Τετάρτη 26 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Θάλαμος αερίων χτες η Αθήνα

Αφόρητη κατάσταση από το νέφος και τις υψηλές θερμοκρασίες. Το θερμόμετρο έφτασε στους 37 βαθμούς και το διοξείδιο του αζώτου ξεπέρασε, για πρώτη φορά φέτος, το όριο επιβολής εκτάκτων μέτρων. Εκατοντάδες Αθηναίοι στα νοσοκομεία. Προληπτικά μέτρα ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας

Οι υψηλές τιμές της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε συνδυασμό με την αυξημένη θερμοκρασία των 37 βαθμών Κελσίου υπό σκιάν, μετέτρεψαν για αρκετές ώρες χτες την πρωτεύουσα σε θάλαμο αερίων, ενώ έστειλαν εκατοντάδες Αθηναίους στα νοσοκομεία με καρδιολογικά, πνευμονολογικά και λιποθυμικά συμπτώματα.

Το πιο χαρακτηριστικό της χτεσινής μέρας ήταν ότι για πρώτη φορά φέτος ο ρύπος του διοξειδίου του αζώτου ξεπέρασε το όριο επιβολής εκτάκτων μέτρων, των 500 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα. Συγκεκριμένα, ο ρύπος μετρήθηκε στις 12 το μεσημέρι στο σταθμό του ΠΕΡΠΑ της οδού Πατησίων στα 518 μικρογραμμάρια.

Αυξημένες όμως ήταν και οι τιμές του ρύπου του όζοντος, ο οποίος στις 12 το μεσημέρι επίσης μετρήθηκε στην οδό Αθηνάς στα 222 μικρογραμμάρια, με όριο επιφυλακής τα 180.

Ωστόσο, ούτε κι αυτή τη φορά το ΥΠΕΧΩΔΕ και τα συναρμόδια υπουργεία έδειξαν να συγκινούνται, αφού όχι μόνο δεν αποφάσισαν τη λήψη κάποιων εκτάκτων μέτρων προκειμένου να ανακουφιστούν, έστω και προσωρινά, οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου, αλλά δεν ανακοίνωσαν καν τις συνηθισμένες σε αυτές τις περιπτώσεις συστάσεις.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ, μάλιστα, παρότι προβλέπεται να επικρατήσουν και σήμερα οι ίδιες μετεωρολογικές συνθήκες που ευνοούν την εμφάνιση του νέφους, αναμένει σχετική μείωση των τιμών ρύπανσης, λόγω μειωμένων αστικών δραστηριοτήτων.

Παράγοντες του ΥΠΕΧΩΔΕ επικαλούνταν χτες τρεις κυρίως λόγους για τη μη λήψη εκτάκτων μέτρων:

  • Τη διεξαγωγή των Πανελληνίων Εξετάσεων των μαθητών.
  • Την αργία των δημοσίων υπηρεσιών και το κλείσιμο των καταστημάτων, λόγω της κηδείας του Α. Παπανδρέου, που εκτιμάται ότι θα μειώσει τις μετακινήσεις.

Τέλος, επικαλούνται το ότι μόνο ένας ρύπος - το διοξείδιο του αζώτου - κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα και μόνο για δύο ώρες (από τις 10 π.μ. ως τις 12 μ.) στο κέντρο της Αθήνας! Το "επιχείρημα" βέβαια αυτό είναι καινοφανές και επικίνδυνο και ελπίζουμε να μην το επικαλείται συνέχεια το ΥΠΕΧΩΔΕ προκειμένου να μη λάβει ποτέ ούτε τα στοιχειώδη έκτακτα μέτρα...

Στα νοσοκομεία

Στο μεταξύ εκατοντάδες Αθηναίοι έσπευσαν χτες, εξαιτίας του θανάσιμου διδύμου νέφους - μίνι καύσωνα, στα νοσοκομεία για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Μόνο μέσω του ΕΚΑΒ και μόνο μέχρι τις 7 το απόγευμα είχαν διακομιστεί στα διάφορα νοσοκομεία της πρωτεύουσας 365 περιστατικά. Από τα περιστατικά αυτά τα 41 ήταν καρδιολογικά, τα 25 πνευμονολογικά, ενώ άλλα 40 άτομα υπέστησαν λιποθυμίες.

Να σημειώσουμε ότι συνήθως σε περιπτώσεις έξαρσης του νέφους πολλαπλάσια είναι τα παρόμοια περιστατικά που μεταφέρονται στα νοσοκομεία με άλλα ιδιωτικά μέσα.

Κίνδυνος από τις υψηλές θερμοκρασίες

Προληπτικά μέτρα, καθώς για σήμερα η ΕΜΥ προβλέπει να επικρατήσουν θερμοκρασίες στο Λεκανοπέδιο τουλάχιστον 38 βαθμών Κελσίου, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας. Στην ανακοίνωση τονίζεται πως όλοι οι άνθρωποι, ακόμα κι αυτοί που είναι σε καλή φυσική κατάσταση, είναι δυνατόν, αν δεν προσέξουν, να παρουσιάσουν συμπτώματα θερμοπληξίας.

Τα συμπτώματα ξεκινούν από κεφαλαλγίες, ιλίγγους, μυϊκές κράμπες και φτάνουν μέχρι ταχυκαρδία, ταχύπνοια, πτώση αρτηριακής πίεσης, υπερδιέγερση, σύγχυση, απώλεια των αισθήσεων και κώμα,που μπορεί να καταλήξει σε θάνατο. Τα άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα θερμοπληξίας πρέπει να μεταφέρονται στο Νοσοκομείο. Προηγουμένως, πρέπει να δίδονται οι πρώτες βοήθειες για την ελάττωση της θερμοκρασίας του σώματος, όπως πλήρες ξεγύμνωμα, τοποθέτηση παγοκύστεων στον τράχηλο και τις μασχάλες.

Στις περιόδους καύσωνα, πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο, η βαριά σωματική εργασία και τα αλκοολούχα ποτά. Επίσης, συνιστάται η κατανάλωση άφθονων υγρών, όπως νερό και φυσικοί χυμοί, καθώς και διατροφή που περιλαμβάνει λαχανικά και φρούτα. Συνιστώνται τα συχνά ντους και το ελαφρό ντύσιμο.

Περισσότερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις ομάδες υψηλού κινδύνου,όπως τα νεογνά, που πρέπει να ντύνονται όσο το δυνατόν πιο ελαφρά και να συμπληρώνουν τη διατροφή τους με πολλά υγρά, τα άτομα άνω των 65 ετών, όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα και παίρνουν φάρμακα (διουρητικά, αντισυλληπτικά, ινσουλίνη). Στις περιόδους καύσωνα τα άτομα αυτά πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για ενδεχόμενη ελάττωση της δοσολογίας.

Οι νοσηλευτικές μονάδες δέχονται όχι μόνο τα άτομα που παρουσιάζουν θερμοπληξία, αλλά και όσα ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τον καύσωνα. Το ΕΚΑΒ είναι σε ετοιμότητα για τη μεταφορά τους. Τέλος, οι χώροι εργασίας και τα ιδρύματα που περιθάλπουν νεογνά, παιδιά και ηλικιωμένους, καλό είναι να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ