Κυριακή 25 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Με όπλο τη δημοκρατία

Σχετικά με το δεύτερο άξονα αλλαγών που αφορά την κατοχύρωση και διεύρυνση των ατομικών, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων,το ΚΚΕ, με τις προτάσεις του για αναθεώρηση του Συντάγματος, αντιτάσσει τη δημοκρατία στην αυθαιρεσία, την αλαζονεία και τον αυταρχισμό του αστικού κράτους. Συγκεκριμένα προτείνει:

1. Εξασφάλιση του απορρήτου της προσωπικής ζωής των πολιτών και προστασία τους από τη συλλογή, παρακολούθηση και επεξεργασία προσωπικών πληροφοριών, καθώς και απαγόρευση της συλλογής, παρακολούθησης και επεξεργασίας στοιχείων που αφορούν τη συνδικαλιστική δράση.

2. Διεύρυνση του δικαιώματος της απεργίας όπως, π.χ., στη διενέργεια πολιτικής απεργίας, απεργίας αλληλεγγύης κλπ. και αποτελεσματική προστασία αυτού του δικαιώματος με κατάργηση των περιορισμών, απαγόρευση της ανταπεργίας, της πολιτικής επιστράτευσης και της δημιουργίας απεργοσπαστικού μηχανισμού. Να επιτραπεί η απεργία στα Σώματα Ασφαλείας και στους δικαστικούς, με όρους που να εξασφαλίζουν στοιχειωδώς την απονομή της Δικαιοσύνης.

3. Σταμάτημα της, με οποιονδήποτε τρόπο, παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης των δημοσίων υπαλλήλων και αποκατάσταση πλήρων πολιτικών δικαιωμάτων για τους υπαλλήλους αυτούς. Στα πλαίσια αυτά πρέπει να κατοχυρωθεί το δικαίωμα των ελευθέρων συλλογικών διαπραγματεύσεων και στο δημόσιο τομέα.

4. Κατοχύρωση του δικαιώματος της συνδικαλιστικής έκφρασης των μονίμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Σύσταση επιτροπών στρατευσίμων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων κατά τη διάρκεια της θητείας. Κατοχύρωση της πλήρους πολιτικής και κοινωνικής δραστηριότητας των μονίμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων όταν βρίσκονται εκτός υπηρεσίας.

5. Εξασφάλιση στην πράξη καθεστώτος πραγματικής ισονομίας και ισοτιμίας όλων των διαμενόντων στην Ελλάδα, χωρίς διακρίσεις πολιτικές, θρησκευτικές, εθνικές, φυλετικές, γλωσσικές, πολιτισμικές και κοινωνικές. Εξασφάλιση ίσων δικαιωμάτων συνδικαλιστικών, εκπαιδευτικών, πολιτισμικών και κοινωνικών για τους ξένους εργάτες.

6. Διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της παιδείας και σαφής απαγόρευση λειτουργίας ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όσο και στην επαγγελματική και ειδική εκπαίδευση και κατάρτιση. Ολοκληρωμένη κατοχύρωση της δωρεάν παροχής της παιδείας από το κράτος.

7. Ουσιαστική διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα και της ποιότητας της υγείας, της κοινωνικής ασφάλισης και της πρόνοιας.

8. Κατηγορηματικότερη και πιο πλήρης κατοχύρωση της ευθύνης του κράτους για το δικαίωμα στην εργασία και την κατοικία.

9. Ουσιαστική συμμετοχή των εργαζομένων στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, όπως στη διοίκηση των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών και όπου αλλού παίρνονται αποφάσεις που τους αφορούν καθ' οιονδήποτε τρόπο.

10. Ιδιαίτερη σημασία έχει η κατοχύρωση του λεγόμενου "κοινωνικού κατακτημένου". Δηλαδή, η συνταγματική πρόβλεψη ότι η παρεχόμενη, από την κοινή νομοθεσία, προστασία δεν επιτρέπεται να μειωθεί.

11. Κατάργηση του θεσμού της εκτόπισης.

12. Κατάργηση της θανατικής ποινής.

13. Κατάργηση της μεταβατικής διάταξης της παραγράφου 6 του άρθρου 111 του ισχύοντος Συντάγματος, που αφορά το άρθρο 19 του Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζητούμενο η παραπέρα θωράκιση του βάρβαρου εκμεταλλευτικού συστήματος(2019-11-23 00:00:00.0)
Το ΠΑΜΕ διεκδικεί(2008-09-04 00:00:00.0)
Η Πλατφόρμα του ΠΑΜΕ για το 2006(2005-09-09 00:00:00.0)
Τι διεκδικούμε(2003-09-07 00:00:00.0)
Δε νομιμοποιούμε την αντιδραστική στροφή στο Σύνταγμα(1997-06-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ