Παρασκευή 28 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ και μεγαλοϊδεατισμός

(Πέμπτο μέρος)

Στα κεφάλαια "Εθνική άμυνα και ασφάλεια" και "Βαλκανική συνεργασία - Σκόπια" το ΠΑΣΟΚ ομολογεί ότι θα υλοποιήσει απρόσκοπτα τις επιδιώξεις της άρχουσας τάξης της χώρας.

* Η ύπαρξη σταθερότητας στην περιοχή, η συμβολή στην εκτόνωση περιφερειακών συγκρούσεων και η διατήρηση ισορροπίας στρατιωτικής ισχύος.

* Η ενεργός παρουσία στη ζώνη γεωπολιτικού ενδιαφέροντός μας, ήτοι, στην Ευρώπη, την Αδριατική, τα Βαλκάνια, τον Εύξεινο Πόντο, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

"Να ανοίξουμε ξανά τους θαλάσσιους δρόμους, που, με επίκεντρο το Αιγαίο και την Κύπρο, οδηγούν στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρειο Αφρική και προς τα βόρεια στη Μαύρη Θάλασσα και τις παρευξείνιες περιοχές. Να ανοίξουμε ξανά τους δρόμους της στεριάς, που, με επίκεντρο τη Μακεδονία, τη Θράκη, την Ηπειρο, οδηγούν στη βαλκανική ενδοχώρα, τις παραδουνάβειες περιοχές, την Ανατολική Ευρώπη.

Να αξιοποιήσουμε σχεδιασμένα όλες τις δυνατότητές μας και το συγκριτικό οικονομικό πλεονέκτημα και την πολιτιστική και θρησκευτική μας ταυτότητα, παράδοση και συνέχεια.

Η δημιουργία ενός βαλκανικού πόλου, που στηρίζεται σε πολυμερή διαβαλκανική συνεργασία, μέσα στα πλαίσια της ευρύτερης ευρωπαϊκής οντότητας, θα είχε όφελος για όλους τους λαούς της περιοχής και θα μετέβαλε τη σημερινή ισορροπία δυνάμεων υπέρ τους. Η Ελλάδα οφείλει να έχει την πρωτοβουλία, αξιοποιώντας τις φιλικές σχέσεις και συνεργασίες με τις βαλκανικές χώρες, καθώς και την ευρωπαϊκή της θέση, που παρέχουν τη δυνατότητα αναβάθμισης της εκεί οικονομικής και πολιτιστικής μας παρουσίας, κατ' αρχήν, και πιο μακρινών συμμαχιών αργότερα".

Σε αυτή τη διαδικασία το ΠΑΣΟΚ αξιοποιεί δύο παράγοντες. Τη συμμετοχή στην ΕΕ και την εθνικιστική - με τάσεις μεγαλοϊδεατισμού - αντίληψη για τον ελληνισμό.

Η ιδεολογική επένδυση σε αυτό το τελευταίο - εμφανής στο κεφάλαιο "Εθνική αναγέννηση" - είναι επικίνδυνη για το εργατικό κίνημα, γιατί αξιοποιεί στοιχεία πολιτισμικά για οικονομική διείσδυση, συνεπώς καλλιεργεί την ενεργό λαϊκή υποστήριξη για αντιμετώπιση της κρίσης μέσω μοιράσματος της ιμπεριαλιστικής λείας. Επιδιώκει την υποστήριξη από το λαό των επιδιώξεων της άρχουσας τάξης, την υποταγή του στην πραγματοποίηση των δικών της ταξικών συμφερόντων. Ακόμα καλλιεργεί τον εθνικισμό, αλλά και την αυταπάτη ότι η αντιμετώπιση της κρίσης και των συνεπειών της για τους εργαζόμενους θα πραγματοποιηθεί με τη διεκδίκηση άλλου ρόλου, αναβαθμισμένου στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, και με τη βοήθεια του εξαπλωμένου ελληνικού στοιχείου σε όλον τον πλανήτη.

Αν αυτό ενταχθεί στα πλαίσια του ανταγωνισμού με την ολιγαρχία της Τουρκίας, τότε γίνεται ακόμη πιο κατανοητή η ορθότητα της εκτίμησης του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ για το χαρακτήρα και το περιεχόμενο των ελληνοτουρκικών ανταγωνισμών, για το πόσο επικίνδυνη είναι η κατάσταση στην περιοχή και πώς οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις επιδιώκουν να ενισχύσουν της παρουσία τους. Αυτή την πολιτική επιδιώκει να εφαρμόσει το ΠΑΣΟΚ, γεύση της οποίας πήραμε με την πρόσφατη κρίση στο Αιγαίο, το επεισόδιο στα Ιμια και τις μετέπειτα εξελίξεις, Γαύδος, γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο κτλ.

Η όξυνση της έντασης και των αντιθέσεων της αστικής τάξης στην Ελλάδα και την Τουρκία έχει πραγματική αντικειμενική βάση, απορρέει από τη συμμετοχή και των δύο χωρών στο ιμπεριαλιστικό σύστημα και τους διάφορους οργανισμούς του και από την επιδίωξη πραγματοποίησης των συμφερόντων τους στον ίδιο "ζωτικό οικονομικό χώρο". Ο μεταξύ τους ανταγωνισμός έχει μόνιμο χαρακτήρα και δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις αποδοχής της ενίσχυσης της αμερικανοΝΑΤΟικής ιμπεριαλιστικής παρουσίας και επικυριαρχίας στην ευρύτερη περιοχή, προώθησης της "νέας τάξης πραγμάτων". Αναδείχνει εμμέσως πλην σαφώς και την ανησυχία και την ανασφάλεια της άρχουσας τάξης της Ελλάδας για τις πραγματικές δυνατότητες πραγματοποίησης των συμφερόντων της και αντιμετώπισης της κρίσης, μέσω πιο δραστήριας και μεγάλης εξαγωγής των οικονομικών της δραστηριοτήτων, έξω από τα σύνορα της Ελλάδας. Αυτό είναι το υπόβαθρο που δημιουργεί τους πραγματικούς κινδύνους, για τα λαϊκά συμφέροντα, από την αντιπαράθεση Ελλάδας - Τουρκίας και το ρόλο των ΗΠΑ.

Το ΠΑΣΟΚ απαντά με το κείμενό του σε αυτά τα ζητήματα, με κριτήρια τον εθνικισμό και το μεγαλοϊδεατισμό, με πολιτική πλειοδοσίας στην υποταγή στους ιμπεριαλιστές.

"Ο δρόμος για την εθνική μας αναγέννηση περνά μέσα από μια πραγματική επιστροφή του Ελληνισμού στο παρόν και το μέλλον. Με τη διαμόρφωση της νέας ενότητας του έθνους, που θα κινητοποιεί τον απανταχού Ελληνισμό προς τις σύγχρονες επιδιώξεις του. Με τη δυναμική συμμετοχή μας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Με την πρωτοβουλία μας για βαλκανική συνεργασία. Με την περιφερειακή συγκρότηση και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Με την ιδεολογική, πολιτιστική και κοινωνική συμβολή του Ελληνισμού στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή κοινότητα, με τις διαχρονικές και ιστορικές μας αξίες. Οφείλουμε όχι μόνο να διατηρήσουμε, αλλά και να δείξουμε ξανά κυρίαρχα και ηγεμονικά την πατριωτική μας φυσιογνωμία, με προσαρμογή της εθνικής μας στρατηγικής στα νέα δεδομένα".

Αυτή η λογική έχει αποδειχθεί ιστορικά επικίνδυνη για το λαό. Η αντιιμπεριαλιστική πάλη, η διέξοδος μέσω της συγκρότησης ενός αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου, με προοπτική το σοσιαλισμό, είναι η μόνη οριστική διέξοδος για τα λαϊκά συμφέροντα, απέναντι σε αυτούς τους κινδύνους. Η ενίσχυση του ΚΚΕ θα συμβάλει αποφασιστικά σε αυτή την προοπτική.

Στέφανος ΛΟΥΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ