Τετάρτη 26 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Μαθηματικά για διαβασμένους

Πιο δύσκολα από πέρσι χαρακτηρίζει τα θέματα των Μαθηματικών της Δ' Δέσμης η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία

Θέματα για καλά διαβασμένους ήταν τα χτεσινά για τους υποψηφίους της Δ' Δέσμης που εξετάστηκαν στο μάθημα των Μαθηματικών. Τα θέματα έφτασαν στα εξεταστικά κέντρα με καθυστέρηση λόγω λάθους στη διατύπωση του 2ου ζητήματος, το οποίο εντοπίστηκε αφού ήδη τα θέματα είχαν σταλεί σε 34 εξεταστικά κέντρα. Πάντως, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, στις 9.05 π.μ. τα θέματα είχαν φτάσει παντού.

Η συμμετοχή των υποψηφίων στις χτεσινές εξετάσεις ήταν ελαφρώς αυξημένη καθώς πήρε μέρος το 85.34% των υποψηφίων, έναντι 84.22% πέρσι. Σήμερα, οι υποψήφιοι της Α' Δέσμης διαγωνίζονται στο μάθημα των Μαθηματικών,της Β' στη Βιολογία και της Γ' στην Ιστορία.

Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (ΕΜΕ) χαρακτηρίζει τα χτεσινά θέματα των Μαθηματικών πιο δύσκολα από αυτά των προηγούμενων χρόνων, επισημαίνοντας τη σχετική ανισότητα που προκύπτει από το δικαίωμα κατοχύρωσης βαθμολογίας. Τονίζει, πάντως, ότι αν δεν υπήρχε το δικαίωμα της κατοχύρωσης, τα θέματα θεωρούνται ως επιτυχημένα. Ειδικότερα επισημαίνει:

- Για το 1ο ζήτημα: Ενώ δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες από μαθηματικής πλευράς, η μεγάλη πλειοψηφία των μαθητών θα αντιμετώπισε δυσχέρειες στη διαπραγμάτευσή του. Ειδικά για τους μαθητές της Δ' Δέσμης επειδή δε γνωρίζουν τη χρήση ιδιοτήτων των οριζουσών, η επίλυση του θέματος είναι χρονοβόρα διαδικασία.

- Για το 2ο: Δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη δυσκολία.

- Για το 3ο: Σχετικά με το Α. α), η μεγάλη πλειοψηφία των μαθητών δεν είναι συνηθισμένη να απαντά σε ερωτήσεις με υποθετικό λόγο. Τα υπόλοιπα μέρη δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερη δυσκολία.

- Για το 4ο: Θέμα για καλά προετοιμασμένους υποψήφιους. Το μέρος Α είναι μια πετυχημένη χρήση του κεφαλαίου της θεωρίας των πιθανοτήτων. Στο μέρος Β οι υποψήφιοι θα δυσκολευτούν στον υπολογισμό της παραγώγου της συνάρτησης f.

Παρακάτω δημοσιεύουμε τα θέματα και τις λύσεις τους, όπως τις έδωσε η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ