Κυριακή 13 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΠΕΡΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΣΠΑΤΑΛΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ"
Ετοιμάζουν το νέο ψαλίδισμα στις κοινωνικές δαπάνες

Αποκαλυπτικές για τις προθέσεις της κυβέρνησης οι διεργασίες που γίνονται και το περιεχόμενο του νομοσχεδίου που τον άλλο μήνα κατατίθεται στη Βουλή

Η δραστική περικοπή των κοινωνικοασφαλιστικών δαπανών - όπως είναι οι επιχορηγήσεις προς διάφορους φορείς που εξυπηρετούν κοινωνικούς σκοπούς, οι δαπάνες για νοσήλια, συσσίτια κλπ. - η κατάργηση ή συγχώνευση δημοσίων υπηρεσιών και οργανισμών του ευρύτερου δημοσίου τομέα, η αξιοποίηση (σ. σ. ξεπούλημα) της ακίνητης περιουσίας των διαφόρων φορέων του δημοσίου και η αναθεώρηση του καθεστώτος της δέσμευσης εσόδων από τον κρατικό προϋπολογισμό για τρίτους φορείς, αποτελούν τις βασικές κατευθύνσεις του νομοσχεδίου "για την περιστολή της σπατάλης στο δημόσιο τομέα". Πρόκειται για το νομοσχέδιο εκείνο, με το οποίο η κυβέρνηση σκοπεύει στην εξοικονόμηση πόρων για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 1997 στο σκέλος των δαπανών. Εξοικονόμηση, βέβαια, που όπως είχε διαφανεί και από τα πρώτα πορίσματα της επιτροπής που είχε συσταθεί για το συγκεκριμένο ζήτημα, θα οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο όλους τους επιχορηγούμενους από τον κρατικό προϋπολογισμό φορείς κοινωνικού χαρακτήρα. Κι αυτό γιατί, ούτως ή άλλως, τα κονδύλια που διατίθενται από τον κρατικό προϋπολογισμό για επιχορηγήσεις προς τους φορείς αυτούς παραμένουν ουσιαστικά "παγωμένα" από το 1993, με αποτέλεσμα σήμερα να αντιμετωπίζουν ήδη έντονα προβλήματα στην κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών και να υποβαθμίζονται ακόμη περισσότερο οι παρεχόμενες από αυτά υπηρεσίες.

Τι θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

Το εν λόγω νομοσχέδιο αναμένεται να προωθηθεί για κατάθεση στη Βουλή πριν τον προϋπολογισμό του 1997, δεδομένου ότι οι διατάξεις του θα σχετίζονται άμεσα με το ύψος του ποσού που θα διατεθεί για δαπάνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των μέτρων θεσμικού χαρακτήρα που προτείνονται στο συγκεκριμένο σχέδιο, περιλαμβάνονται και τα εξής:

  • Δραστικός περιορισμός στις επιχορηγήσεις των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου που θα πλήξει κατά κύριο λόγο τον τομέα της υγείας - πρόνοιας - κοινωνικής ασφάλισης (το 70% των επιχορηγήσεων κατευθύνονται στους τομείς αυτούς). Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νομοσχέδιο υπάρχει διάταξη που προτείνει "πάγωμα" των κονδυλίων, που διατίθενται για επιχορηγήσεις σε ΝΠΔΔ την επόμενη τριετία στα φετινά επίπεδα. Κάτι που θα προέλθει μέσα από τον περιορισμό μιας σειράς επιχορηγήσεων που κρίνονται "υπερβολικές" από αρμόδια επί του θέματος στελέχη - όπως είναι για παράδειγμα κονδύλια που διατίθενται για αθλητικούς ή πολιτιστικούς σκοπούς! - καθώς και μέσα από περαιτέρω περικοπές των εργαζόμενων στο δημόσιο τομέα που αφορούν έξοδα για οδοιπορικά, υπερωριακή απασχόληση κλπ.Επίσης, στην κατεύθυνση αυτή με το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο θα υποχρεούνται όλα τα ΝΠΔΔ να υποβάλλουν στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επιχειρησιακά προγράμματα ουσιαστικής μείωσης της επιχορήγησης μέσα στην επόμενη 3ετία, μέσω της αξιοποίησης των περιουσιακών τους στοιχείων και της περικοπής των δαπανών τους.
  • Συγχωνεύσεις ή και καταργήσεις Νομικών Προσώπων Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου.Ειδικότερα, το νομοσχέδιο θα προβλέπει τη σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας γνωμοδοτικού χαρακτήρα που θα αναλάβει το ρόλο της καταγραφής των φορέων, που μπορούν να συγχωνευτούν ή να καταργηθούν. Βάσει των προτάσεων της ομάδας, ο εκάστοτε υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα έχει τη δυνατότητα να προωθήσει τις σχετικές διαδικασίες μέσα από την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην κατεύθυνση αυτή, ολοκληρώθηκε τον περασμένο μήνα μετά από εντολή του υπουργείου Οικονομικών, η αναλυτική απογραφή φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα από το υπουργείο Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Στη σχετική μελέτη καταγράφονται κατά υπουργείο όλοι οι φορείς και οι επιχειρήσεις που ελέγχονται από το δημόσιο, ανεξάρτητα από τη μορφή που έχουν, ενώ παρουσιάζονται αναλυτικά όλες οι αλλαγές που έγιναν από το 1991 οπότε είχε πραγματοποιηθεί η προηγούμενη έρευνα.
  • Δραστικές περικοπές δαπανών στο χώρο της υγείας.Ιδιαίτερη μνεία γίνεται σε μέτρα περιορισμού των δαπανών των ιατρικών εξετάσεων. Σήμερα για να υποβληθούν οι εργαζόμενοι - ασφαλισμένοι σε κάποιο φορέα - σε ιατρικές εξετάσεις, πληρώνουν χρηματική συμμετοχή, η οποία δεν αποκλείεται, με βάση τη λογική των μέτρων, να αυξηθεί.
  • Σφαγιασμός των κονδυλίων που διατίθενται από τον κρατικό προϋπολογισμό για μεταφορά μαθητών, φοιτητικά συσσίτια, βιβλία και γενικότερα δαπάνες, η περικοπή των οποίων θα πλήξει ακόμη περισσότερο το ήδη υποβαθμισμένο επίπεδο της παιδείας στη χώρα μας.
  • Αναθεώρηση του καθεστώτος της δέσμευσης εσόδων από τον γενικό προϋπολογισμό για τρίτους φορείς - που δεν αποκλείεται να θίξει και τους ΟΤΑ α και β βαθμού - και εξέταση της δυνατότητας χρηματοδότησης των φορέων αυτών μέσω επιχορηγήσεων και μετά την προσκόμιση και εξέταση των απαραίτητων οικονομικών στοιχείων.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ