Παρασκευή 8 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Συντονισμένα "πυρά"

Σωματεία από πολλές περιοχές της χώρας οργανώνουν την Τρίτη, στην Αθήνα, συλλαλητήριο κατά της ανεργίας, των απολύσεων, της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και της συρρίκνωσης της παραγωγικής βάσης

Βήμα συντονισμού της δράσης τους κατά της ανεργίας των απολύσεων, της συρρίκνωσης της παραγωγικής βάσης και της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, κάνουν πρωτοβάθμια σωματεία από διάφορες περιοχές της χώρας που βρίσκονται στο επίκεντρο της πιο σφοδρής επίθεσης, διοργανώνοντας από κοινού συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, την Τρίτη 12 Νοέμβρη στις 4μμ, στην πλατεία Κάνιγγος.

Οπως σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους, "εδώ και πολύ καιρό έχουμε γίνει μάρτυρες μιας απαράδεκτης κατάστασης για την παραγωγική μηχανή της χώρας. Δεκάδες επιχειρήσεις, εργοστάσια και κλάδοι ολόκληροι δέχονται σοβαρά πλήγματα από την ασύδοτη δράση του μονοπωλιακού και πολυεθνικού κεφαλαίου. ΛΑΡΚΟ, ΜΙΣΚΟ, ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, ΑΔΕΛΚΑΝ, ΑΓΕΤ, ΠΕΣΙΝΕ, ΜΙΝΙΟΝ, ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ, "Βαμβακουργία Βόλου", ΒΙΟΠΑΛ, ΖΗΜΕΝΣ, ΔΡΑΓΟΥΝΗΣ, ΑΧΑΪΑ ΚΛΑΟΥΣ, GOOD YEAR, ΒΕΛΚΑ, "Ελληνική Υφαντουργία Γιαννιτσών", ΔΑΡΙΓΚ, ΚΟΚΑ - ΚΟΛΑ, "Διεθνής Βιομηχανία Ενδυμάτων",είναι ένα δείγμα, όπου οι εργαζόμενοι αγωνιούν, ανησυχούν και αναρωτιούνται μέχρι πού θα πάει η κατάσταση".

Η εργοδοσία - συνεχίζουν - ενθαρρημένη από την πολιτική της κυβέρνησης, είτε χτυπά εργασιακά δικαιώματα όπως το ωράριο στο χώρο του εμπορίου, είτε ουσιαστικά διαλύει παραγωγικούς κολοσσούς, όπως είναι η ΛΑΡΚΟ, είτε απολύει δεκάδες εργαζόμενους όπως γίνεται στη ΜΙΣΚΟ, είτε μεταφέρει δραστηριότητες στο εξωτερικό, είτε μετατρέπει εκατοντάδες εργαζόμενους σε μερικά απασχολούμενους, όπως γίνεται στη "Διεθνή Βιομηχανία Ενδυμάτων" κ.α.

Τα σωματεία επισημαίνουν πως η κυβέρνηση έχει πρωταρχικές ευθύνες και χαρακτηρίζουν τη δήλωση της υπουργού Ανάπτυξης, Β. Παπανδρέου"ανταγωνισμός υπάρχει, όποιος επιζήσει" (!) μεσαιωνική αντίληψη που τροφοδοτεί την ασυδοσία του μονοπωλιακού και πολυεθνικού κεφαλαίου.

Κύρια αιτήματα των σωματείων είναι: Παραγωγική ανασυγκρότηση στη βιομηχανική βάση της χώρας, με χάραξη κλαδικών και περιφερειακών πολιτικών, κόντρα στις επιθυμίες των μονοπωλίων και στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Μάαστριχτ. Ανασυγκρότηση του ΟΑΕ και χάραξη πολιτικών για τη στήριξη και ανάπτυξη κολοσσών, όπως η ΛΑΡΚΟ, η ΣΟΦΤΕΞ κ.ά. Να μπει φραγμός στις απολύσεις και τη μερική απασχόληση. Να θεσμοθετηθεί ανθρώπινο ωράριο στο εμπόριο, όπως ζητάνε τα σωματεία του εμπορίου και να σταματήσει το αίσχος του ωρομίσθιου και της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων. Να αναλάβει επιτέλους η ΓΣΕΕ τις ευθύνες της, παίρνοντας θέση και ρόλο στον αγώνα.

Τέλος, καλούν σωματεία, εργαζόμενους, νεολαία, να στηρίξουν το συλλαλητήριο της Τρίτης και να εκφράσουν την ενεργητική αλληλεγγύη στο δίκαιο αγώνα τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ετοιμάζουν τη μαζική κάθοδο στην Αθήνα ενάντια στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις(2022-02-24 00:00:00.0)
Σήμερα συγκέντρωση για τη ΜΙΣΚΟ(1999-09-09 00:00:00.0)
Η "Μπαρίλα" ξαναχτύπησε στη ΜΙΣΚΟ(1997-03-21 00:00:00.0)
Το ψήφισμα(1996-11-13 00:00:00.0)
Η ΜΠΑΡΙΛΑ "τρώει" τη ΜΙΣΚΟ(1996-11-02 00:00:00.0)
Νέες θέσεις ανεργίας στην Πάτρα!(1996-09-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ