Τετάρτη 26 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ"
Σταματήστε τη δίωξη των ιδεών

Τη σταθερά εχθρική στάση που τηρεί ο Δήμος Αθηναίων στο θέμα της διακίνησης των πληροφοριών και των ιδεών, επισημαίνει με ανακοίνωσή της η παράταξη και ζητά να πάρει τέλος αυτός ο διωγμός

Την εχθρική στάση που τηρεί ο Δήμος Αθηναίων ως προς τη διακίνηση των πληροφοριών και των ιδεών, στάση που εκδηλώνεται με την ανάληψη πρωτοβουλιών ή τη σύμπραξη της δημοτικής αρχής στις κινήσεις για την απαγόρευση των διαδηλώσεων, με την αποκόλληση αφισών, αεροπανό και πλακάτ, καθώς και με την άρνησή της να διαθέσει κλειστούς χώρους, είτε του δήμου είτε του Οργανισμού Νεολαίας Αθλησης (ΟΝΑ), για την οργάνωση εκδηλώσεων ή συγκεντρώσεων, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα".

Στην ανακοίνωση, που υπογράφεται από τον δημοτικό σύμβουλο Λεων. Αυδή,σημειώνεται ότι η δημοτική αρχή, θέλοντας να δικαιολογήσει την πάγια αυτή πολιτική της, επικαλείται άλλοτε λόγους κυκλοφοριακούς, άλλοτε λόγους αισθητικής, άλλοτε το δόγμα ότι οι χώροι του δήμου ή του ΟΝΑ δεν παραχωρούνται για χρήσεις έξω από τον προορισμό τους. "Ετσι, η δημοτική αρχή παριστάνει ότι δεν αντιλαμβάνεται ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα και εργάζεται αντικειμενικά υπέρ της παρεμπόδισης της διακίνησης των ιδεών και των πληροφοριών", τονίζεται στην ανακοίνωση.

Με την πεποίθηση ότι καθήκον της δημοτικής αρχής είναι να συμβάλει θετικά ώστε όχι μόνον να μην παρεμποδίζεται, αλλά να διευκολύνεται η άσκηση των δικαιωμάτων διάδοσης των ιδεών και πληροφόρησης, ο Λεων. Αυδής καλεί τον δήμαρχο Δ. Αβραμόπουλο, τον αντιδήμαρχο, υπεύθυνο για την καθαριότητα και επικεφαλής του ΟΝΑ, Α. Μοσχονά, και την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου να σεβαστούν το δικαίωμα συγκέντρωσης σε ανοιχτούς χώρους, να σταματήσουν τον απηνή διωγμό της πολιτικής αφίσας και των πολιτικών πλακάτ και αεροπανό, και, τέλος, να διαθέσουν τους δημοτικούς χώρους για κλειστές συγκεντρώσεις, εκτός αν υπάρχει ειδικός και συγκεκριμένος λόγος για το αντίθετο.

Η παράταξη, αναφερόμενη στο γενικότερο πρόβλημα της διακίνησης των ιδεών και της ολόπλευρης πληροφόρησης, τονίζει χαρακτηριστικά ότι, παρά τη θεσμική κατοχύρωσή τους, η πληροφορία και η διάδοση των ιδεών βρίσκονται στα χέρια οικονομικών και πολιτικών συγκροτημάτων και ομάδων. "Ηδη πολλοί παράγοντες της πολιτικής και κοινωνικής ζωής - σημειώνει - κάνουν λόγο για τα "διαπλεκόμενα συμφέροντα", στα οποία βέβαια εντάσσονται και τα ΜΜΕ. Προκύπτει, επομένως, άμεσο και οξύ πρόβλημα όχι τυπικής ελευθερίας αλλά πραγματικής και ουσιαστικής εξασφάλισης της διακίνησης εκείνων των ιδεών και των πληροφοριών που τα ΜΜΕ δε θέλουν να διακινήσουν".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ