Τρίτη 24 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Συγκεντρώσεις υποστηρικτών και αντιπάλων...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. -

Το σημερινό "ραντεβού" υποστηριχτών και αντιπάλων του Σέρβου προέδρου Μιλόσεβιτς στους κεντρικούς δρόμους του Βελιγραδίου θα μπορούσε να αποβεί "εκρηκτικό".

Οι πάνω από 100.000 οπαδοί της αντιπολίτευσης και φοιτητές που διαδηλώνουν σήμερα στο Βελιγράδι για 35η κατά σειρά ημέρα δε θα είναι μόνοι τους. Εκτός από τους εκατοντάδες αστυνομικούς, που θα παρακολουθούν από κοντά, αλλά διακριτικά, την κάθε τους κίνηση, θα είναι την ίδια ώρα, στην ίδια περιοχή, χιλιάδες οπαδοί του Σοσιαλιστικού Κόμματος του προέδρου Μιλόσεβιτς.

Η κυβερνώσα παράταξη διέψευσε ότι η σημερινή διαδήλωση των οπαδών του Σοσιαλιστικού κόμματος είναι οργανωμένη, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για "αυθόρμητη πρωτοβουλία" πολιτών που έχει ως σκοπό να ενημερώσει τη διεθνή κοινή γνώμη "για την πραγματική Σερβία που είναι υπέρ της ελευθερίας, της ειρήνης, της ανεξαρτησίας και της ισότητας". Ωστόσο, ο αντικυβερνητικός ραδιοσταθμός "Β-92" μεταδίδει από χτες πληροφορίες που φέρουν τα στελέχη τουΣοσιαλιστικού Κόμματος, να προετοιμάζουν πυρετωδώς τη μαζική μεταφορά διαδηλωτών από διάφορες σερβικές πόλεις. Αυτή η πηγή υποστηρίζει ότι οι οπαδοί του Μιλόσεβιτς που θα δώσουν "παρών" στη σημερινή κινητοποίηση υπέρ του Μιλόσεβιτς θα ξεπερνούν τις 400.000!

Φόβους για το ενδεχόμενο επεισοδίων ανάμεσα στις δύο κατηγορίες διαδηλωτών εξέφρασαν χτες οι ηγέτες του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού κομμάτων "Ζάγιεντο" που μίλησαν ακόμη και για απειλή "εμφύλιου πολέμου", ενώ ο πατριάρχης των Σέρβων της Σερβίας Παύλος απηύθυνε έκκληση για την αποφυγή επεισοδίων στη διάρκεια των σημερινών συγκεντρώσεων στο Βελιγράδι."Ο Μιλόσεβιτς προσπαθεί να προκαλέσει αιματοχυσία στους δρόμους του Βελιγραδίου", υποστηρίζει ανακοίνωση του συνασπισμού "Ζάγιεντο", στην οποία προστίθεται ότι "μεταμφιεσμένοι αστυνομικοί με πολιτικά θα προκαλέσουν επεισόδια και συγκρούσεις με τους οπαδούς της αντιπολίτευσης".

Ο πατριάρχης των Σέρβων, Παύλος, κάλεσε τους κυβερνητικούς παράγοντες της χώρας, τους ηγέτες της αντιπολίτευσης και τους φοιτητές να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν την πρόκληση επεισοδίων. Ο πατριάρχης αναφέρει σε χτεσινό του μήνυμα ότι εάν ξεσπάσουν επεισόδια, η σερβική εκκλησία θα σταθεί στο πλευρό εκείνων εναντίον των οποίων θα ασκηθεί βία.

Διαδηλώσεις αγροτών!

Αγρότες απέκλεισαν χτες κεντρική οδική αρτηρία της Βόρειας Σερβίας, προειδοποιώντας την κυβέρνηση Μιλόσεβιτς ότι εάν, μεταξύ άλλων, δεν τους δοθούν κρατικές επιχορηγήσεις τότε θα "παραλύσουν" τη χώρα.

Ο Τζόρτζε Γκαραμπάντιτς, πρόεδρος της Ανεξάρτητης Ενωσης Αγροτών, δήλωσε ότι η διαμαρτυρία έχει στόχο να εξαναγκάσει την κυβέρνηση να πληρώσει χρήματα που χρωστά στους αγρότες. Ξεκαθάρισε ότι αυτή η μορφή αγροτικής πάλης δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης στο Βελιγράδι. Τις ώρες που πάνω από 20 τρακτέρ έκλειναν το δρόμο ανάμεσα στο Σνόβι Σαντ και το Ζρένγιανιν, ο Γκαραμπάντιτς δήλωνε στο πρακτορείο "Ρόιτερ": "Ο σημερινός αποκλεισμός είναι προειδοποιητικός. Αύριο (δηλαδή σήμερα) σχεδιάζουμε να αποκλείσουμε όλους τους δρόμους και όλα τα εργοστάσια"!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επεισόδια στην τελετή ορκωμοσίας του Μιλόσεβιτς(1997-07-24 00:00:00.0)
Αναταραχή παρά την αναγνώριση των αποτελεσμάτων(1997-02-06 00:00:00.0)
Κρούσματα βίας στο Κοσσυφοπέδιο(1997-01-18 00:00:00.0)
Ομοσπονδία Νέας Γιουγκοσλαβίας(1997-01-05 00:00:00.0)
Κανένα σημάδι εκτόνωσης της κρίσης(1996-12-17 00:00:00.0)
Ενταση με τα εκλογικά αποτελέσματα(1996-11-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ