- Πυρετό διαβουλεύσεων και προτάσεις συνεργασίας διαφορετικών υποψηφίων επιφύλασσε η χτεσινή μέρα στη ΝΔ, καθώς το αδιέξοδο στο θέμα της ηγεσίας ήταν πέρα για πέρα εμφανές, ενώ στο θέμα παρενέβη για... - 1996-09-28 00:00:00.0"/> - Πυρετό διαβουλεύσεων και προτάσεις συνεργασίας διαφορετικών υποψηφίων επιφύλασσε η χτεσινή μέρα στη ΝΔ, καθώς το αδιέξοδο στο θέμα της ηγεσίας ήταν πέρα για πέρα εμφανές, ενώ στο θέμα παρενέβη για... - 1996-09-28 00:00:00.0" /> Ραγδαίες εξελίξεις μπροστά στο αδιέξοδο | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ραγδαίες εξελίξεις μπροστά στο αδιέξοδο
  • Προωθείται η πρόταση για Βαρβιτσιώτη και συνέδριο
  • Μετωπική πρόταση Μάνου προς τον Σουφλιά που δεν την απορρίπτει
  • Ο Εβερτ ζητάει "κοινά αποδεκτή λύση", την ώρα που μαζεύει υπογραφές στήριξης

Πυρετό διαβουλεύσεων και προτάσεις συνεργασίας διαφορετικών υποψηφίων επιφύλασσε η χτεσινή μέρα στη ΝΔ, καθώς το αδιέξοδο στο θέμα της ηγεσίας ήταν πέρα για πέρα εμφανές, ενώ στο θέμα παρενέβη για πρώτη φορά και ο ίδιος ο Μ. Εβερτ.

Χτες η μέρα σημαδεύτηκε από την πρόταση Μάνου για συνεργασία με τον Γ. Σουφλιά, από την προσπάθεια Βαρβιτσιώτη να εξασφαλίσει από όλες τις πλευρές τη δική του μεταβατική ηγεσία που θα εκτονώσει τη σημερινή κατάσταση, αλλά και από την αποκάλυψη ότι ο Στ. Δήμας ηγείται της προσπάθειας συγκέντρωσης υπογραφών στήριξης της υποψηφιότητας Εβερτ.

Ο Γ. Βαρβιτσιώτης ανέλαβε να προωθήσει τη δική του υποψηφιότητα με διαδοχικές επισκέψεις που έκανε χτες το βράδυ στον Μ. Εβερτ αλλά και τον Κ. Μητσοτάκη. Παρά το γεγονός ότι δεν έγιναν επίσημες δηλώσεις, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η σκέψη για μεταβατική ηγεσία Βαρβιτσιώτη που θα οδηγήσει το κόμμα σε συνέδριο συνάντησε κατ' αρχήν τη συμφωνία του Μ. Εβερτ, ενώ ο Κ. Μητσοτάκης που δεν την απέρριψε θα απαντήσει οριστικά σήμερα.

Μετωπική πρόταση Μάνου

Ο Στ. Μάνος το απόγευμα ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ότι επειδή "συλλέγονται πιεστικά υπογραφές για να επανέλθει στην προεδρία ο Μ. Εβερτ", προτείνει στον Γ. Σουφλιά "να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε μία λύση που θα κλείσει τις πληγές του εμφυλίου πολέμου". Ο Στ. Μάνος μάλιστα προκειμένου να αποφευχθεί η πόλωση, όπως είπε, δε θα είχε πρόβλημα με το ποιος θα είναι επικεφαλής της κίνησης, λέγοντας ότι "θα ζητήσω από τον Γ. Σουφλιά να αποφασίσει εκείνος ποιος από τους δυο μας θα είναι επικεφαλής αυτής της προσπάθειας".

Η πρόταση αυτή συνάντησε κατ' αρχήν την αποδοχή του Γ. Σουφλιά, ο οποίος με δηλώσεις του το βράδυ τη χαρακτήρισε "θετική", χωρίς να προχωρήσει σε περαιτέρω λεπτομέρειες, καλώντας ταυτόχρονα τον Μ. Εβερτ να ξεκαθαρίσει επιτέλους τη στάση του.

Μάλιστα οι πληροφορίες ανέφεραν ότι θα προταθεί και στην Ντ. Μπακογιάννη να πάρει μέρος στην αντι-Εβερτική συσπείρωση, αλλά από το περιβάλλον της τελευταίας απέφευγαν να πάρουν θέση πάνω στο θέμα, λέγοντας ότι δε σχολιάζουν την πρωτοβουλία.

Την πρόταση για συμμαχία Μάνου - Σουφλιά, όσο και την απέλπιδα προσπάθεια συμφωνίας σε μεταβατική προεδρία Βαρβιτσιώτη, πυροδότησαν οι αποκαλύψεις ότι ο Στ. Δήμας συντονίζει την προσπάθεια συλλογής υπογραφών από βουλευτές που επιθυμούν την επαναφορά του Μ. Εβερτ.

Την αποκάλυψη έκανε ο βουλευτής Εβρου Φ. Δημοσχάκης,ο οποίος σε δηλώσεις του στο ραδιοσταθμό ΠΛΑΝΕΤ είπε ότι επισκέφθηκε τον Στ. Δήμα, είδε ένα κείμενο που είχαν υπογράψει 35 συνάδελφοί του και το υπέγραψε και εκείνος. Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν τα προσκείμενα στον Μ. Εβερτ στελέχη, μέχρι χτες 75 βουλευτές έχουν υπογράψει το σχετικό κείμενο, ενώ υπέρ του μέχρι τώρα προέδρου της ΝΔ έχει ταχθεί και η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών των Νομαρχιακών Επιτροπών. Η αντίδραση των άλλων υποψηφίων καθώς και η προωθούμενη υποψηφιότητα Βαρβιτσιώτη επαναφέρει στο προσκήνιο την υποψηφιότητα Καραμανλή ως εναλλακτική λύση, στην περίπτωση αποτυχίας της μεταβατικής ηγεσίας.

Οπως ανακοίνωσε χτες ο πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, Α. Καραμανλής, οι διαδικασίες της εκλογής θα ξεκινήσουν την ερχόμενη Τρίτη το μεσημέρι με την ανάδειξη των εκλεκτόρων από τις Νομαρχιακές Επιτροπές του κόμματος, οι οποίοι μαζί με τους βουλευτές και τους ευρωβουλευτές θα αποτελέσουν το σώμα που πιθανότατα την Παρασκευή θα εκλέξει τον νέο πρόεδρο του κόμματος.

Αργά το βράδυ με ανακοίνωσή του ο Μ. Εβερτ παρενέβη στο θέμα της διαδοχής, τονίζοντας ότι "καμία λύση δεν μπορεί να έχει χαρακτήρα προσωρινότητας", εμφανιζόμενος έτσι να απορρίπτει μία μεταβατική ηγεσία στην παράταξη. Ο μέχρι τις εκλογές πρόεδρος της ΝΔ, αφού ζήτησε σεβασμό στα όργανα του κόμματος, κατέληξε λέγοντας ότι "κάθε προσπάθεια για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης είναι προς το συμφέρον του κόμματος και πρέπει να την ενισχύσουμε". Με την αποστροφή αυτή ο Μ. Εβερτ ανοίγει το ενδεχόμενο της προώθησης του Κ. Καραμανλή στην ηγεσία, ενώ κατά μία άλλη ερμηνεία δέχεται την πρόταση για Βαρβιτσιώτη.

Γ. Φωτ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ