"Χρειάζεται μεγαλύτερη υποστήριξη, για να εξασφαλιστεί ότι η έρευνα και η ανάπτυξη των εμβολίων δεν έχει ως γνώμονα το εμπορικό συμφέρον, αλλά τους στόχους της δημόσιας υγείας", επισημαίνει η ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ
Μέσα στα επόμενα 15 χρόνια τα νέα εμβόλια θα μπορούσαν να σώσουν τις ζωές περίπου 8.000.000 παιδιών που τώρα πεθαίνουν κάθε χρόνο από μολυσματικές ασθένειες. Ωστόσο, αυτή η υπόσχεση που μας δίνει η επιστήμη - για ανάπτυξη νέων και βελτιωμένων εμβολίων και υπηρεσίες ανοσιοποίησης - μπορεί να χαθεί, εάν η διεθνής κοινότητα δε στηρίξει με επαρκείς οικονομικούς πόρους την επιστημονική έρευνα και τα νέα εμβόλια.
Την προειδοποίηση αυτή απηύθυνε χτες η ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ), δημοσιοποιώντας για πρώτη φορά έκθεση για την "Κατάσταση των εμβολίων και της ανοσοποίησης παγκόσμια". Στην έκθεση αναφέρεται μάλιστα ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα προγράμματα εμβολιασμού είναι ότι ως επί το πλείστον η ανάπτυξη εμβολίων πραγματοποιείται από τον ιδιωτικό τομέα στις βιομηχανικές περιοχές, όπου βρίσκονται και οι πιο κερδοφόρες αγορές. Αυτό σημαίνει, δηλαδή, ότι τα περισσότερα εμβόλια σχεδιάζονται για ασθένειες που εκδηλώνονται σε βιομηχανικές χώρες, παρότι αυτές οι ασθένειες εκδηλώνονται και στις αναπτυσσόμενες χώρες και μάλιστα σε σοβαρότερη μορφή.
"Χρειάζεται μεγαλύτερη υποστήριξη, για να εξασφαλιστεί ότι η έρευνα και η ανάπτυξη των εμβολίων δεν έχει ως γνώμονα το εμπορικό συμφέρον, αλλά τους στόχους της δημόσιας υγείας", επισημαίνει η έκθεση. Είναι ενδεικτικό ίσως ότι στην έκθεση τονίζεται πως το αυξανόμενο κόστος της ανάπτυξης των εμβολίων και της ανοσιοποίησης, εάν αντιμετωπιστεί με φθίνοντες πόρους θα θέσουν σε κίνδυνο τις δυνατότητες και τις ελπίδες των ερευνητών, των εργαζομένων στον τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας και των δημόσιων αρχών υγείας, στον αγώνα τους να καταστήσουν τους νέους και τα παιδιά πιο ασφαλείς με τα νέα εμβόλια.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην έκθεση της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ και της ΠΟΥ στις επιτυχίες και στη μάχη που δίνουν οι διεθνείς οργανώσεις κατά της πολιομυελίτιδας. Τονίζεται ότι μέχρι το 2000 η πολιομυελίτιδα αναμένεται να εξαλειφθεί, με αποτέλεσμα οι κυβερνήσει να εξοικονομήσουν περισσότερα από 1.5 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο από το κόστος των εμβολίων. "Ενώ οι εμπειρογνώμονες της πολιομυελίτιδας είναι πεπεισμένοι ότι η ασθένεια μπορεί να εξαλειφθεί μέχρι το έτος 2000, υπάρχει αυξημένη ανησυχία για τη μείωση των πόρων από δωρητές", υπογραμμίζει η έκθεση, σημειώνοντας ότι ενώ προηγούμενα περίπου το 80% των πόρων που χρειάζονταν για την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας προέρχονταν από τις ίδιες χώρες, η εστίαση της προσπάθειας στις φτωχές χώρες θα απαιτήσουν τώρα περισσότερη υποστήριξη από δωρητές. Η ΠΟΥ εκτιμά ότι θα χρειαστούν πρόσθετα 600 - 800 εκατομμύρια δολάρια για αγορές εμβολίων, προσωπικό, ασφαλή μεταφορά και ανάπτυξη ενός παγκόσμιου εργαστηριακού δικτύου.
"Παρότι, αναμφίβολα, αποτελεί έναν άθλο σαν κι αυτούς του Ηρακλή, η αλλαγή στάσης προς τον εμβολιασμό δε θα κόστιζε τεράστια χρηματικά ποσά", αναφέρει η έκθεση. Και καταλήγει: "Μακροπρόθεσμα η θεραπεία, για να σωθούν οι ζωές παιδιών που δεν ανοσιοποιήθηκαν κατά των προλαμβανόμενων με εμβολιασμό ασθενειών και η κληρονομιά των παιδιών με ειδικές ανάγκες θα κοστίσουν πολύ περισσότερο, σε χρήμα και κόπο, για τα παιδιά που θα υποφέρουν και τις οικογένειές τους".