Πέμπτη 21 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΙΛΟΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
Παρά τα μεγάλα κέρδη θέλουν να την πουλήσουν

Παρουσιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου για το 1995 (καθαρά κέρδη προ φόρων 23,2 δισ. δραχμές), ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠ ομολόγησαν πως "ο όμιλος δεν μπορεί να αποσταθεροποιηθεί παρά μόνο με πολιτική βούληση"

Με κέρδη, αξιόλογα κέρδη, έκλεισε και το 1995 ο ισολογισμός του ομίλου επιχειρήσεων της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου (ΔΕΠ), την οποία η κυβέρνηση ετοιμάζεται να παραδώσει σταδιακά στο ιδιωτικό κεφάλαιο, με πρώτο βήμα τη μετοχοποίηση του 15% μέσα στο 1996. Σύμφωνα με τον οικονομικό απολογισμό - που παρουσίασαν χτες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠ ΑΕ Χρ. Βερελής και Μαν. Δασκαλάκης - τα συνολικά προ φόρων κέρδη του ομίλου της εταιριών της ΔΕΠ το 1995 έφτασαν τα 23,2 δισ. δραχμές.Και αυτό, όπως τόνισαν, παρά το γεγονός ότι εδώ και 3 χρόνια οι επιχειρήσεις του ομίλου βρίσκονται εκτεθειμένες στο διεθνή ανταγωνισμό και παρά το γεγονός ότι πέρσι η ΔΕΠ ολοκλήρωσε εντόκως την αποπληρωμή του κεφαλαίου κίνησης των 80 δισ. δραχμών που είχε παραχωρηθεί από το ελληνικό δημόσιο.

Στην ίδια συνέντευξη, ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠ ΑΕ:

  • Εξήγησαν πως έχουν καταθέσει τις εισηγήσεις τους σχετικά με τη μετοχοποίηση της ΔΕΠ, που τους είχαν ζητηθεί από την κυβέρνηση, η οποία έχει προαναγγείλει δημόσια την απόφασή της - διά στόματος Αν. Πεπονή - να προχωρήσει στη σταδιακή ιδιωτικοποίηση του ομίλου, αρχίζοντας με την πώληση του 15% των μετοχών μέσα στο 1996. Η αναφορά των δύο επιτελικών στελεχών του ομίλου για "εισηγήσεις" και όχι εισήγηση δείχνει προφανώς ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για τη μορφή, τη διαδικασία και την έκταση ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠ.
  • Εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για την πορεία του ομίλου της ΔΕΠ και υπογράμμισαν πως δεν τους ανησυχεί η συγχώνευση της ΒΡ με τη MOBIL, που ανακοινώθηκε πρόσφατα, για την οποία ο Χ. Βερελής ρίσκαρε την πρόβλεψη πως η προαναγγελθείσα συγχώνευση δε θα υλοποιηθεί. Σε ερώτηση αν τους ανησυχεί η προαναγγελθείσα συγχώνευση της BP με την MOBIL και οι δύο επικεφαλής της ΔΕΠ δήλωσαν πως "με δεδομένη την πολιτική βούληση του κράτους να διατηρήσει τον όμιλο σε πλήρη δραστηριότητα, δεν έχουμε ιδιαίτερους κινδύνους".
  • Διατύπωσαν δημόσια τη - σωστή - άποψη πως η πορεία της ΔΕΠ εξαρτιόταν και θα εξαρτάται πάντα από την πολιτική βούληση του μετόχου και πως ο όμιλος δεν μπορεί να αποσταθεροποιηθεί παρά μόνο με πολιτική βούληση,εκφράζοντας έτσι και οι ίδιοι εμμέσως πλην σαφώς την ανησυχία τους για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΔΕΠ.
  • Εδωσαν στοιχεία από το πενταετές πρόγραμμα ανάπτυξης και επενδύσεων του ομίλου, που, αν αφεθεί από την κυβέρνηση να τους υλοποιήσει, θα συμβάλει στην παραπέρα ισχυροποίηση των εταιριών του ομίλου της ΔΕΠ (ΕΛΔΑ, ΕΚΟ, κτλ. ) στην εγχώρια αγορά και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Στα πλαίσια αυτά: Οι προβλεπόμενες επενδύσεις των ΕΛΔΑ αναμένεται να ξεπεράσουν τα 47 δισ. δραχμές, οι επενδύσεις της ΕΚΟ μαζί με την επένδυση του νέου εργοστασίου προπυλενίου θα ξεπεράσουν τα 48 δισ. δραχμές κτλ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ