Παρασκευή 19 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ... ΑΝΕΡΓΙΑ
Αγωνιστική "υποδοχή"!
  • Συλλαλητήριο οργανώνει, την Τρίτη, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων της Αθήνας
  • Να αποσυρθεί το ψευδεπίγραφο νομοσχέδιο, απαιτούν το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και η Ομοσπονδία Οικοδόμων

Με συλλαλητήριο διαμαρτυρίας "υποδέχονται", την ερχόμενη Τρίτη, οι εργαζόμενοι της Αθήνας το νομοθετικό τερατούργημα, που φέρνει την ίδια μέρα για ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση, στο όνομα της αντιμετώπισης δήθεν της ανεργίας.

Το συλλαλητήριο οργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων της Αθήνας στις 8 το απόγευμα, στην πλατεία Κάνιγγος.

Χτες, εξάλλου, την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε το δεύτερο σε μέγεθος Εργατικό Κέντρο της χώρας, το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης,και η μεγαλύτερη εργατική ομοσπονδία, η Ομοσπονδία Οικοδόμων.

Σε ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων της Αθήνας τονίζεται ότι με το αντεργατικό νομοσχέδιο η κυβέρνηση:

- Νομιμοποιεί τη διοχέτευση των κονδυλίων του ΟΑΕΔ στις τσέπες των βιομηχάνων.

- Απαλλάσσει τους εργοδότες από την υποχρέωση καταβολής ασφαλίστρου για τους νέους εργάτες, ανοίγοντας το δρόμο για γενικευμένη υπονόμευση της κοινωνικής ασφάλισης.

- Πλήττει τη δημόσια επαγγελματική εκπαίδευση και ανοίγει το δρόμο στα ιδιωτικά "γραφεία εργασίας".

- Επίσης, η Συντονιστική Επιτροπή καταγγέλλει τις πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ, που, με τη στάση τους, πριμοδοτούν την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Ψευδεπίγραφο χαρακτηρίζει, σε ανακοίνωσή της, το νομοσχέδιο για την... ανεργία η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και ζητά την απόσυρσή του. Χαρακτηρίζει, επίσης, αναποτελεσματικά τα μέτρα που εισηγείται το νομοσχέδιο και καλεί τη ΓΣΕΕ να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να μην ψηφιστεί.

"Το νομοσχέδιο αυτό, τονίζει το ΕΚΘ, δε δίνει λύσεις για την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος της ανεργίας και σε καμιά περίπτωση δε θα οδηγήσει σε ουσιαστικές βελτιώσεις στην απασχόληση. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να επιβαρυνθούν με μεγάλο κόστος ο ΟΑΕΔ και το ΙΚΑ, αφού χαρίζει στους εργοδότες τις εργοδοτικές εισφορές και με τη νέα τροπολογία που ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά για τη ρύθμιση των χρεών οι απώλειες του ΙΚΑ φτάνουν τα 152 δισ.".

Το ΕΚΘ ζητά από την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο και να προχωρήσει σε ουσιαστικό διάλογο με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και των συνταξιούχων, για τη λήψη σοβαρών μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας και των προβλημάτων της κοινωνικής ασφάλισης.

Συγκεκριμένα, προτείνει μέτρα που θα ενισχυθούν με πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα κοινοτικά κονδύλια και θα προωθούν την ανάπτυξη της οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και δε θα χαρίζουν νέες επιδοτήσεις στους εργοδότες. Μέτρα, που θα ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής επιχείρησης και την παραγωγικότητα της εργασίας και θα επιβάλλουν την κοινωνική προστασία για τους εργαζόμενους, που υφίστανται τις συνέπειες της αναδιάρθρωσης στην παραγωγή και κύρια στη βιομηχανία.

Επίσης, προτείνει την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις νέες τεχνολογίες, με τη μείωση του εργάσιμου χρόνου χωρίς μείωση αποδοχών, την αποτελεσματική προστασία των ανέργων και κύρια αυτών που αντιμετωπίζουν μακροχρόνια ανεργία, την αναβάθμιση του ΟΑΕΔ και τη νομιμοποίηση των αλλοδαπών εργαζομένων.

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων

"Νέα προνόμια για τους βιομηχάνους! Αυτός είναι ο μοναδικός στόχος του κατάπτυστου νομοσχεδίου", τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων και καταγγέλλει την κυβέρνηση και ιδιαίτερα το υπουργείο Εργασίας ότι επιπλέον δυναμιτίζουν, με την προσθήκη του άρθρου 11, την κοινωνική ασφάλιση.

Η Ομοσπονδία συνεχίζει καταγγέλλοντας την προκλητική αθέτηση των δεσμεύσεων, που ανέλαβε η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας απέναντι στον κλάδο για τη ρύθμιση ασφαλιστικών του προβλημάτων, ενώ την ίδια ώρα προσφέρουν "γην και ύδωρ" στους βιομηχάνους. Η Ομοσπονδία καταγγέλλει, επίσης, την υποταγμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και απαιτεί την απόσυρση του νομοσχεδίου. "Θα συνεχίσουμε - καταλήγει - και θα εντείνουμε τους αγώνες μας για το δικαίωμα στη δουλιά και τη ζωή, ενάντια στις επιταγές της "Λευκής Βίβλου" και των εγχώριων υποστηρικτών της, για την ανατροπή αυτής της επικίνδυνης για το σήμερα και το αύριο του τόπου πολιτικής".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στάση εργασίας ενάντια στο νομοσχέδιο για τον ΟΑΕΔ(2022-03-31 00:00:00.0)
Να αποσυρθεί τώρα(2001-08-02 00:00:00.0)
Κινητοποιούνται τα σωματεία(1998-07-07 00:00:00.0)
Πάρτε το πίσω!(1998-06-30 00:00:00.0)
Συλλαλητήριο την Τρίτη στην Αθήνα(1996-07-21 00:00:00.0)
Στη μάχη της προετοιμασίας(1996-07-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ