Πέμπτη 21 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Ακριβότερες από σήμερα βενζίνες και ντίζελ

Η νέα αύξηση στις τιμές του ντίζελ κατά 2,80 δραχμές το λίτρο και στις βενζίνες κατά 1,70 δραχμές το λίτρο, από σήμερα, θα επηρεάσει ανοδικά και τον πληθωρισμό

Ακριβότερα πωλούνται από σήμερα οι βενζίνες κατά 1,7 δρχ. το λίτρο και το ντίζελ κατά 2,8 δρχ. το λίτρο, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΠ, που αιτιολογεί τις νέες αυξήσεις στην άνοδο των διεθνών τιμών των υγρών καυσίμων. Η ουσία για τους καταναλωτές είναι όμως ότι από τις αρχές του έτους οι τιμές της βενζίνης πήραν στην κυριολεξία "φωτιά", καθώς η αύξηση είναι πάνω από 20 δραχμές,απ' τις οποίες οι 8 δρχ. ήταν το χαράτσι της κυβέρνησης, που επέβαλε μεγαλύτερους έμμεσους φόρους στα καύσιμα από 1/1/1996 και - σε συνδυασμό με την πολιτική λιτότητας σε μισθούς και συντάξεις - τα έκανε να φαντάζουν για την πλατιά μάζα του πληθυσμού... είδος πολυτελείας. Σε μακροοικονομικό επίπεδο, οι νέες και εκτός ελέγχου της κυβέρνησης διεθνείς αυξήσεις αναμένεται να ωθήσουν σε νέα άνοδο του πληθωρισμού,που ήδη εκδήλωσε έντονες αυξητικές τάσεις τους πρώτους μήνες του 1996.

Η επίδραση στις τιμές των καυσίμων και στον πληθωρισμό θα ήταν μάλιστα ακόμα μεγαλύτερη, αν δεν υποχωρούσε το δολάριο έναντι της δραχμής.Το αμερικανικό νόμισμα - που είναι το διεθνές μέτρο διαπραγμάτευσης στα καύσιμα - έδρασε σαν "μάννα εξ ουρανού", συγκρατώντας εν μέρει τις τιμές της βενζίνης.

Προσπαθώντας να εξωραϊσει την κατάσταση, ο πρόεδρος των ΕΛΔΑ και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠ, Μ. Δασκαλάκης,με χτεσινές του δηλώσεις είπε ότι "το κόστος του αργού πετρελαίου έσπασε ρεκόρ τριετίας και από 16,8 δολάρια το βαρέλι πήγε στα 20 δολάρια το 1995, συμπαρασύροντας τις τιμές των προϊόντων της βενζίνης. ...δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα τιμών στους μεγάλους νομούς όπου ο ανταγωνισμός λειτουργεί κανονικά, ενώ στους μικρούς, που παρατηρείται συνήθως πρόβλημα, το υπουργείο Ανάπτυξης θα παρέμβει όπου χρειάζεται".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ