Τετάρτη 15 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ - ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Εφτασε ο κόμπος στο χτένι

Οι δυο κλάδοι συντονίζονται, ενόψει της απεργίας που κήρυξε η ομοσπονδία για τις 29 του Μάη

Συντονίζουν τα βήματά τους στο δρόμο του αγώνα ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ανωνύμων Εταιριών και Γραφείων,ενημερώνοντας τους εργαζόμενους των δύο κλάδων για την 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 29 του Μάη, που κήρυξε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ) μετά από πιέσεις τους.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων αντιδρά στην καθυστέρηση υπογραφής της κλαδικής σύμβασης, εξαιτίας της άρνησης των εργοδοτών του εμπορίου να ικανοποιήσουν τα αιτήματα που θέτει, αλλά και στην πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου. που έχει ανοίξει τους "ασκούς του Αιόλου" στην παραβίαση όλων των εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων στον κλάδο.

Από την πλευρά του, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων αντιδρά στην απόφαση της πλειοψηφίας της ΟΙΥΕ να παραπέμψει τη σύμβαση των Ιδιωτικών στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), χωρίς να λάβει υπόψη της τις προτάσεις του Συνδέσμου και χωρίς καν να τον ενημερώσει για την ενέργειά της αυτή.

Εκτός των παραπάνω, όμως, τα δύο κλαδικά σωματεία συντονίζουν το αγωνιστικό τους βήμα απέναντι στη δραματική όξυνση των προβλημάτων των εργαζομένων, που είναι λίγο - πολύ κοινά και στους δύο κλάδους: Ελαστικές εργασιακές σχέσεις, απαράδεκτες αποδοχές, τρομοκρατία στους χώρους δουλιάς κ.ά.

Σε κοινή ανακοίνωση των δύο σωματείων, τονίζεται ότι η απόφαση για απεργία πάρθηκε μια και "ο κόμπος έφτασε στο χτένι, για δέκατη χρονιά φέτος συνεχίζεται όχι μόνο η λιτότητα, αλλά και η ακόμα μεγαλύτερη αφαίμαξη των μισθών. Εχουμε χάσει ήδη 20% από την αγοραστική μας δύναμη την περίοδο 1986 - 1995". Την ίδια στιγμή, σημειώνεται στην ανακοίνωση, "οι αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης όπως, καύσιμα, τιμολόγια ΕΥΔΑΠ - ΟΤΕ - ΔΕΗ κλπ., διαδέχονται η μια την άλλη, ενώ ο πληθωρισμός ήδη τρέχει με 9%".

Μπροστά σε αυτή την άσχημη κατάσταση για τους εργαζόμενους, υπογραμμίζεται, οι εργοδότες απάντησαν με αδιαφορία και κοροϊδία για τα οικονομικά αιτήματα και πρότειναν με "θράσος την αύξηση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, που στόχο έχει ακόμα και την κατάργηση της Κυριακής αργίας".

Στην ανακοίνωση επιρρίπτονται ευθύνες, τόσο "στην κυβέρνηση που αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι ο μόνος στόχος που υπηρετεί είναι η αύξηση των κερδών των βιομηχάνων και των μεγαλεμπόρων", όσο και στη ΓΣΕΕ, η οποία "ξεπούλησε την Εθνική Συλλογική Σύμβαση υπογράφοντας ποσοστά πείνας στα πλαίσια των εργοδοτών και της κυβερνητικής πολιτικής".

Επισημαίνονται όμως και οι ευθύνες της ΟΙΥΕ, η πλειοψηφία της οποίας "έβλεπε και βλέπει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας σε συνάρτηση με την κοινωνική συναίνεση που μπορεί να επιτευχθεί με τους εργοδότες και την κυβέρνηση και όχι ως ανώτερο στάδιο ταξικής διεκδίκησης των εργαζομένων".

Τα Σωματεία, τέλος, καλούν όλους τους εργαζόμενους των κλάδων να αντισταθούν και να διεκδικήσουν μονοετή σύμβαση εργασίας για το 1996, ικανοποιητικές αυξήσεις, κατάργηση του ωρομισθίου και της μερικής απασχόλησης και αντικατάσταση με 8ωρο - 40ωρο - 5ήμερο για όλους τους εργαζόμενους, γνήσια νομοθετικά κατοχυρωμένη ΑΤΑ κι άλλα επιμέρους αιτήματα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ