Τρίτη 9 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
Να συσπειρώσουμε δυνάμεις

Του Δημήτρη ΚΥΠΡΑΙΟΥ*

Στις 4 και 5 του Απρίλη πραγματοποιήθηκε στη Χαλκίδα συνδιάσκεψη Εργαζομένων στο Μέταλλο, με διοργανωτές τη ΓΣΕΕ, το Ινστιτούτο Εργασίας (ΙΝΕ) και την Ομοσπονδία Μετάλλου. Η παραπάνω εκδήλωση έγινε σε συνεργασία με την 5η Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και είχε ως θέμα το ρόλο του συνδικαλιστικού κινήματος στην καταπολέμηση της ανεργίας και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στο μέταλλο. Από το βήμα της συνδιάσκεψης - εκτός από τους συνδικαλιστές εκπροσώπους σωματείων μετάλλου - παρέλασαν διάφορα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κρατικών οργανισμών, αλλά και της ΓΣΕΕ. Τα στελέχη αυτά προσπάθησαν να περάσουν στους παρευρισκόμενους απόψεις ανάλογες με αυτές που προωθούν οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων και των Βρυξελλών, μέσω της "Λευκής Βίβλου" και της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Απόψεις, που, στο όνομα της ανάπτυξης και του εκσυγχρονισμού, καλούσαν σε υποταγή το συνδικαλιστικό κίνημα, σε σημείο που να νομίζεις πως μιλάνε εκπρόσωποι της εργοδοσίας.

Ακούστηκε, για παράδειγμα, από τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, πως ο δρόμος της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι μονόδρομος. Πως ο ρόλος των συνδικάτων άλλαξε και πως θα πρέπει τα συνδικάτα να προτείνουν λύσεις, που δε θα οδηγούν σε συγκρούσεις και απομόνωση από τις εξελίξεις και την τεχνολογική ανάπτυξη. Για να είναι και μέσα στο πνεύμα των αγώνων που αναπτύσσονται αυτό το διάστημα (σε Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία, Ελλάδα), είπε πως θα υπάρξει συντονισμός με διάφορα συνδικάτα, για να μην πάμε προς την κατεύθυνση που προτείνουν οι φιλελεύθερες δυνάμεις. Ο δε γραμματέας διεθνών σχέσεων της Ιταλικής Ομοσπονδίας Μετάλλου, Γκαρμέλο Γκεδρόνε, με προκλητικό τρόπο, χαρακτήρισε κατόρθωμα των συνδικάτων να μη διεκδικούν αυξήσεις και ΑΤΑ, στο όνομα της απασχόλησης. Επιπλέον, τόνισε πως δεν πρέπει να διεκδικούμε αιτήματα, αν δεν έχουμε εξασφαλίσει από τα πριν την επιτυχία, καθώς και τη συναίνεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Από την πλευρά του, ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Ρ. Σπυρόπουλος, έκανε λόγο για ουσιαστικά πολιτικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση. Οπως τα σεμινάρια που - κατά τη γνώμη του - έχουν αποδώσει, άσχετα αν αρκετοί ομιλητές κατάγγειλαν πως τα περισσότερα ήσαν "μαϊμού" και στην ουσία ενίσχυσαν τους επιχειρηματίες με δεκάδες εκατομμύρια. Τόνισε πως η ανεργία μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα "κουπόνια εργασίας", την προώθηση της "κοινωνικής αλληλεγγύης" μεταξύ των εργαζομένων και την κατάργηση των σταθερών και μόνιμων εργασιακών σχέσεων. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γραμματέας διεθνών σχέσεων του ΙΝΕ, Γ. Ντάσης, που προσπάθησε να μας πείσει για την αναγκαιότητα να ακολουθήσουμε μια τακτική, που δε θα μας φέρνει σε αντίθεση με τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ευρωπαϊκών συνδικάτων. Πως δεν πρέπει τα συνδικάτα να αντιστέκονται σε μέτρα τεχνολογικής ανάπτυξης και μείωσης των παραδοσιακών κλάδων, όπως ναυπηγεία, αμαξώματα, κλωστοϋφαντουργία ή ακόμα και της αγροτικής παραγωγής.

Εκείνο που συμπερασματικά θέλανε να περάσουν είναι ότι η πορεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τα μέτρα που παίρνονται είναι προς όφελος των λαών και ότι η κρίση πρέπει να ξεπεραστεί με τη μείωση των εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Μάλιστα, ότι χρέος του συνδικαλιστικού κινήματος είναι να συμφωνήσει και να προωθήσει αυτές τις κατευθύνσεις. Παρά τις μακροσκελείς ομιλίες τους και τις παρεμβάσεις των διοργανωτών, δεν κατάφεραν να πείσουν. Οι περισσότεροι συνδικαλιστές δεν πείστηκαν για το θετικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως προπαγανδιζόταν. Με στοιχεία απέδειξαν τις αρνητικές επιδράσεις των κατευθύνσεων των Βρυξελλών και των πολυεθνικών στη χώρα μας, τόσο στον τομέα της ανεργίας, όσο και των εργασιακών σχέσεων. Οι ΕΣΑΚίτες, αλλά και αρκετοί άλλοι συνδικαλιστές, τους "χάλασαν" το κλίμα και τους ανάγκασαν σε αναδίπλωση. Ετρεχαν για να πείσουν τα στελέχη των δικών τους παρατάξεων για την αναγκαιότητα των μέτρων που προτείνουν. Η δικιά μας παρουσία, η λογική της αντίστασης ενάντια στις επιλογές των πολυεθνικών και των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων, φιλελεύθερων - σοσιαλδημοκρατών, είχε σημαντική επίδραση. Ενισχύθηκε σημαντικά η αντίληψη πως χρειάζεται αντίσταση, οργάνωση του αγώνα σε ταξική κατεύθυνση, συντονισμός δράσης των εργαζομένων. Το τελικό συμπέρασμα απ' τη συνδιάσκεψη είναι πως ολοένα και δυναμώνει η αντίθεση των εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι μια διαπίστωση που πρέπει να αξιοποιήσουμε στη δράση και τον αγώνα, για να συσπειρώσουμε δυνάμεις δίπλα μας που αντιστέκονται.

* Ο Δημήτρης Κυπραίος είναι μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας "Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ"


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ