Πέμπτη 27 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Τα δεσμά των εξοπλισμών

Οι αποφάσεις για τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα, που έλαβε την Τρίτη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας, αποτελούν έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των εξοπλισμών με την οποία δένεται η Ελλάδα και το μέλλον του ελληνικού λαού, που υποθηκεύεται στις πολυεθνικές εταιρείες του πολέμου για λογαριασμό του ΝΑΤΟικού - νεοταξικού προσανατολισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, μακριά από τις πραγματικές αμυντικές ανάγκες της χώρας.

Δεν είναι μόνο «θηλιά στο λαιμό», αλλά και εργαλείο ακόμα πιο σφικτής πρόσδεσης της χώρας στο ιμπεριαλιστικό άρμα. Το πόσο πολλά είναι τα 27 δισ. ευρώ (πλέον των 9 τρισ. δραχμών) που θα διατεθούν τη δεκαετία 2006-2015 για τις πληρωμές εξοπλισμών, φαίνεται από το γεγονός ότι την προηγούμενη δεκαετία 1996-2005 διατέθηκαν για τον ίδιο σκοπό 25 δισ. ευρώ και με τις δαπάνες αυτές η χώρα μας «κατάφερε» να έρθει πρώτη, για την πενταετία 2001-2005, στις εισαγωγές όπλων από τις ΗΠΑ μεταξύ όλων των χωρών του κόσμου και σταθερά στην πρώτη δεκάδα παγκοσμίως στις εισαγωγές όπλων από όλες τις άλλες χώρες. Δηλαδή, μπροστά από την Ινδία, την Κίνα, την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία και όλες τις άλλες χώρες στις εισαγωγές αμερικανικών όπλων. Τα εντυπωσιακά αυτά στοιχεία, που προέρχονται από την ετήσια έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Στοκχόλμης για την Ειρήνη και τον Αφοπλισμό (SIPRI), αφορούν απόλυτους αριθμούς δαπανών, δηλαδή συνολικά ποσά που διαθέτει η κάθε χώρα.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχει στήσει ένα λογιστικό «γαϊτανάκι» για να συγκαλύψει το πραγματικό κόστος των εξοπλιστικών προγραμμάτων, ενώ το ΠΑΣΟΚ «αντιπολιτεύεται» την κυβέρνηση, επικεντρώνοντας στα διαδικαστικά ζητήματα, για να κρύψει ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πάνε μαζί, εκτελώντας πότε ο ένας και πότε ο άλλος τα ιμπεριαλιστικά παραγγέλματα. Μιλάει λοιπόν η κυβέρνηση για 11,390 δισ. ευρώ (περίπου 4 τρισ. δραχμές) που θα διατεθούν την πενταετία 2006-2010 και επισημαίνει ότι από αυτά τα 8,400 δισ. ευρώ θα δοθούν για χρέη προηγούμενων εξοπλιστικών προγραμμάτων και κατά συνέπεια «μόνο» 3 δισ. ευρώ θα πάνε για νέες αγορές. Εδώ ακριβώς είναι η απάτη. Αυτά τα 3 δισ. ευρώ θα διατεθούν μόνο για τις προκαταβολές! Δηλαδή, το «πακέτο» έχει μεγάλη ουρά που απλώνεται και στις επόμενες πενταετίες.

Ομως αυτό το οποίο δεν ομολογούν καθόλου είναι ο χαρακτήρας των εξοπλισμών, οι οποίοι είναι μακριά από τις πραγματικές αμυντικές ανάγκες της χώρας και υπαγορεύονται από τις ΝΑΤΟικές προτεραιότητες για ευέλικτες και ταχυκίνητες δυνάμεις επιβολής της νέας τάξης, που θα αναλαμβάνουν αποστολές επιβολής και εδραίωσης της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων. Οι συγκεκριμένοι εξοπλισμοί, κατά το μεγαλύτερο μέρος τους, όπως άλλωστε και των προηγούμενων πενταετιών που αποφάσισαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, εντάσσονται στον καταμερισμό που γίνεται στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Τέτοια όπλα είναι τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, ο εξοπλισμός για αντιμετώπιση πυρηνικού - βιολογικού - χημικού πολέμου, μεταφορικά ελικόπτερα κλπ. τα οποία και προκρίθηκαν.

Η καταγγελία των εξοπλισμών αυτών και η ένταση της λαϊκής πάλης ενάντιά τους είναι αναπόσπαστο μέρος του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα, της αλληλεγγύης του ελληνικού λαού απέναντι στους λαούς που υφίστανται την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η Ελλάδα σταθερός αιμοδότης των πολυεθνικών(2013-01-09 00:00:00.0)
Λογιστικά «παιγνίδια» αποπροσανατολισμού(2006-07-22 00:00:00.0)
Κι άλλα ΝΑΤΟικά όπλα(2005-12-08 00:00:00.0)
ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΑ ΝΑΤΟικών εξοπλισμών(2000-01-22 00:00:00.0)
Με γνώμονα τη ΝΑΤΟική λογική(1999-12-25 00:00:00.0)
Η ταυτότητα του νέου προγράμματος(1997-08-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ