Πέμπτη 21 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Τα ανθρώπινα δικαιώματα ξανά στο επίκεντρο

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ - ΑΓΚΥΡΑ. -

Να συλλέξουν στοιχεία για καταγγελίες που αφορούν θανάτους και εξαφανίσεις Τούρκων πολιτών κουρδικής καταγωγής επιχειρούν, από την προηγούμενη Δευτέρα, τα μέλη αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που πραγματοποιούν αποστολή στην Τουρκία -την ένατη από το Μάρτη του 1995.

Η αντιπροσωπεία της επιτροπής, η οποία εποπτεύει την τήρηση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα στις χώρες οι οποίες την έχουν υπογράψει, θα συγκεντρώσει μαρτυρίες από πρόσωπα που προσέφυγαν στην επιτροπή, μέλη των οικογενειών των θυμάτων, γιατρούς, αξιωματικούς της χωροφυλακής, συντοπίτες τους, και άλλους μάρτυρες.

Στις υποθέσεις οι οποίες έχουν καταγγελθεί στην επιτροπή (όλες έχουν απορριφθεί από τις αρχές της χώρας) περιλαμβάνονται η εξαφάνιση ενός εφήβου, το 1993, τραυματισμοί και δολοφονίες κατοίκων ενός χωριού από επίθεση των δυνάμεων ασφαλείας, το 1992, και η δολοφονία ενός άνδρα από πράκτορες των δυνάμεων ασφαλείας το 1993.

Στομεταξύ η τουρκική κυβέρνηση απέρριψε χτες καταγγελίες της Διεθνούς Αμνηστίας περί κακομεταχείρισης παιδιών από τις δυνάμεις ασφαλείας, σε έκθεσή της που δημοσιεύθηκε προχτές. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ομέρ Ακμπέλ, δήλωσε ότι οι κατηγορίες περί συστηματικών βασανισμών παιδιών από αστυνομικούς είναι "αβάσιμες", και εκτίμησε ότι η Διεθνής Αμνηστία "συνεχίζει την εκστρατεία της σε βάρος της Τουρκίας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ