Παρασκευή 17 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Φουρτούνα" στο λιμάνι

Αποκλεισμένο από χτες το ΓΕΝΕ από άνεργους ναυτεργάτες. Σε αποφασιστικό αγώνα για την περιφρούρηση του καμποτάζ καλεί η ΠΕΜΕΝ

Αποκλεισμένο είναι από προχτές το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ), από άνεργους ναυτεργάτες και συνδικαλιστές, οι οποίοι δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τον αποκλεισμό, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Οι ναυτεργάτες διεκδικούν, μεταξύ άλλων, ανθρώπινα και αξιοπρεπή επιδόματα ανεργίας, μέτρα για την ανεργία, αναδιοργάνωση του ΓΕΝΕ. Διάχυτες είναι οι καταγγελίες για τα "κυκλώματα δουλεμπόρων", που λειτουργούν στην αγορά εργασίας, αλλά και η αγανάντηση για την προσπάθεια άρσης του καμποτάζ που - όπως τόνιζαν χτες πολλοί από τους συγκεντρωμένους ναυτεργάτες - θα οξύνει το ήδη τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας που αντιμετωπίζουν.

Η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), που συμμετέχει στον αποκλεισμό, με ανακοίνωσή της, προτείνει "απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με αιτήματα την απασχόληση, την ανανέωση των Συλλογικών Συμβάσεων και την κοινωνική ασφάλιση, με ιδιαίτερη βαρύτητα στα πλοία με σημαίες ευκαιρίας".Ταυτόχρονα καλεί όλους τους ναυτεργάτες και τις ενώσεις τους στην πανναυτεργατική απεργία στις 30 του Μάη στην Ακτή Μιαούλη και 2ας Μεραρχίας.

Σε ό,τι αφορά την προσπάθεια άρσης του καμποτάζ από το, υπό σημαία Μπαχάμες, πλοίο "Μάρκο Πόλο", η ΠΕΜΕΝ καταγγέλλει την πλοιοκτήτρια εταιρία, η οποία σε συνέντευξη Τύπου εκδήλωσε "τη βούλησή της να συνεχίσει τη δραστηριότητά της στον τομέα των κρουαζιερών", ενώ όπως τονίζεται στην ανακοίνωση: "Από τους ισχυρισμούς και τη σαθρή επιχειρηματολογία της γίνεται φανερό ότι μεταφέρει την υπόθεση σε πολιτικό επίπεδο, χρησιμοποιεί μεθόδους πολιτικού και κοινωνικού εκβιασμού, αντιμετωπίζει θεσμικά όργανα (κυβέρνηση και συνδικαλιστικό κίνημα) ως αντιπροσώπους δουλοπάροικων".

Η ΠΕΜΕΝ καταγγέλλει ακόμα και τη δουλοπρεπή στάση της κυβέρνησης, καθώς επίσης την "απαθή και ύποπτη στάση της πλειοψηφίας της ΠΝΟ". Η ΠΕΜΕΝ - όπως τονίζεται στην ανακοίνωση - "παίρνοντας υπόψη της τα προβλεπόμενα από το νόμο και τις πολλαπλές αρνητικές συνέπειες από την ασύδοτη δράση του "Μάρκο Πόλο", στην προέκταση των οποίων βρίσκεται η επαγγελματική εξαφάνιση χιλιάδων ναυτεργατών", απαιτεί:

α) Από το Κοινοβούλιο να συμπεριφερθεί ως αντιπροσωπεία ελεύθερης χώρας κι όχι προτεκτοράτου.

β) Από την κυβέρνηση να σεβαστεί τον όρκο της για την τήρηση του Συντάγματος και των Διεθνών Συμβάσεων που έχει κυρώσει.

γ) Από τη ΓΣΕΕ να τιμήσει με ουσιαστικό τρόπο τις αποφάσεις και τις δεσμεύσεις της και από το Εργατικό Κέντρο Πειραιά να συμπαραταχτεί στις δίκαιες ναυτεργατικές απαιτήσεις.

Τέλος, απαιτεί από την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία να εγκαταλείψει τον αρνητικό της ρόλο, πριν οι ναυτεργάτες πάρουν μόνοι τους την κατάσταση στα χέρια τους και να συγκαλέσει Εκτελεστική Επιτροπή για να αποφασίσει τον τρόπο δράσης της για την επόμενη προσέγγιση του πλοίου στις 25 του Μάη.Ακόμα, καλεί την ΠΝΟ να καλέσει σε δημόσιο διάλογο ή να μηνύσει την πλοιοκτήτρια εταιρία για τους υπαινιγμούς που αφορούν τη δράση της.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ