Πέμπτη 21 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Ανάγκη να συνυπάρξουν ανάπτυξη και προστασία περιβάλλοντος

Αυτό τονίστηκε σε ημερίδα που διοργάνωσε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας με θέμα "οι ΜΜΕ στον ιστό της πόλης"

Ο οικονομικός και κοινωνικός ρόλος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ), η οικονομική τους δυναμική, το καθεστώς λειτουργίας τους, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι θέσεις για τη χωροθέτηση των ΜΜΕ στα πλαίσιο των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης απασχόλησαν την ημερίδα που διοργάνωσε την περασμένη Δευτέρα το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας (ΒΕΑ) με θέμα "Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον ιστό της πόλης".

Εκπρόσωποι από πολλούς κλάδους της μεταποίησης, από σωματεία, ομοσπονδίες και από τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) μετέφεραν την εμπειρία τους και τις απόψεις των επαγγελματοβιοτεχνών για το σοβαρό ζήτημα της απρόσκοπτης λειτουργίας των βιοτεχνιών στον ιστό της πόλης και για τα μέτρα που πρέπει να παρθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Ενώ, εκπρόσωποι του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου τόνισαν μεταξύ άλλων την αναγκαιότητα διαμόρφωσης σύγχρονης χωροταξικής πολιτικής.

Κοινή διαπίστωση όλων ήταν ότι σήμερα με τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας μπορεί να υπάρξει για τους περισσότερους κλάδους αρμονική συνύπαρξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τις υπόλοιπες λειτουργίες της πόλης και ότι μια σύγχρονη αναπτυξιακή πολιτική προϋποθέτει τη μεταβολή από αρνητική σε θετική της σχέσης οικονομικής ανάπτυξης - προστασίας περιβάλλοντος.

Ειδικότερα, στην εισήγησή της η οργανωτική επιτροπή της ημερίδας τονίζει ότι η βαρύνουσα θέση των μικρομεσαίων μεταποιητικών επιχειρήσεων στην οικονομική ανάπτυξη, παρά το γεγονός ότι αυτές αποτελούν το 99% της παραγωγικής βάσης της πρωτεύουσας και απασχολούν 114.000 άτομα, δε λαμβάνεται ανάλογα υπόψη όταν διαμορφώνονται πολιτικές για το μέλλον της πόλης.

Σε ό,τι αφορά το καθεστώς λειτουργίας των ΜΜΕ η οργανωτική επιτροπή του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου προτείνει επανακαθορισμό των επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων αφού ληφθούν υπόψη και εφαρμόζονται οι σύγχρονες τεχνολογικές δυνατότητες εφαρμογής μέτρων αντιρρύπανσης. Για τα μεγέθη των ελληνικών επιχειρήσεων, προστίθεται, το 89% των οποίων απασχολεί μέχρι 10 εργαζόμενους, οι περισσότεροι κλάδοι μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν χωρίς ουσιαστικό πρόβλημα στον ιστό της πόλης. Ειδικά για το λεκανοπέδιο της Αττικής, όπου λειτουργούν 50.000 βιοτεχνικές επιχειρήσεις, η οργανωτική επιτροπή καλεί τα αρμόδια υπουργεία και φορείς να αντιμετωπίσουν σοβαρά τις σύγχρονες αντιλήψεις πολεοδομικής ανασυγκρότησης των πόλεων, οι οποίες δεν υιοθετούν βίαιες παρεμβάσεις, αλλά τη δημιουργία υποδομών και κινήτρων για τη χωροθετική εξυγίανση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ