Σάββατο 15 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η μουσική των Σερρών

Ο Σερραίος μουσικός Χρήστος Π. Σταματίου.Ο Ομιλος Ερασιτεχνών "Τερψιχόρη".Η πρώτη Φιλαρμονική Σερρών,στα 1904. Μια μουσικοθεατρική παράσταση στο Μικρό Σούλι Σερρών στα 1909, το ιστορικό μιας φωτογραφίας. Ενα ηρωικό τραγούδι της Δοβίτσας Σερρών. Η πολυφωνική μουσική στις εκκλησίες των Σερρών. Συναυλία αντεγκλήσεων. Διαπρεπείς μουσικοδιδάσκαλοι των Σερρών κατά τον 20ό αιώνα.

Ενδιαφέρουσες πτυχές της μουσικής ζωής και δημιουργίας της πόλης των Σερρών αναδεικνύονται στο βιβλίο του ερευνητή Γιώργου Αγγειοπλάστη "Οκτώ κείμενα Σερραϊκής Μουσικής Ιστοριογραφίας",που εκδόθηκε πρόσφατα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βυρώνειας Σερρών.Κείμενα που μιλούν για την αθέατη και λησμονημένη πλευρά μιας ζηλευτής δραστηριότητας των ανθρώπων της περιοχής.

"Η προβολή της δραστηριότητας αυτής, επισημαίνει ο συγγραφέας, έφερε στο προσκήνιο την οδυνηρή διαπίστωση της απώλειας ενός αξιομνημόνευτου μουσικού παρελθόντος και τόνισε την αναγκαιότητα για μια συνολική προσπάθεια με αντάξια συνέχεια. Μια συνέχεια που, παρά την πανθομολογούμενη άνθηση, ελάχιστες φορές καταφέρνει να επικρατήσει στη μάχη ενάντια στο σαράκι της ευνοιοκρατίας και του απροκάλυπτου λαϊκισμού, που μαστίζουν τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία". Στο βιβλίο, επίσης, περιλαμβάνεται παράρτημα με πηγές - εργογραφία για τη μουσική των Σερρών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ