Τρίτη 17 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Περιγραφές απειλών

Η Λευκωσία, όπως βεβαιώνουν Κύπριοι διπλωμάτες, έχει προειδοποιηθεί από την Ουάσιγκτον για ενδεχόμενο "χτύπημα" από τις κατοχικές δυνάμεις

Η περιγραφή ενός σαφέστατου πολιτικού εκβιασμού από την Αγκυρα και την Ουάσιγκτον προς την Αθήνα και τη Λευκωσία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, αν έχουν βάση οι πληροφορίες, που μιλούν για την προετοιμασία ενός θερμού επεισοδίου στην Κύπρου από τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής.

Οπως έχει γράψει από την περασμένη Τρίτη ο "Ρ", η Λευκωσία ενημέρωσε την Αθήνα για πληροφορίες που μιλούσαν για έντονη κινητικότητα των κατοχικών δυνάμεων, για τη συνεχή παρουσία τουρκικών πολεμικών πλοίων πολύ κοντά στα κυπριακά χωρικά ύδατα και για αυξημένη ετοιμότητα της τουρκικής αεροπορίας σε βάσεις απέναντι από την Κύπρο.

Οι πληροφορίες αυτές, όπως βεβαιώνουν τον "Ρ" διπλωματικές πηγές από τη Λευκωσία, δόθηκαν στην κυπριακή κυβέρνηση από την Ουάσιγκτον, η οποία προειδοποίησε πως υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο οι τουρκικές δυνάμεις να επιχειρήσουν είτε μια μικρής έκτασης προέλευση από την Αμμόχωστο, είτε να επιχειρήσουν να εμποδίσουν την προσέγγιση του ρωσικού εμπορικού πλοίου, το οποίο μεταφέρει ρωσικά άρματα μάχης που πρόσφατα αγόρασε η κυπριακή κυβέρνηση.

Η κυπριακή κυβέρνηση, όταν έλαβε αυτές τις πληροφορίες έσπευσε να ενημερώσει τις χώρες - μέλη της ΕΕ, οι οποίες όμως ήδη είχαν ενημερωθεί από την Ουάσιγκτον. Από τις επαφές της κυπριακής κυβέρνησης με Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους, όπως αναφέρουν πηγές από τη Λευκωσία, διαπιστώθηκε πως όλοι επιθυμούσαν και πίεζαν, για την πραγματοποίηση μιας συνάντησης μεταξύ των Γλ. Κληρίδη και Ρ. Ντενκτάς, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση, την οποία, όπως είναι γνωστό, δεν αποδέχεται η κυπριακή πλευρά.

Με βασικό στόχο την πραγματοποίηση μιας συνάντησης Κληρίδη - Ντενκτάς, περιοδεύει στο τρίγωνο Αθήνας - Λευκωσίας - Αγκυρας, ο Χαν Τζου ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος συναντήθηκε χτες με τον υπουργό Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο.

Μετά τη συνάντηση ο απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ δήλωσε πως δεν έχει υπόψη του πληροφορίες, οι οποίες να μιλούν για την πιθανότητα δημιουργίας θερμού επεισοδίου. Από την πλευρά του ο Θ. Πάγκαλος, εκτίμησε πως οι πληροφορίες αυτές συμβάλλουν στη συντήρηση του κλίματος έντασης και υπογράμμισε πως η οποιαδήποτε απόπειρα διατάραξης της κατάστασης στην περιοχή θα συναντήσει τη δυναμική αντίδραση της Ελλάδας.

Πάντως, σχετικά με τις ανησυχητικές πληροφορίες για την προετοιμασία "θερμού επεισοδίου", ιδιαίτερη σημασία έχει η δήλωση του προέδρου της κυπριακής Βουλής, σύμφωνα με την οποία "η αμερικανική κυβέρνηση παρενέβη προς την Αγκυρα, προκειμένου να αποτρέψει την πρόκληση θερμού επεισοδίου στην Κύπρο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ