Πέμπτη 14 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΣΙΜΕΝΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ
Αντί για επιστροφή στη δημόσιο, όλες οι μετοχές στους Ιταλούς!

Ο εκπρόσωπος της "Καλτσεστρούτσι", αξιοποιώντας την πρόθεση της κυβέρνησης να πουλήσει το 51% των μετοχών της ΑΓΕΤ που κατέχει η Εθνική, "κάνει νάζια", δηλώνοντας πρόθυμος ν' αγοράσει μόνο το 15%

Ετοιμη να παραδώσει και το υπόλοιπο του πακέτου μετοχών της ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ που κατέχει το δημόσιο μέσω της Εθνικής Τράπεζας (ΚΑΛ - ΝΑΤ) στους Ιταλούς, είναι η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι προεκλογικά είχε δεσμευτεί για την ακύρωση της συμφωνίας πώλησης της τσιμεντοβιομηχανίας στην "Καλτσεστρούτσι" (που είχε υπογράψει η κυβέρνηση της ΝΔ) και το πέρασμα της εταιρίας υπό δημόσιο έλεγχο. Την ίδια στιγμή "τακτοποιούνται" και οι τελευταίες τυπικές εκκρεμότητες για το πέρασμα και της τρίτης τσιμεντοβιομηχανίας της χώρας, των "Τσιμέντων Χαλκίδας", στον όμιλο "Καλτσεστρούτσι", καθιστώντας έτσι την ιταλική εταιρία κυρίαρχο του παιχνιδιού στην εγχώρια αγορά τσιμέντου.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της "Καλτσεστρούτσι" κ. Τζιούντιτσι,που έγιναν χτες στην άτυπη συνάντησή του με τους δημοσιογράφους, έχουν αρχίσει ήδη οι σχετικές διαπραγματεύσεις με την Εθνική.Αντικείμενο αυτών των διαπραγματεύσεων είναι η εξαγορά των μετοχών που κατέχει η Εθνική Τράπεζα στην εταιρία ΚΑΛ - ΝΑΤ (κοινοπραξία Εθνικής - "Καλτσεστρούτσι"),η οποία ελέγχει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ. Πρόκειται για διαπραγματεύσεις που σχετίζονται με την ενεργοποίηση από τις 12 Μάρτη του 1996, ρήτρας που περιέχεται στη συμφωνία για την εξαγορά της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ απ' την ΚΑΛ - ΝΑΤ, βάσει της οποίας, ο ένας μέτοχος έχει δικαίωμα προτίμησης στην περίπτωση που ο άλλος αποφασίσει να πουλήσει μέρος ή το σύνολο των μετοχών του.

Αναφερόμενος στο θέμα αυτό, ο κ. Τζιούντιτσι δήλωσε ότι αυτό που ενδιαφέρει την ιταλική πλευρά είναι η πλειοψηφικός έλεγχος της εταιρίας.Εσπευσε μάλιστα να διευκρινίσει ότι προς το παρόν αυτό που διαπραγματεύονται οι ιταλοί με την Εθνική, δεν είναι η εξαγορά ολόκληρου του πακέτου των μετοχών της Εθνικής στην ΑΓΕΤ αλλά μόνο του 15% των μετοχών της, ποσοστό που τους επιτρέπει να έχουν τον πλήρη έλεγχο της ΑΓΕΤ. Σχετικά με τη δεδηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης Σημίτη να απαλλαγούν οι κρατικές τράπεζες από το χαρτοφυλάκιο μετοχών που έχουν σε διάφορες εταιρίες, με την πώλησή τους σε ιδιώτες (άρα και την πώληση του πακέτου μετοχών της ΑΓΕΤ που κατέχει η Εθνική), ο πρόεδρος της "Καλτσεστρούτσι" άφησε να φανεί ότι δεν ανησυχεί στο ενδεχόμενο οι μετοχές αυτές να εξαγοραστούν από άλλες ξένες εταιρίες. Κι αυτό, γιατί οι Ιταλοί με την εξαγορά μόνο του 15% θα έχουν εξασφαλίσει τον έλεγχο της ΑΓΕΤ, αλλά και της ελληνικής αγοράς τσιμέντου, μέσω και της επικείμενης τελικής συμφωνίας για την εξαγορά των "Τσιμέντων Χαλκίδας".

Αναφορικά με την τελευταία αυτή συμφωνία, ο ίδιος, τόνισε ότι μέσα σε ένα δεκαήμερο θα έχει υπογραφεί η τελική συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες - η οποία ως γνωστόν τελεί υπό την αίρεση της τυπικής έγκρισης των αρμόδιων ελληνικών κυβερνητικών οργάνων και της ουσιαστικής έγκρισής της ΕΕ - ενώ μέχρι την 1η Μάη θα έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία για τη διαγραφή των 300 δισ. δρχ. χρεών της επιχείρησης.Επιπλέον, δήλωσε ότι η ιταλική πλευρά βλέπει θετική την προοπτική και της ελληνικής συμμετοχής στο νέο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας μέσω της συμμετοχής του ΤΙΤΑΝΑ, στον οποίο οι Ιταλοί αγοραστές προτίθενται να μεταπουλήσουν το 50% των μετοχών τους. Οπως είναι ήδη γνωστό, στη συμφωνία για την πώληση της εταιρίας προβλέπεται η συμμετοχή των πιστωτριών τραπεζών με συνολικό ποσοστό 24%.

Τέλος, ο κ. Τζιούντιτσι τόνισε ότι οι επενδύσεις του Ομίλου στην Ελλάδα, οι οποίες είναι απ' τις μεγαλύτερες επενδύσεις της Ιταλίας στο εξωτερικό, σχετίζονται με την επέκταση του Ομίλου και τη διείσδυσή του στις βαλκανικές χώρες και τις χώρες της Μέσης Ανατολής.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ