Συζητήθηκε χτες στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ
Με νομικίστικο τρόπο αντιμετωπίζει το άκρως πολιτικό ζήτημα της λεγόμενης βασιλικής περιουσίας η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από την απάντηση που έδωσε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ Δ. Κουμπούρη. Συγκεκριμένα ο κομμουνιστής βουλευτής ζητούσε από την κυβέρνηση, να δηλώσει τα μέτρα που σκοπεύει να πάρει, ώστε να κλείσει οριστικά το θέμα της "βασιλικής περιουσίας", ύστερα από την πρόσφατη προκλητική απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, η οποία έκρινε το νόμο 2215/94 αντισυνταγματικό.
Στην απάντησή του ο υφυπουργός Οικονομικών, αφού περιπλανήθηκε για αρκετή ώρα στους νομικούς λαβυρίνθους της υπόθεσης (στο ποιος προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, πότε προσέφυγε και τι έγινε), εξάντλησε την επιχειρηματολογία του ρίχνοντας ευθέως όλες τις ευθύνες για την εξέλιξη του θέματος στις μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας του Αρείου Πάγου και στον πρόεδρό του, Β. Κόκκινο. Καταλήγοντας, είπε πως αν τελικά ο νόμος, με τον οποίο δημεύτηκε η"βασιλική περιουσία", κριθεί οριστικά αντισυνταγματικός από τον Αρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας το ζήτημα θα λυθεί από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο του Αρθρου 100 του Συντάγματος. Τέλος, σε ό,τι αφορά το Μον Ρεπό Κέρκυρας ισχυρίστηκε πως δεν επηρεάζεται από την απόφαση του Αρείου Πάγου, γιατί ουδέποτε η οικογένεια Γλύξμπουργκ απέκτησαν εκεί δικαιώματα κυριότητας ή νομής.
Στην παρέμβασή του ο Δ. Κουμπούρης, αφού χαρακτήρισε την απόφαση του Αρείου Πάγου προκλητική και απαράδεκτη, τόνισε πως το θέμα δεν είναι πρωτίστως νομικό, αλλά πολιτικό. "Δεν υπάρχει, είπε, βασιλικός θεσμός και συνεπώς δεν υπάρχει βασιλική περιουσία. Πρόκειται για περιουσία του δημοσίου. Το θέμα δημιουργήθηκε, διότι όλες οι κυβερνήσεις από το '74 και μετά ολιγώρησαν και το άφησαν σε εκκρεμότητα. Υστερα από την ψήφιση του νόμου 2215/95 το θέμα είναι πώς εφαρμόστηκε αυτός ο νόμος. Τι έκανε και τι κάνει το δημόσιο για να προστατεύσει και να αξιοποιήσει αυτή την περιουσία του. Υπάρχει ολιγωρία". Ακόμη ο βουλευτής του ΚΚΕ έθεσε το θέμα της κινητής περιουσίας, που έχει σφετεριστεί η οικογένεια Γλύξμπουργκ και σε ό,τι αφορά το Μον Ρεπό Κέρκυρας ζήτησε να αποδοθεί στους μαζικούς φορείς της περιοχής για αξιοποίηση.
Το θέμα της λεγόμενης βασιλικής περιουσίας έγινε, επίσης, αντικείμενο διαφωνίας στην επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος ανάμεσα στον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, Γ. Κουβελάκη, και στον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη.