Για το αεροδρόμιο της Χίου και τις συντονισμένες προσπάθειες των ξενοδόχων - τουριστικών πρακτόρων να επεκτείνουν τον αεροδιάδρομό του έχουμε ασχοληθεί ξανά στο παρελθόν από τη σελίδα αυτή. Με τις πλάτες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν βαλθεί να τον μεγαλώσουν γύρω στο ένα χιλιόμετρο προς την πλευρά της πόλης, με αποτέλεσμα τα αεροπλάνα να φτάνουν μια αναπνοή από την κεντρική πλατεία της πόλης. Με όλες, φυσικά, τις επιπτώσεις στο περιβάλλον όπως θα δούμε παρακάτω.
Το συγκεκριμένο αεροδρόμιο φτιάχτηκε μεσούσης της δικτατορίας πρόχειρα και χωρίς τον παραμικρό σχεδιασμό για τις μελλοντικές ανάγκες. Λίγα χρόνια μετά, λόγω της επικείμενης δρομολόγησης των Β-707 αποφασίστηκε η επέκτασή του 380 μέτρα προς βορρά και 800 μέτρα προς νότο. Το 1980 η απόφαση τροποποιείται και επιλέγεται η επέκταση 750 μέτρων προς βορρά, η οποία θα κάλυπτε τις ανάγκες των Β-737 που είναι ο νέος τύπος αεροπλάνων που θα ερχόταν. Λίγα κτήματα επιτάχτηκαν κι έτσι ο αεροδιάδρομος μεγάλωσε μόνο 250 μέτρα (σ.σ. 190 μέτρα προς νότο και και 155 μέτρα προς βορρά). Ετσι το συνολικό μήκος έφτασε τα 1660 μέτρα (σ.σ. ενεργό μήκος 1500μ.). Το 1982 - 83 αποφασίστηκε η προς βορρά επέκταση, η οποία δεν έγινε ποτέ ύστερα από αντιδράσεις των κατοίκων. Το 1985 μάλιστα υπήρξε απόφαση μη - επέκτασης, αλλά το 1987 το νομαρχιακό συμβούλιο επανέρχεται και αποφασίζει επέκταση 300 μέτρων. Να σημειώσουμε ότι από το 1988 γίνονται πτήσεις τσάρτερ, που είναι απόλυτα ασφαλείς, αν πιστέψουμε τις εκθέσεις της ΥΠΑ, που είδαν το φως της δημοσιότητας. Ετσι η υπόθεση μπαίνει και πάλι στο ψυγείο.
Η άνοδος στην εξουσία της ΝΔ το 1991 έφερε πάλι το θέμα στην επικαιρότητα. Οι τοπικοί παράγοντες ήθελαν να είναι αυτοί που θα εγκαινίαζαν το αεροδρόμιο βάζοντας τα γυαλιά στους ανίκανους "σοσιαλιστές". Σκόνταψαν όμως, γιατί στη βιασύνη τους αγνόησαν την από το νόμο υποχρέωσή τους για τη σύνταξη Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Ετσι η προσφυγή της Επιτροπής Αγώνα στο Συμβούλιο Επικρατείας μπλόκαρε τα σχέδιά τους. Μια βδομάδα πριν τις εκλογές του 1993 αποφασίζουν και αναθέτουν τη μελέτη σε κάποιο γραφείο, από το οποίο ζητείται λίγους μήνες μετά να εξεταστεί η περίπτωση αμφίπλευρης επέκτασης, μειώνοντας το κοινωνικό κόστος, το οποίο μεταφράζεται σε 45 οικίες, 15 επιχειρήσεις και 250 στρέμματα αγροτικής γης. Η ΜΠΕ απορρίφτηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ και του ΥΠΠΟ, διότι και ο Κάμπος που προστατεύεται θα υποστεί μεγάλη ζημιά και θα μπαζωθεί ακτή ενός χιλιομέτρου. Κι αντί τότε να υπάρξει κινητοποίηση, για να επιλεγεί νέος χώρος για αεροδρόμιο όλοι σιώπησαν. Εντελώς αιφνιδιαστικά κατακαλόκαιρο υπογράφηκε η προέγκριση χωροθέτησης που αν υιοθετηθούν οι προτάσεις της ΜΠΕ στο νομαρχιακό συμβούλιο (σ.σ. και οι υπάρχοντες συσχετισμοί δείχνουν ότι αυτό θα συμβεί) θα φέρει το τέρμα του διαδρόμου εξήντα μέτρα από την οδό Μηχαλινού. Η περιοχή Κοντάρι θα καταστραφεί και πολλοί κάτοικοι του Κάμπου θα αναγκαστούν να φύγουν.
Δίνοντας μόνο ένα μήνα περιθώριο σε όσους διαφωνούν με τη συγκεκριμένη επιλογή να ενημερωθούν και να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους (σ.σ.είναι η πλειοψηφία του κόσμου), ουσιαστικά θέλουν να φέρουν τετελεσμένα γεγονότα. Παρ' όλα αυτά η ανάγνωση της περίφημης μελέτης αποκάλυψε σημαντικά "μαργαριτάρια", που δείχνουν ότι και στο πόδι φτιάχτηκε και αγνόησε σημαντικές παραμέτρους. Κατ' αρχάς η παρουσία ενός αεροδρομίου στα πλαίσια της όποιας ανάπτυξης, με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να ακυρώνει ή να περιορίζει παραδοσιακές δραστηριότητες. Η καταστροφή του Κάμπου πέρα από την αγροτική παραγωγή θα πλήξει και τον τουρισμό, στο όνομα του οποίου θέλουν το μεγάλο αεροδρόμιο. Οπως επισήμαναν σοβαροί επιστήμονες δεν εξετάστηκε η περίπτωση της "μηδενικής λύσης" που είναι απαραίτητο στοιχείο για την ορθολογική ανάλυση των ωφελειών και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Κάτι σημαντικό, που δεν απασχόλησε τους μελετητές, είναι η μελλοντική πρόβλεψη της κίνησης των αεροσκαφών και η αξιολόγηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του θορύβου. Πιο συγκεκριμένα υπάρχει εκτίμηση για οχτώ χρόνια μετά την ολοκλήρωση των έργων. Χρονικός ορίζοντας πολύ μικρός για ένα έργο τέτοιας σημασίας.
Συγκεκριμένα, για το θόρυβο που θα προκαλείται από τις πτήσεις, υπάρχουν ενστάσεις μέχρι και για τη χρησιμοποίηση λανθασμένων δεικτών. Μια ουσιαστική ανάλυση θα έδειχνε ότι ο θόρυβος θα επηρεάζει, όχι μόνο την περιοχή του Κάμπου, αλλά και ολόκληρη την πόλη. Υπάρχει το ευφυολόγημα ότι πτήσεις θα γίνονται μόνο τη μέρα. Αλλά νυχτερινές πτήσεις γίνονται στον υπάρχοντα αεροδιάδρομο εδώ και χρόνια, γεγονός που αποδεικνύει την άγνοια ενός σημαντικού γεγονότος, όπως κι ότι υπάρχει φωτισμός στο αεροδρόμιο. Μια άλλη παράλειψη (;) είναι η ασαφής οριοθέτηση των έργων στην περιοχή. Αυτό αποδεικνύει ότι οι παρεμβάσεις στο χώρο θα είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που υποστηρίζουν. Περίεργη είναι και η μη αναφορά της κατασκευής αποχετευτικών έργων στα πλαίσια του οδικού δικτύου που θα γίνει. Για την παρέμβαση στον Κάμπο, που αποτελεί μνημείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ήδη έχουμε αναφέρει. Είμαστε περίεργοι πώς θα παραβούν την υπάρχουσα νομοθεσία που απαγορεύει τέτοιου είδους παραβάσεις στην περιοχή.
Η ΥΠΑ εκτιμά το κόστος των έργων στα 3.5 δισ. και οι απαλλοτριώσεις θα φτάσουν το 1/3. Ο Χιώτης υπουργός Αιγαίου κάνοντας υπέρβαση, είχε μιλήσει για δαπάνη 6 δισ. από τα οποία το 1.5 θα πήγαινε για τις αποζημιώσεις, κατεβάζοντας το κόστος για τους κατοίκους που θα χάσουν τις περιουσίες τους στο 1/4, με προφανή στόχο να αποδείξει ότι αυτοί που θίγονται δεν είναι και τόσο σημαντική η περιουσία που χάνουν. Ομως, εκτιμήσεις μηχανικών του νησιού ανεβάζουν το κόστος των απαλλοτριώσεων σε 6 δισ. Ετσι το έργο θα φτάσει τα 10 δισ. Οσο, δηλαδή, δυο νέα αεροδρόμια με μεγαλύτερο αεροδιάδρομο. Τότε προς τι ο όλος καυγάς και η μονομανία για την επέκταση; Να κάτι που θα πρέπει να απαντήσουν οι γαλαζοπράσινοι αναπτυξιολόγοι".