σερβική πρωτεύουσα και σε μικρότερες πόλεις της χώρας. Στις 10 Δεκέμβρη,οι 16 χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ επικρίνουν την κυβέρνηση Μιλόσεβιτς για την ακύρωση των εκλογών της 17ης Νοέμβρη. Στις 20 Δεκέμβρη κλιμάκιο του ΟΑΣΕ με επικεφαλής τον Ισπανό πρωθυπουργό Φελίπε Γκονζάλεθ επισκέπτεται τη Ν. Γιουγκοσλαβία προκειμένου να εξετάσει τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί νόθευσης των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Στις 24 Δεκέμβρη προγραμματίζονται κοινές διαδηλώσεις οπαδών της αντιπολίτευσης και υποστηρικτών του Σέρβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο κέντρο του Βελιγραδίου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ