Τετάρτη 19 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Μεθοδεύουν την επιβολή "εξοπλιστικών φόρων"

Με άλλοθι το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προετοιμάζει την κοινή γνώμη για την επιβολή και νέων φορολογικών μέτρων, καθώς και την παραπέρα περιστολή των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα

Στις άμεσες προτεραιότητές της φαίνεται να βάζει πλέον η κυβέρνηση την προετοιμασία της κοινής γνώμης για την επιβολή και νέων φορολογικών βαρών - τα οποία θα κληθούν να τα επωμιστούν οι εργαζόμενοι - με το πρόσχημα της αμυντικής θωράκισης της χώρας, αυτή τη φορά. Για την επιβολή ουσιαστικά, ενός νέου, τεραστίων διαστάσεων, εξοπλιστικού προγράμματος, που σε κάθε περίπτωση είναι ενταγμένο και εξυπηρετεί τα σχέδια της "νέας τάξης" και του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στην περιοχή. Ενα πρόγραμμα που σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες θα είναι ύψους 3 τρισ. δραχμών και πενταετούς διάρκειας.

Το θέμα επανήλθε χτες στη δημοσιότητα, καθώς ο υπουργός Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλος,δεν απέκλεισε την επιβολή νέων φόρων για τη χρηματοδότηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Στην πραγματικότητα, άφησε ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αφού απαντώντας σε σχετικό ερώτημα πριν από τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, είπε "δεν ξέρω θα δούμε", αν και στη συνέχεια επιδίωξε να ανασκευάσει τις αρχικές του δηλώσεις, ισχυριζόμενος ότι δεν άκουσε καθαρά την ερώτηση του δημοσιογράφου.

Ο κυβερνητικός προσανατολισμός για την επιβολή "εξοπλιστικών φόρων" προκύπτει και από δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Λ. Παπαδήμου ο οποίος φέρεται να δήλωσε στην εφημερίδα "Επενδυτής", ότι "αν αποφασιστεί νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων ύψους 3 τρισ. δραχμών, θα χρειαστεί να επιβληθούν νέοι φόροι αλλά και περικοπές δαπανών". Και βέβαια ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, δε θα μπορούσε να θέσει δημόσια ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, χωρίς προηγούμενα να έχει σχετική ενημέρωση από την κυβέρνηση, αλλά το σημαντικότερο χωρίς να γνωρίζει τους κυβερνητικούς προβληματισμούς για το θέμα.

Αν και υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για την απόφαση που τελικά θα πάρει η κυβέρνηση, θεωρείται ήδη βέβαιο πως θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί ένα όντος ευαίσθητο θέμα, όπως αυτό της αμυντικής ικανότητας της χώρας για να περάσει ευκολότερα τους οικονομικούς όρους των επιλογών της.

Παράλληλα, πρέπει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να κρατήσει κάτω από την ίδια μασχάλη τρία καρπούζια και αν αυτά πέσουν, τότε αυτός που θα την πληρώσει θα είναι σίγουρα ο λαός. Ειδικότερα στον οικονομικό τομέα εμμένει στην εφαρμογή του προγράμματος "σύγκλισης", κάτι που απαιτεί νέους φόρους και περιστολή δαπανών. Προχωρεί στην υλοποίηση των μεγάλων έργων και επειδή τα χρήματα δεν επαρκούν προσφεύγει στον εξωτερικό δανεισμό. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά προλειαίνει το έδαφος για νέες αμυντικές δαπάνες, το κόστος των οποίων θα θελήσει να καλύψει με νέους φόρους και με πρόσθετες περικοπές δαπανών.

Το υπουργείο Οικονομικών

Απ' την πλευρά τους αρμόδια στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, αν και θεωρούν ακόμη πρόωρη τη συζήτηση για λήψη συγκεκριμένων φορολογικών μέτρων, ωστόσο θεωρούν το πρόβλημα εξεύρεσης πόρων για την κάλυψη των νέων αμυντικών δαπανών, υπαρκτό. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι τα περιθώρια νέων περικοπών στις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού είναι πλέον ασφυκτικά, πράγμα που θα στρέψει εκ των πραγμάτων την κυβέρνηση στο σκέλος των εσόδων. Το ζήτημα, σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, είναι το χρονοδιάγραμμα και ο τρόπος με τον οποίο θα κατανεμηθεί ανά έτος το συνολικό ποσό που θα στοιχίσει το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα (αν θα καλυφθεί με αντισταθμιστικά οφέλη, με δάνειο, σε πόσες δόσεις, από πότε θα ξεκινήσει η εξόφληση κλπ). Για τα παραπάνω ζητήματα, θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη πρόταση από το υπουργείο Εθνικής Αμύνης, βάσει της οποίας θα ξεκινήσει στη συνέχεια η σχετική με τον τρόπο κάλυψης των δαπανών αυτών, μελέτη από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ασημένιο μετάλλιο» και ΝΑΤΟικοί εξοπλισμοί(2020-05-09 00:00:00.0)
Τα δεσμά των εξοπλισμών(2006-07-27 00:00:00.0)
Λογιστικά «παιγνίδια» αποπροσανατολισμού(2006-07-22 00:00:00.0)
Εξοπλισμοί και αμυντικό δόγμα στην υπηρεσία της «νέας τάξης»(2001-04-04 00:00:00.0)
Κοινωνία της φτώχειας, πολιτική του...«φιλοδωρήματος»(2001-03-30 00:00:00.0)
ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΑ ΝΑΤΟικών εξοπλισμών(2000-01-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ