Κυριακή 25 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Πορεία προς τα πίσω

Με την ολοκλήρωση σχεδόν των εργασιών της Συνόδου της Ολομέλειας της Βουλής, τελείωσε και από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος η επεξεργασία των άρθρων που προτείνεται να αναθεωρηθούν. Πρόκειται για τη δεύτερη αναθεώρηση του Συντάγματος στα είκοσι ένα χρόνια της μεταπολίτευσης. Εχουν προηγηθεί η αναθεώρηση του 1975 από την τότε κυβέρνηση της ΝΔ και του 1985 από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

* * *

Η αναθεώρηση του Συντάγματος εμφανίστηκε στο πολιτικό προσκήνιο για να εξυπηρετηθεί η ανάγκη της οριστικής πρόσδεσης και υποταγής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Για να νομιμοποιηθεί και σαν συνταγματική επιταγή η παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στα υπερεθνικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Παράλληλα, μπροστά στην ογκούμενη αμφισβήτηση του δικομματισμού και των κυρίαρχων πολιτικών επιλογών, μέσω της αναθεώρησης, επιδιώκεται να εμφανιστούν κάποιες προτάσεις σαν δήθεν εκσυγχρονιστικές και δήθεν δημοκρατικές, που θα δώσουν διέξοδο στο συνολικό αδιέξοδο της χώρας και της πολιτικής ζωής. Δεν είναι τυχαίο ότι την υπόθεση της θεσμικής και συνταγματικής μεταρρύθμισης την ξεκίνησε η ΝΔ, ακολούθησε η Πολιτική Ανοιξη και στο τέλος συμφώνησε και το ΠΑΣΟΚ.

* * *

Είναι βέβαιο ότι το ισχύον Σύνταγμα της χώρας χρειάζεται αναθεώρηση. Το ερώτημα που μπαίνει είναι προς ποια κατεύθυνση και με ποιους στόχους. Οι θέσεις και προτάσεις, τόσο του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και της Πολιτικής Ανοιξης αποκαλύπτουν και την κατεύθυνση και τους στόχους της νέας αναθεώρησης. Με βάση τις προτάσεις των τριών αστικών κομμάτων που μετέχουν στη σημερινή Βουλή, σειρά διατάξεων αναθεωρούνται σε συντηρητική έως αντιδραστική κατεύθυνση. Το τελικό αποτέλεσμα, βέβαια, θα εξαρτηθεί από τους πολιτικούς συσχετισμούς και τις επικρατούσες απόψεις, που θα εκφράζονται στη Βουλή που θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές και η οποία θα πάρει τις οριστικές αποφάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

* * *

Το ΚΚΕ εκτιμά ότι το Σύνταγμα χρειάζεται αναθεώρηση, σε δημοκρατική όμως και προοδευτική κατεύθυνση. Με αλλαγές που θα κατοχυρώνουν την εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία της πατρίδας μας. Θα κατοχυρώνουν και θα διευρύνουν τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα του λαού και θα ενισχύουν τη λαϊκή κυριαρχία. Κάτι τέτοιο, με βάση τις προτάσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Πολιτικής Ανοιξης, δεν πρόκειται να γίνει. Παίρνοντας υπόψη το σύνολο των προτάσεων, το νέο Σύνταγμα που θα διαμορφωθεί θα είναι ακόμη πιο συντηρητικό. Για τους λόγους αυτούς, το ΚΚΕ λέει ΟΧΙ στην προτεινόμενη αναθεώρηση. Μία αναθεώρηση που πάει τη χώρα και το λαό προς τα πίσω και όχι προς τα μπρος.

* * *

Να σημειωθεί, πάντως, ότι δεν είναι διόλου βέβαιο ότι τελικά θα πραγματοποιηθεί η αναθεώρηση του Συντάγματος. Για να γίνει τούτο, πρέπει οι προς αναθεώρηση διατάξεις να ψηφιστούν σε δύο συνεδριάσεις της Ολομέλειας της παρούσας Βουλής, που θα απέχουν μεταξύ τους έναν τουλάχιστον μήνα, οπότε και η επόμενη θα διαμορφώσει τελικά το νέο Σύνταγμα. Με δεδομένο ότι οι εργασίες της Ολομέλειας της νέας Συνόδου της Βουλής θα αρχίσουν - εκτός απροόπτου - τον Οκτώβρη, γίνεται φανερό πως δεν πρέπει να προκηρυχτούν οι φημολογούμενες πρόωρες εκλογές πριν από το Νοέμβρη. Υπάρχει βέβαια και η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η παρούσα Βουλή να ανακηρύξει την επόμενη αναθεωρητική, αλλά κάτι τέτοιο κινείται μάλλον στα όρια της συνταγματικότητας, αν δεν τα ξεπερνά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ