Τρίτη 17 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Εμμονή στην "τακτική" του εκβιασμού

Εντονη προσπάθεια της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ να εγκλωβίσει τις ψήφους των δυσαρεστημένων

Στο δίλημμα "ΠΑΣΟΚ ή Δεξιά", στην προβολή του σκιάχτρου της Δεξιάς και στην επίδειξη των αγωνιστικών περγαμηνών του, επικεντρώνει την προπαγάνδα του τις τελευταίες μέρες ο Κ. Σημίτης,με προφανή στόχο να εκβιάσει την ψήφο των δυσαρεστημένων.

Αυτό προέκυψε με σαφήνεια από τη χτεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού, ο οποίος βρέθηκε σε εμφανή αδυναμία να προβάλει, με θετικό τρόπο, τις θέσεις του και να υπερασπιστεί τις κυβερνητικές επιλογές και αναλώθηκε στο να απαντά κυρίως στην προπαγάνδα της ΝΔ.

Αρχικά ο Κ. Σημίτης επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τις προσωπικές επιθέσεις κατά του Μ. Εβερτ (ΕΚΟΦίτης, κλπ.), αλλά ταυτόχρονα επέσεισε το "μπαμπούλα της Δεξιάς", αναφέροντας ως παράδειγμα γράμμα του Μ. Εβερτ προς πρασινοφρουρό το 1982 (!). Ταυτόχρονα, δε δίστασε να "πουλήσει" τις προσωπικές διώξεις και την αντίστασή του στη χούντα ("έχω φάει ξύλο στο παρελθόν", "είχα πετάξει προκηρύξεις, είχα μεταφέρει όπλα, κ.ά.).

Παράλληλα, έθεσε το γνωστό δίλημμα, βασιζόμενος στον εκλογικό νόμο, που η κυβέρνησή του διατήρησε: "Στις εκλογές θα επικρατήσει ο ένας ή ο άλλος, η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ". Μάλιστα, απευθυνόμενος σε όσους σκέφτονται να ψηφίσουν "μικρά" κόμματα, σκεφτόμενοι μετεκλογικές κυβερνητικές συνεργασίες, τόνισε ότι "δεν πρέπει να υπάρχουν εντυπώσεις για συνεργασίες" και "όσοι δε θέλουν να πλειοψηφήσει η ΝΔ πρέπει να ψηφίσουν το ΠΑΣΟΚ".

Αναφερόμενος στο χειρισμό της κρίσης στα Ιμια ο Κ. Σημίτης επέμεινε ότι η πολιτική της κυβέρνησης ήταν σωστή, με το έωλο επιχείρημα ότι αποφεύχθηκε ο πόλεμος, ενώ επανέλαβε ότι, αν χρειαστεί, θα επαναλάβει τις ευχαριστίες στην κυβέρνηση των ΗΠΑ. Οσον αφορά την οικονομική πολιτική άφησε να εννοηθεί ότι θα συνεχιστεί επ' αόριστον η πολιτική λιτότητας, ενώ επιχείρησε να πείσει ότι μειώθηκε η ανεργία και... βελτιώθηκε η κατάσταση των συνταξιούχων και των εργαζομένων.

Πριν τη συνέντευξη ο πρωθυπουργός, προσερχόμενος στο κέντρο ετεροδημοτών του ΠΑΣΟΚ, για να ενισχύσει την επιχείρηση μεταφοράς ψηφοφόρων, η οποία δε σημειώνει ιδιαίτερη επιτυχία, επανέλαβε το γνωστό δίλημμα "σταθερότητα και πρόοδος με το ΠΑΣΟΚ ή περιπέτεια και οπισθοδρόμηση με τη ΝΔ".

Μαύρη προπαγάνδα

Στο μεταξύ ο θλιβερός προπαγανδιστής Κ. Λαλιώτης, δίκην Γκέμπελς, συνεχίζει κάθε μεσημέρι, από τη Χαρ. Τρικούπη, να αναμηρυκάζει τα κούφια και γελοία "επιχειρήματα" και διλήμματα.

Με αστείο τρόπο επιχειρεί να πείσει ότι το μέτωπο του ΠΑΣΟΚ είναι μονοσήμαντο κατά της ΝΔ και της... "νεοφιλελεύθερης, συντηρητικής και αντιλαϊκής πολιτικής της", ενώ στην πραγματικότητα με τα διλήμματα που θέτει στοχεύει κατ' ευθείαν στη συρρίκνωση των "μικρών" κομμάτων, προς όφελος της αυτοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ.

Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε το επιχείρημα του πρωθυπουργού ότι "στις εκλογές στις 22 Σεπτεμβρίου κρίνεται ποιο κόμμα θα κυβερνήσει τη χώρα, με ποιο πρόγραμμα και ποιο πρωθυπουργό". Παρακάτω. "Εμείς ως ΠΑΣΟΚ πιστεύουμε ότι κάθε ψήφος που αφαιρείται από το ΠΑΣΟΚ είναι μια χαμένη ψήφος και κάθε χαμένη ψήφος είναι μια ανάσα ζωής στην απελπισμένη ηγεσία της ΝΔ".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ