ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Οχτώβρη 1996
Σελ. /11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ν' ΑΝΗΣΥΧΗΣΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ!

Αλλού ανοιχτά και αλλού συγκαλυμμένα, το μήνυμα δόθηκε. Από τα μεσάνυχτα του περασμένου Σαββάτου - οπότε ολοκληρώθηκε στη Βουλή η συζήτηση και η ψήφιση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ - άνοιξαν οι ασκοί του Αιόλου σε όλα τα μέτωπα. Η ομιλία του πρωθυπουργού και οι τοποθετήσεις των υπουργών του δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για παρερμηνείες, όσο και αν πολλά πράγματα δεν ειπώθηκαν με τ' όνομά τους, αλλά με τη γνωστή πλέον μέθοδο της προσφυγής σε λέξεις - κώδικες, που σηματοδοτούν μια συγκεκριμένη πολιτική και ταυτόχρονα μια ιδεολογική επιδρομή. Λέξεις - κλειδιά, που καθημερινά κάνουν το γύρο της Ευρώπης ("εκσυγχρονισμός", "σταθεροποίηση", "σύγκλιση" κτλ. κτλ.) σαν το αναγκαίο παραγέμισμα μιας πολιτικής σαρωτικά αντιλαϊκής. Μόνιμη επωδός σ' όλα αυτά, η μαγική λέξη "συναίνεση". "Ευρεία πολιτική και κοινωνική συναίνεση", ζήτησε πρώτος ο πρωθυπουργός, παραπέμποντας σε παραδείγματα χωρών, όπου οι παραδομένες συνδικαλιστικές ηγεσίες συμπράττουν ακόμα και στην κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης! "Εργασιακή ειρήνη", ζήτησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, καλώντας τους "κοινωνικούς εταίρους" (!) να "προχωρήσουν με τόλμη και φαντασία σε συμφωνίες για τα μεγάλα θέματα των εργασιακών σχέσεων". Πιο συγκεκριμένος ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, μίλησε για μια "κοινωνική συμφωνία", με "ελάχιστες προϋποθέσεις", εκ των οποίων η πρώτη είναι η "αυτοσυγκράτηση" των εισοδηματικών διεκδικήσεων των εργαζομένων...

***

Την ίδια ώρα διαμηνύεται σαφέστατα ότι όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος. Το απειλητικά υψωμένο δάκτυλο των υπουργών που παρέλασαν από το βήμα της Βουλής, το γεμάτο "ιερή αγανάκτηση" ύφος του Αλ. Παπαδόπουλου, η "μπλαζέ" αλαζονεία της κ. Παπανδρέου, η ψυχρή και στομφώδης ανάγνωση αντιλαϊκών μέτρων καταγράφουν με σαφήνεια τις προθέσεις της "νέας εποχής" του ΠΑΣΟΚ για: Ακόμα πιο σκληρή λιτότητα, ολόπλευρη επιδρομή στα λαϊκά εισοδήματα, πιο δραστικό ξερίζωμα των "υπεράριθμων" αγροτών και μικρομεσαίων, σαρωτική αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, της όποιας κοινωνικής προστασίας και της κοινωνικής ασφάλισης... Την ίδια ώρα ο ΣΕΒ συνολικά και ο κάθε βιομήχανος χωριστά έχουν πιάσει για τα καλά δουλιά. Το μετεκλογικό τοπίο είναι ήδη διάσπαρτο με χιλιάδες απολύσεις και διαθεσιμότητες, με μετωπικές επιθέσεις στις εργασιακές σχέσεις. Και όλα αυτά, μέσα σε μια διάχυτη, στην κορυφή του ΣΕΒ, ευφορία για το εκλογικό αποτέλεσμα. Ευφορία, που εδράζεται σ' αυτό που και από το βήμα της Βουλής επανέλαβε ο υπουργός Εργασίας. Οτι στην προηγούμενη τριετία του ΠΑΣΟΚ οι "χαμένες ώρες εργασίας (σ. σ. έτσι ονομάζονται οι απεργιακές ώρες" ανήλθαν μόλις σε 558 χιλιάδες ανά έτος... ". Οτι, δηλαδή, το ΠΑΣΟΚ απέδειξε πως μπορεί να χειραγωγεί και να εκτονώνει τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Θα συνεχίσουν, όμως, να είναι έτσι τα πράγματα; Κανείς τους δεν κρύβει το σκεπτικισμό του, όταν καλείται να απαντήσει σ' αυτό το ερώτημα. Ακόμα και αυτοί που μέχρι πρόσφατα ήθελαν να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι η ταξική πάλη ενταφιάστηκε στα μπάζα του τείχους του Βερολίνου, τώρα προβλέπουν αμήχανοι ή ανήσυχοι "κίνδυνο κοινωνικών εκρήξεων". Είναι, γιατί γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα το μέγεθος της επιδρομής που προετοιμάζεται. Είναι, γιατί καταλαβαίνουν - το βλέπουν, άλλωστε, και σε μια σειρά ευρωπαϊκές χώρες - ότι δεν αρκεί η συναίνεση ή η σκόπιμη αδράνεια των συναινετικών συνδικαλιστικών πλειοψηφιών και του μεγαλύτερου μέρους των πολιτικών δυνάμεων, για να συγκρατήσουν τη δυσαρέσκεια και την αγανάκτηση. Είναι, γιατί ξέρουν ότι οι 500.000 άνεργοι, οι δυο εκατομμύρια Ελληνες που ζουν κάτω από το επίσημο όριο φτώχειας είναι ένα, εν δυνάμει, εκρηκτικό υλικό.

***

Δικαιολογημένα ανησυχούν. Δουλιά των εργαζομένων, δουλιά των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων που πλήττονται, είναι να τους κάνουν να ανησυχήσουν περισσότερο, να θορυβηθούν, να υποχρεωθούν να αναδιπλωθούν και τελικά να υποχωρήσουν κάτω από το βάρος ενός αναπτυσσόμενου μαζικού λαϊκού κινήματος, ενός ισχυρού λαϊκού μετώπου πάλης. Για να γίνει όμως αυτό αυτό πράξη, πρέπει πρώτα απ' όλους να πιάσουν για τα καλά δουλιά οι κομμουνιστές, οι ταξικές δυνάμεις. Να κάνουν ακόμα πιο αποφασιστική, καθοριστική, την παρουσία τους στα μαζικά κινήματα και ιδιαίτερα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Να αξιοποιήσουν ξανά και ξανά τους νέους δρόμους επικοινωνίας, που άνοιξαν πρόσφατα στο διάστημα του προεκλογικού αγώνα και τις επιπλέον δυνατότητες που δημιούργησε το εκλογικό αποτέλεσμα. Ενα αποτέλεσμα που, εκτός των άλλων, έφερε στην κυβερνητική εξουσία ένα κόμμα με τόσο μικρή πλειοψηφία, πράγμα που το καθιστά πιο "ευάλωτο" στην ανάπτυξη του μαζικού κινήματος. Ταχύτατα, λοιπόν, ξανά στους γνώριμους δρόμους του αγώνα. Πιο αποφασιστικά, πιο ενωτικά μέσα στο λαό, πιο αποτελεσματικά. Μαζί με τον κόσμο της δουλιάς, που μπορεί και αυτή τη φορά να παγιδεύτηκε ως ένα μεγάλο βαθμό ακόμα σε ψεύτικα διλήμματα και αυταπάτες, αλλά που δεν είναι όμως καθόλου διατεθειμένος να δεχτεί αδιαμαρτύρητα την επέλαση σε βάρος των δικαιωμάτων του.

Μαίρη ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Ακόμα και αυτοί που μέχρι πρόσφατα ήθελαν να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι η ταξική πάλη ενταφιάστηκε στα μπάζα του τείχους του Βερολίνου, τώρα προβλέπουν ανήσυχοι ή αμήχανοι "κίνδυνο κοινωνικών εκρήξεων"

ΤΗΣ ΚΟΥΛΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝΠΕΙΡΑΙΑ
Μόνο με συντονισμένο αγώνα

- Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, σε ποια προβλήματαεπικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους οι φορείς της εκπαίδευσης στον Πειραιά;

- Στην έλλειψη χρημάτων είναι το πρόβλημα. Η πολιτική της μείωσης των κονδυλίων για τις κοινωνικές δαπάνες από τον κρατικό προϋπολογισμό, έχει κάνει και την παιδεία να ασθενεί βαρέως. Οσο μειώνονται τα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό τόσο οι γονείς βάζουν όλο και πιο πολύ το χέρι στην τσέπη. Εφόσον δεν υπάρχουν οι απαραίτητες πιστώσεις, δεν μπορούν να καλυφθούν τα κενά των εκπαιδευτικών. Λείπουν πάνω από 200 καθηγητές από τη Νομαρχία Πειραιά γιατί δεν υπάρχουν χρήματα - και όχι επειδή δε δέχονται οι εκπαιδευτικοί να καλύψουν τις θέσεις. Εχουμε φαινόμενα συρρίκνωσης των σχολείων για να μην φαίνεται η φτώχεια μας (τα τρία τμήματα γίνονται δύο). Ποιος νοιάζεται για την υποβάθμιση αυτή με όλες τις συνέπειες της αύξησης των μαθητών ανά τάξη;

Ο προϋπολογισμός της Νομαρχίας έχει τελειώσει. Δεν έχουν να πληρωθούν τα ενοίκια των μισθωμένων κτιρίων, οι υπερωρίες των εκπαιδευτικών κ. ά. Ο ελλειμματικός προϋπολογισμός, που ψήφισε το Νομαρχιακό Συμβούλιο του Πειραιά για το 1996, έφερε αυτά τα αποτελέσματα και η σχολική χρονιά δεν έχει τελειώσει ακόμα. Η ευαισθησία τους για τα θέματα παιδείας είναι μόνο στα λόγια. Η έννοια τους, μόνο η διοργάνωση διημερίδων και όταν τους καλούμε σε συγκεκριμένα προβλήματα, πάντα απουσιάζουν. Σαν Ομοσπονδία Γονέων ζητάμε να γίνει συζήτηση στο πρώτο Νομαρχιακό Συμβούλιο που θα γίνει και να παρευρεθεί και ο υπουργός για να αποσπάσουμε δεσμεύσεις. Οικόπεδα υπάρχουν στους δήμους, ο ΟΣΚ έχει χρήματα και όμως σχολεία δε χτίζονται. Καλούμε τη Νομαρχία και τους δήμους να πιέσουν τον ΟΣΚ για να μας απαντήσει πόσα σχολεία θα παραδοθούν στον Πειραιά το 1997. Καθυστέρηση επισκευών εντοπίζουμε στους δήμους, και κύρια στον Δήμο Πειραιά, που παρατηρείται έλλειψη από υλικά (λάμπες, ηλεκτρόδια κλπ.). Εχουμε και καινοτομίες με φαινόμενα εικονικών επισκευών ή υπερτιμολογήσεις επισκευών και αξιολόγηση διευθυντών, που εξαρτάται από την καλή συνεργασία με τον δήμαρχο.

- Οι γονείς στηρίζουν την κινητοποίηση των εκπαιδευτικών του Πειραιά, την Πέμπτη. Ποια είναι τα αιτήματα;

- Η ΕΛΜΕ Πειραιά για όλα τα παραπάνω και για άλλα προβλήματα που απασχολούν την εκπαιδευτική κοινότητα (φύλακες, αύξηση των λειτουργικών δαπανών, Εθνικό Απολυτήριο κλπ.), προκήρυξε 2ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από τη Νομαρχία Πειραιά. Είναι από τις ελάχιστες απεργίες, που καθηγητές δεν αναδεικνύουν ως πρώτο τους αίτημα το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι.

Η Ομοσπονδία Γονέων, όχι μόνο συμπαραστέκεται στην κινητοποίηση των εκπαιδευτικών, αλλά καλεί όλα τα μέλη της (Ενώσεις, Συλλόγους Γονέων) και όλους γενικά τους γονείς, να στηρίξουν την κινητοποίηση γιατί τα αιτήματα είναι κοινά. Μόνο με τον συντονισμένο αγώνα θα έχουμε αποτελέσματα. Να είμαστε όλοι οι γονείς έξω από τη Νομαρχία Πειραιά την Πέμπτη 17 Οκτώβρη, στις 12 το μεσημέρι.

Α. Γ.

ΧΕΡΑΚΙΑ

"ΒΑΣΙΛΕΙΟΝ της αυθαιρεσίας", χαρακτηρίζουν την αλυσίδα των γνωστών σούπερ μάρκετ ΑΤΛΑΝΤΙΚ εργαζόμενες σ' αυτά. Πρωτοβουλίες αναλαμβάνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις για την υπεράσπιση τω στοιχειωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων (σελίδα 25).

Η ΓΕΝΙΚΗ Συνέλευση των εργαζομένων στην επιχείρηση ΔΑΡΙΓΚ απέρριψε τις προτάσεις της εργοδοσίας για ομαδικές απολύσεις και αντιδραστικές μεταβολές στις εργασιακές σχέσεις. Προειδοποίηση για απεργιακές κινητοποιήσεις (σελίδα 25).

"ΚΑΖΑΝΙ" που βράζει είναι ο Νομός Χαλκιδικής, με επίκεντρο την Ολυμπιάδα και το εκεί χρυσωρυχείο (σελίδα 30).

ΤΑ ΠΡΩΤΑ αποτελέσματα έφερε η κινητοποίηση των κατοίκων για τη διάσωση της "αλάνας της Τούμπας" στη Θεσσαλονίκη (σελίδα 30).

ΕΠΙΚΑΙΡΗ Ερώτηση για την αποκατάσταση των πλημμυροπαθών Ρέντη, Παλιάς Κοκκινιάς και Καμινίων κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ (σελίδα 31).

ΤΗ "ΦΑΜΠΡΙΚΑ" ποινικοποίησης των αγροτικών αγώνων έβαλε πάλι μπροστά η κυβέρνηση. Χτες, στη Λάρισα 17 καπνοπαραγωγοί καταδικάστηκαν σε 4 μήνες φυλάκιση επειδή συμμετείχαν στα συλλαλητήρια του Απρίλη του 1994 (σελίδα 31).

ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ για τον Καλαμπόκα στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας. Ζήτησε την ενοχή του, επισημαίνοντας ότι όταν σκότωσε το Ν. Τεμπονέρα ήταν σε ήρεμη ψυχολογική κατάσταση (σελίδα 32).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ