Πέμπτη 7 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Προς κινητοποιήσεις στα "Τσιμέντα Χαλκίδας"

Αναγκαίος ο συντονισμός δράσης με τους εργαζόμενους της ΑΓΕΤ και όλου του κλάδου

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Εξουσιοδότηση για την κήρυξη 4ωρων στάσεων εργασίας και 24ωρων απεργιακών κινητοποιήσεων έδωσαν στο σωματείο τους οι εργαζόμενοι των "Τσιμέντων Χαλκίδας",κατά την προχτεσινή έκτακτη γενική συνέλευσή τους, μετά τις αρνητικές εξελίξεις που δρομολογούνται, ελάχιστους μήνες μετά την εξαγορά της επιχείρησης από τους Ιταλούς της "Κονγκρέτουμ".

Πρόγευση για τα σχέδια των νέων ιδιοκτητών, αποτελεί η μεταχείριση που επιφύλασσαν στους εργαζόμενους των κεντρικών γραφείων, απ' όπου ξεκίνησε το "ξήλωμα". Σαράντα απολύσεις είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός,ενώ σε πρόσφατη συνάντηση με το σωματείο, ανακοίνωσαν άλλες 40.

Το μόνο που συγκρατεί τους Ιταλούς να μην προχωρήσουν αυτή τη στιγμή στην τελική τους επίθεση, είναι η εν εξελίξει διαπραγμάτευση για τη μεταβίβαση πακέτου μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, ούτως ώστε να αποκτήσουν την πλειοψηφία των μετοχών του "φιλέτου" της ΑΓΕΤ και μετά να δουλέψουν με "λυμένα τα χέρια". Σ' αυτή την κατεύθυνση έχουν δεδομένη τη συμφωνία της Εθνικής Τράπεζας και την πολιτική βούληση του κυβερνητικού επιτελείου, όπως εκδηλώθηκε πρόσφατα και από την υφυπουργό Ανάπτυξης Αννα Διαμαντοπούλου και προχτές από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, που αρνήθηκε αντίθετη δέσμευση. Κατά συνέπεια, εκείνο που μπορεί να ανατρέψει την αρνητική για τους εργαζόμενους πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι ο συντονισμένος αγώνας των σωματείων της ΑΓΕΤ, των "Τσιμέντων Χαλκίδας", όλου του κλάδου.

Σύμφωνα με τα κυοφορούμενα σενάρια και τις καταγγελίες του σωματείου, πρόθεση της "Κονγκρέτουμ" είναι να μεταβιβάσει το 50% του ποσοστού που κατέχει στα "Τσιμέντα Χαλκίδας" στις οικογένειες Κανελλοπούλου - Παπαλεξοπούλου, του ΤΙΤΑΝ. Κάτι τέτοιο - σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες του Σωματείου - προϋποθέτει τη διάλυση του εμπορικού τμήματος της Χαλκίδας και τη σημαντική συρρίκνωση του προσωπικού.

Η εξέλιξη αυτή, καθώς επίσης και το γεγονός ότι οι εργολαβίες έχουν γίνει καθεστώς, τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας είναι μηδαμινά, οι κενές θέσεις εργασίας όλο και αυξάνουν (συνταξιοδοτήσεις, "κίνητρα") και οιεργασιακές σχέσεις αλλάζουν, ανάγκασαν τη διοίκηση του σωματείου (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) να φέρει τα θέματα στη γενική συνέλευση και να ζητήσει εξουσιοδότηση για κινητοποιήσεις.

Ομως, όπως επισήμανε εκπρόσωπος της "Προοδευτικής Συνδικαλιστικής Συνεργασίας","η οποιαδήποτε απόφαση είναι κενό γράμμα, αν χρησιμοποιηθεί ως κίνηση εκτόνωσης και δεν εφαρμοστεί, όπως και τις προηγούμενες φορές, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στη σημερινή κρίσιμη κατάσταση για την επιχείρηση και τους εργαζόμενους".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πού οδηγούνται οι δύο τσιμεντοβιομηχανίες;(2001-02-23 00:00:00.0)
Εγκρίθηκε η συγχώνευση(2000-12-22 00:00:00.0)
Υποπτα παιχνίδια και σενάρια μεταπώλησης(1998-02-13 00:00:00.0)
Η ΑΓΕΤ ΚΑΙ Η ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ(1996-11-05 00:00:00.0)
Πάνω 25% τα κέρδη το 1995(1996-03-29 00:00:00.0)
Αντί για επιστροφή στη δημόσιο, όλες οι μετοχές στους Ιταλούς!(1996-03-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ