Σελ. /36
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Μάη 1996

Ολοι την Κυριακή στη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Στο απόγειό τους οι προετοιμασίες των επιτροπών ειρήνης, των εργατικών συνδικάτων και των μαζικών φορέων, για τη συμμετοχή τους στην κορυφαία εκδήλωση του φετινού Δεκαήμερου Ειρήνης Επιστολή - καταγγελία σμηνίτη


ΣΕΛ.  6   -   7

ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΚΑΙ ΒΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ, ΜΕ ΣΤΙΛ ΚΑΙ ΥΦΟΣ ΕΠΙΚΥΡΙΑΡΧΟΥ
ΕΘΝΙΚΗ
ΠΡΟΚΛΗΣΗ
από τους κάου μπόι του "Μάρκο Πόλο"

Ανίκανος να απαντήσει στον εξευτελισμό της κυβέρνησης ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας

Μια αμερικάνικη ναυτιλιακή εταιρία, η ιδιοκτήτρια του "Μάρκο Πόλο" - του πλοίου, που το περασμένο Σάββατο έσπασε με τις ευλογίες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ το καμποτάζ - αποκάλυψε χτες, σε συνέντευξη Τύπου και με στιλ αφεντικού, όλη τη δουλικότητα της ελληνικής κυβέρνησης. Την εξευτέλισε θρασύτατα και ταυτόχρονα εξαπέλυσε τις πιο αδίστακτες απειλές, προκειμένου να την υποχρεώσει σε πλήρη υποχώρηση!

"Αν το θέμα καταλήξει στις ΗΠΑ, οι επιπτώσεις σε βάρος της χώρας σας θα είναι τεράστιες", είπε και ελάλησε ο εκπρόσωπος της "Οριεντ Λάινς",υπονοώντας σαφέστατα, μια νέα ταξιδιωτική οδηγία! Ο ίδιος δήλωσε, ότι η αμερικάνικη εταιρία που εκπροσωπεί, είναι "πρωτοπόρα" στο σπάσιμο του καμποτάζ! Χαρακτήρισε τις δηλώσεις του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας "δηλώσεις εγχώριας κατανάλωσης", αποκάλυψε ότι ο ίδιος, ο Κ. Σφυρίου διαβεβαίωσε την αμερικάνικη πρεσβεία, ότι το "Μάρκο Πόλο" θα "έδενε" το περασμένο Σάββατο στον Πειραιά και προεξόφλησε ακόμα και τις αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης! Στο πλευρό των Αμερικανών βρέθηκε χτες ο πρόεδρος των ξενοδόχων Α. Διβάνης,ενώ ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας ομολόγησε ουσιαστικά, ότι το σπάσιμο του καμποτάζ παίρνει ανεξέλεγκτες πλέον διαστάσεις!

Δύναμη αντίστασης και αξιοπρέπειας αναδεικνύονται, για μια ακόμα φορά, οι Ελληνες ναυτεργάτες, οι οποίοι δήλωσαν χτες αποφασισμένοι να εμποδίσουν - όπως έκαναν και το περασμένο Σάββατο - το "Μάρκο Πόλο" να "δέσει" στο λιμάνι του Πειραιά στις 25 του μήνα, οπότε επανακάμπτει. Το θέμα έφερε στο μεταξύ στη Βουλή, το ΚΚΕ.


ΣΕΛ.  15

Στο Υπουργικό Συμβούλιο μετέθεσε ο πρωθυπουργός την οριστική απόφαση για την "εξοικονόμηση" 300 περίπου δισ. δραχμών. Ο μονόδρομος, βέβαια, του παραπέρα σφαγιασμού των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα (κυρίως επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις στην παιδεία, την υγεία, την κοινωνική πρόνοια κλπ.) είναι ένα το κρατούμενο για την κυβέρνηση. Μονόδρομος, όμως, που έχει όλο και περισσότερα εμπόδια, καθώς αυξάνει η λαϊκή δυσαρέσκεια και αγανάκτηση και οι εσωκομματικές τριβές και ανταγωνισμοί στο κυβερνών κόμμα περιπλέκουν ακόμη περισσότερο τα πράγματα


ΣΕΛ.  3

Οι τρεις στους τέσσερις

Τρεις στους τέσσερις Ελληνες θέλουν δημοψήφισμα για τη νέα συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μετά την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης, που έγινε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη χώρα μας.

Τι έχουν να πουν τώρα η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, που επιμένουν μέχρι σήμερα να αρνούνται τη διενέργεια δημοψηφίσματος και να απορρίπτουν την πρόταση του ΚΚΕ; Και τι θα απαντήσουν στον ελληνικό λαό, οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του "ΣΥΝ" που του αποστέρησαν το 1992 το δικαίωμα να πει τη γνώμη του, για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ;

Μέχρι τώρα, οι δυνάμεις που αρνούνται το δημοψήφισμα, ισχυρίζονται ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που διαθέτουν στη Βουλή, αντικατοπτρίζει την έγκριση του ελληνικού λαού, για τις θέσεις τους σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η δημοσκόπηση όμως - και όχι μόνο αυτή - αποδείχνει κάτι εντελώς διαφορετικό. Οχι μόνο δεν έχουν καμία έγκριση, αλλά και έντονα αμφισβητείται η αντίστοιχη πολιτική τους. Και πάντως δεν έχουν την παραμικρή, εν λευκώ εξουσιοδότηση από τον ελληνικό λαό, για το ξεπούλημα εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως γίνεται ήδη στη Διακυβερνητική Διάσκεψη.

Ετσι κι αλλιώς εγείρεται ένα τεράστιο θέμα ηθικής, πολιτικής και συνταγματικής τάξης, για την κυβέρνηση και όσους επιμένουν να αρνούνται στους Ελληνες πολίτες το δικαίωμα, να αποφανθούν οι ίδιοι για το μέλλον της χώρας.


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ
  • Συνταξιδιώτες του Β.Ε.,φίλοι του ΚΚΕ προσφέρουν 100.000 δρχ.
  • Ο ΘΑΝΟΣ ΚΛΑΟΥΔΑΤΟΣ προσφέρει 200.000 δρχ., στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Παναγιώτη Ερμείδη.
  • Ο ΓΙΩΡΓΟΣ και η ΝΤΙΝΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ Κάτω Πετραλώνων, 100.000 δρχ. ως δεύτερη δόση.
  • Η ΚΟΒ ΝΕΟΥ ΠΕΤΡΙΤΣΙΟΥ προσφέρει 100.000 δρχ., μέσω της ΝΕ Σερρών, στη μνήμη της Παρθένας Παπασωτηρίου, μέλους του ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ