Κυριακή 13 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΙΑ
Στις κάλπες των ευρωεκλογών

ΒΙΕΝΝΗ.-

Σχεδόν έξι εκατομμύρια Αυστριακοί ψηφοφόροι αναμένεται να προσέλθουν σήμερα στις κάλπες για να εκλέξουν, από τους υποψηφίους 8 κομμάτων, τους 21 εκπροσώπους της χώρας τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Είναι η πρώτη φορά από την ένταξη της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, την 1η Γενάρη του 1995, που διεξάγονται ευρωεκλογές στη χώρα αυτή. Μέχρι τώρα, για τη μεταβατική περίοδο, η εκπροσώπηση της Αυστρίας στο Στρασβούργο ήταν ανάλογη με τη δύναμη των πέντε κομμάτων που εκπροσωπούνται σήμερα στο εθνικό Κοινοβούλιο στη Βιέννη. Ετσι, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα διέθετε μέχρι τώρα 8 ευρωβουλευτές, το Λαϊκό Κόμμα 6, το ακροδεξιών και εθνικιστικών τάσεων Κόμμα των Ελευθέρων 5, ενώ από έναν ευρωβουλευτή είχαν, αντίστοιχα, οι Πράσινοι και το Φιλελεύθερο Φόρουμ.

Πάντως, επικρατεί πλήρης ασάφεια για την έκβαση των εκλογών, εξαιτίας του μεγάλου ποσοστού αναποφάσιστων, που, όπως διαπιστώνεται σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, φθάνει μέχρι και 45% και είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί ποτέ παραμονές εκλογικής αναμέτρησης.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αναμένεται μείωση της δύναμης των κομμάτων της κυβέρνησης συνασπισμού, Σοσιαλδημοκρατικού και Λαϊκού, και άνοδος των ποσοστών των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ από τα υπόλοιπα τρία υποψήφια κόμματα, κανένα δεν προβλέπεται να φθάσει το εκλογικό μέτρο του 4%.

Η Αυστρία είναι η δεύτερη από τα τρία νεότερα μέλη της ΕΕ, όπου διεξάγονται για πρώτη φορά ευρωεκλογές. Στη Σουηδία είχαν διεξαχθεί πέρυσι το Σεπτέμβρη με ιδιαίτερα χαμηλή συμμετοχή, της τάξης του 40%, και επικράτηση των αντιευρωπαϊστών. Στη Φινλανδία, οι πολίτες της ψηφίζουν μια βδομάδα αργότερα από την Αυστρία, την Κυριακή 20 Οκτώβρη.

Στο μεταξύ, για πρώτη φορά στην ιστορία των εκλογών στην Αυστρία, θα ψηφίσουν και ξένοι. Πρόκειται για τους περίπου 7.500 πολίτες των υπόλοιπων 14 χωρών της ΕΕ, οι οποίοι μέσα στους προηγούμενους μήνες εγγράφηκαν στους εκλογικούς καταλόγους, υπό την προϋπόθεση ότι διαμένουν μόνιμα στην Αυστρία και δεν είχαν ψηφίσει στη χώρα προέλευσής τους κατά τις τελευταίες ευρωεκλογές τον Ιούνη 1994.

Την ίδια μέρα, πραγματοποιούνται στην πρωτεύουσα της χώρας δημοτικές και τοπικές εκλογές, στις οποίες, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το κυβερνών εδώ και πολλές δεκαετίες Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα κινδυνεύει να χάσει την απόλυτη πλειοψηφία εδρών. Ο αριθμός των ψηφοφόρων στις εκλογές αυτές ανέρχεται σε 1,1 εκατομμύρια, και σ' αυτούς πρέπει να προστεθούν και 23.000 πολίτες από χώρες της ΕΕ, οι οποίοι μπορούν να ψηφίσουν για τα συνοικιακά συμβούλια.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ