Σάββατο 28 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επικίνδυνο παιχνίδι

Το ότι κάτι σοβαρό "μαγειρεύουν" οι Αμερικανοί, δεν το κρατάνε μυστικό. Δεν πέρασε καν μια βδομάδα από τις ελληνικές εκλογές και άρχισαν να ξεδιπλώνουν πλευρές των σχεδίων τους που από καιρό τις εξυφαίνουν. Φαίνεται να πιστεύουν, και σ' αυτή την κατεύθυνση κινούνται, ότι "το νερό έχει μπει στ' αυλάκι" για μια συνολική διευθέτηση των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν στην περιοχή και σχετίζονται με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο ένας μετά τον άλλο οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ προαναγγέλλουν την ανάληψη πρωτοβουλίας για "συνολική λύση στο Αιγαίο και στην Κύπρο", όπως είπε προχτές ο σύμβουλος του Κλίντον, Τζ. Στεφανόπουλος. Δεν κρατάνε πλέον ούτε τα προσχήματα. "Μετά την επιτυχή εκλογή στην Ελλάδα, θα πρέπει να προχωρήσουμε", δηλώνει ο Ρ. Χόλμπρουκ. Και όπως δείχνουν τα πράγματα έχουν ήδη ξεκινήσει. Ο Ελληνας αρχηγός ΓΕΕΘΑ αρχίζει από τη Δευτέρα στην Ουάσιγκτον συνομιλίες με τους αξιωματούχους του αμερικανικού Πενταγώνου στο επίκεντρο των οποίων είναι τα αμερικανόπνευστα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ακόμα και η έναρξη τέτοιου είδους συνομιλιών, αποτελεί στην ουσία ελληνοτουρκικό διάλογο για το Αιγαίο "από το παράθυρο", που προϋποθέτει νομιμοποίηση των τουρκικών ισχυρισμών περί "γκρίζων ζωνών" για το Αιγαίο, ενώ η τυχόν εφαρμογή των ΜΟΕ και η υιοθέτηση ενός ΝΑΤΟικού "μηχανισμού ελέγχου της έντασης", θα μετέτρεπε και επίσημα τους Αμερικανούς σε επιδιαιτητές και πραγματικούς κυρίαρχους του Αιγαίου.

Βέβαια δε συμβαίνει τίποτα το μη αναμενόμενο. Το ΚΚΕ το είχε προβλέψει ότι μετά τις εκλογές θα ανοίξει ο δρόμος για λύσεις σε βάρος της Ελλάδας στα πλαίσια "σταθεροποίησης" της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, για την πιο απρόσκοπτη εφαρμογή των σχεδίων της "νέας τάξης" του ιμπεριαλισμού. Ούτε βέβαια είναι η πρώτη φορά που οι Αμερικανοί αναλαμβάνουν μια "πρωτοβουλία" για την επίλυση του Κυπριακού ή για τα ελληνοτουρκικά γενικότερα. Το νέο στοιχείο, που προκαλεί και τη μεγαλύτερη ανησυχία, είναι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης η οποία δεν κρατάει καν τα προσχήματα αξιοπρέπειας. Μια στάση που σηματοδοτείται από το δημόσιο και ξεδιάντροπο "ευχαριστώ" του Κ. Σημίτη προς τους Αμερικανούς μετά την κορύφωση της κρίσης στα Ιμια. Η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο έχει αποδεχθεί τον επιδιαιτητικό ρόλο των ΗΠΑ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με ό,τι αυτός συνεπάγεται για τα συμφέροντα της χώρας, αλλά και τον επιδιώκει.

Δεν τίθεται λοιπόν θέμα ελληνικών αντιστάσεων από την κυβέρνηση, αφού η κυβέρνηση Σημίτη έχει "μπει με τα μπούνια" στα παιχνίδια των ιμπεριαλιστών διεκδικώντας συνειδητά ρόλο διεκπεραιωτή των εντολών τους στην περιοχή, ένα ρόλο ανταγωνιστικό αυτού που έχει αναλάβει ήδη η Τουρκία. Πρόκειται για ένα παιχνίδι άκρως επικίνδυνο για την Ελλάδα αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Η χώρα εμφανίζεται παγιδευμένη στο "δόκανο" της πολιτικής του "διαίρει και βασίλευε" των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και αντί η κυβέρνηση να προσπαθεί να τη βγάλει από αυτό το επικίνδυνο αδιέξοδο, τη βάζει ακόμα πιο βαθιά. Το ζητούμενο είναι η ενίσχυση των λαϊκών αντιστάσεων σε αυτόν τον επικίνδυνο κατήφορο. Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση εν κρυπτώ παίζει σε αυτό το παιχνίδι. Γνωρίζει πολύ καλά ότι αποκάλυψη αυτών των μεθοδεύσεων δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανατροπή τους. Επαγρύπνηση λοιπόν και ετοιμότητα του λαϊκού κινήματος. Τα σχέδιά τους μπορούμε να τα χαλάσουμε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ