Η εφημερίδα μας πήρε επιστολή από τον νομάρχη Αθηνών Δ. Ευσταθιάδη, όπου ανάμεσα σε άλλα σημειώνει:
"Θα ήθελα από σεβασμό στον άνθρωπο κ. Χ. Φλωράκη και σε απάντηση σχολίου σας της 27/6/96 να σημειώσω τα εξής:
1. Λόγω του περιορισμένου χώρου της Μητρόπολης αποφασίσαμε να μπούνε στο χώρο της εκκλησίας:
Ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Βουλής και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τις συζύγους τους, οι υπουργοί μόνοι τους, οι αρχηγοί των κομμάτων με τις συζύγους τους, οι πρώην πρωθυπουργοί και κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες των κομμάτων, ενώ όλοι οι άλλοι βουλευτές θα παρακολουθούσαν από την εξέδρα.
2. Στις κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες προτάθηκαν 7 μέλη της Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ, 6 της ΝΔ, 2 της Πολιτικής Ανοιξης και 1 του ΚΚΕ (όλοι βουλευτές) και οι θέσεις τους ήταν μετά τους πρώην πρωθυπουργούς, τους δικαστικούς και το προεδρείο της Βουλής, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο.
3. Στην επικοινωνία μου με τα κόμματα που δεν έχουν Γραμματεία πρότεινα να μου υποδείξουν τα ανάλογα άτομα και το ΚΚΕ παρακάλεσε, αντί να υποδείξει κάποιον βουλευτή, να προτείνει τον Χ. Φλωράκη, το οποίο και δέχτηκα.
4. Με ευθύνη του αναπληρωτή μου στάλθηκαν στο ΚΚΕ τρεις προσκλήσεις με την ένδειξη κουκκίδας μπλε (αφορά το χώρο μέσα στη Μητρόπολη), δύο για την κ. Παπαρήγα και το σύζυγό της και μία για τον κ. Χ. Φλωράκη για τις κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες.
5. Στον έλεγχο που έκανα επισήμανα ότι η κ. Παπαρήγα δεν έχει τον σύζυγό της και θα έπρεπε να ζητήσουμε να επιστραφεί η δεύτερη πρόσκλησή της για να ακολουθηθεί η σειρά.
6. Από κανένα δε ζητήθηκε να επιστραφεί η πρόσκληση του Χ. Φλωράκη ή να πάει στην τέντα και, παρά το γεγονός ότι για όλα αυτά δόθηκαν εξηγήσεις, οι υπεύθυνοι του ΚΚΕ επέμειναν να φύγει ο κ. Φλωράκης από τη θέση του και να έρθει δίπλα στη θέση του συζύγου της κ. Παπαρήγα, ως ιστορικό στέλεχος και Πρόεδρος του Κόμματος.
7. Μπορεί να σκεφτεί κανείς ότι ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ κάθεται δίπλα στην Γενική Γραμματέα, ακολουθούν δύο ή τρεις άλλοι σύμφωνα με το πρωτόκολλο και μετά ο κ. Κ. Μητσοτάκης (επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ), που καθόταν μετά ως πρώην πρωθυπουργός".
Η παραπάνω επιστολή του κ. νομάρχη επιβεβαιώνει στην ουσία το χτεσινό σχόλιο του "Ριζοσπάστη".
Το ΚΚΕ ακριβώς αυτό έθεσε από την αρχή. Το θέμα του πρωτοκόλλου και της απαράδεκτης κατάστασης που δημιουργεί. Γι' αυτό άλλωστε και τα αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα.
Η "μιζέρια" του πρωτοκόλλου οδήγησε στην απαράδεκτη συμπεριφορά απέναντι σε έναν ιστορικό ηγέτη, οδήγησε στις τηλεφωνικές "παραινέσεις" να έρθει στη Μητρόπολη και εκεί να διευθετηθεί το θέμα, δηλαδή να μην είναι έξω στην τέντα αλλά να βρεθεί κάποια... θέση.
Με αφορμή το γεγονός αυτό, να επισημάνουμε ότι η τοποθέτηση του ΚΚΕ για το πρωτόκολλο δεν αφορά αποκλειστικά και μόνο το ΚΚΕ και τον Χ. Φλωράκη. Αφορά όλους, πολιτικά κόμματα, μαζικές οργανώσεις, προσωπικότητες.
Και δεν είναι τυχαίο ότι και άλλες εφημερίδες σχολιάζουν το ζήτημα αυτό σχετικά με τη συμπεριφορά του... πρωτοκόλλου απέναντι τόσο στον Χ. Φλωράκη, όσο και σε άλλα στελέχη άλλων πολιτικών χώρων, όπως ο Λ. Κύρκος ή ο Δ. Τσοβόλας. Για να μην πούμε για τους διάφορους "επώνυμους" και "μεγαλοπαράγοντες" - επιχειρηματίες, βιομηχάνους, κλπ. - που βρίσκονταν μέσα στη Μητρόπολη. Αυτοί τι εκπροσωπούσαν...;