Τετάρτη 13 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ
Δυναμικά μπροστά!
  • Πραγματοποιήθηκε στις 11.3.96 η εκλογοαπολογιστική συνέλευση
  • Εκλέχτηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο

Οι εργασίες της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών επιβεβαίωσαν τις αισιόδοξες προβλέψεις αρκετών στελεχών του για τη μελλοντική του προοπτική. Η παρουσία επιστημόνων από νεότερες ηλικίες και το δυναμικό "παρών" που έδωσαν για άλλη μια φορά οι παλιότεροι πιστοί φίλοι του στο προσκλητήριο του Κέντρου, τόνωσαν την ελπίδα όσων πασχίζουν για την ανασυγκρότηση και την αναβάθμιση της μαρξιστικής ερευνας στη χώρα μας.

Στην εκτενή εισήγηση απολογισμού του απερχόμενου ΔΣ του ΚΜΕ που έγινε, ο διευθυντής του Κέντρου, Νίκος Κυρίτσης,τόνισε μεταξύ άλλων:

"Το ΚΜΕ πάλεψε με τις συγκεκριμένες δυνάμεις που είχε για την υλοποίηση των αποφάσεων της προηγούμενης Γενικής Συνέλευσης που καθόρισε τους κεντρικούς στόχους του Κέντρου, δηλαδή την ανάγκη υπεράσπισης και εκλαϊκευσης της μαρξιστικο - λενινιστικής ιδεολογίας και θεωρίας, την ανασυγκρότηση του επιστημονικού δυναμικού του ΚΜΕ, την εμβάθυνση στη μελέτη των σύγχρονων προβλημάτων της χώρας μας.

Στη διάρκεια της θητείας του απερχόμενου ΔΣ, το Κέντρο πραγματοποίησε 2 Συμπόσια και 9 Ημερίδες με θέματα όπως, η επικαιρότητα του μαρξισμού, η Συνθήκη του Μάαστριχτ, η "Λευκή Βίβλος", κ.ά. Ενώ μέσα στο 1995 πραγματοποιήθηκαν 12 σεμινάρια που αφορούσαν θέματα όπως, η ταξική κοινωνία, η οικονομία, ο σοσιαλισμός κ.ά.

Στο ίδιο διάστημα εκδόθηκαν από τη "Σύγχρονη Εποχή" 2 βιβλία του Κέντρου: "Τα θέματα Παιδείας Νο 6" και τα "Θέματα Ελληνικής Ιστορίας" και αναμένεται να κυκλοφορήσει η μελέτη "Οι αλλαγές στην οικονομία και στην ταξική διάρθρωση της ελληνικής κοινωνίας (1980 - 1994)". Ακόμα, ολοκληρώνεται η μελέτη για το "Πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα" και τα "Θέματα Παιδείας Νο 7".

Σε σχέση με τη διεθνή επικοινωνία του Κέντρου με αντίστοιχα ιδρύματα του εξωτερικού, έγιναν οι πρώτες συζητήσεις με το ιταλικό, το πολωνικό, το κινεζικό και 2 ρώσικα ερευνητικά ιδρύματα. Εχει επίσης κατακτηθεί και μια χαλαρή επαφή με το γαλλικό Ινστιτούτο, το οποίο μας στέλνει το περιοδικό του "Societe Francaise"".

Συνεχίζοντας ο διευθυντής του ΚΜΕ προδιέγραψε τους στόχους του νέου ΔΣ και όλων των μελών για το επόμενο διάστημα:

"1. Να εξειδικεύσει και να καταμερίσει θέματα δουλιάς που να ανταποκρίνονται στις γενικές κατευθύνσεις έρευνας του Κέντρου και τις ανάγκες του κινήματος.

2. Να ελέγχει αποτελεσματικά την πορεία των εργασιών.

3. Να παρεμβαίνει σε επίκαιρα ζητήματα.

4. Να συσπειρώνει επιστήμονες και νεολαία.

5. Να διευρύνει και να προωθήσει τη δημιουργία νέων τμημάτων και ομάδων".

Και κατέληξε προσδιορίζοντας τις βασικές κατευθύνσεις για την επόμενη περίοδο, που είναι η συμμετοχή στη δουλιά για το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ και η μελέτη βασικών προβλημάτων που θα προκύψουν από τις αποφάσεις του Συνεδρίου, η έρευνα και η μελέτη προβλημάτων του σοσιαλισμού.

Συμφωνήθηκε η ανάγκη να προσανατολιστεί και να οργανωθεί η έρευνα στα σύγχρονα φαινόμενα του καπιταλισμού διεθνώς και στη χώρα μας, όπως: Τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, το ρόλο και τις σχέσεις των διάφορων συνασπισμών - οικονομικοπολιτικών, στρατιωτικοπολιτικών - στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα. Τις εξελίξεις στις λειτουργίες του ελληνικού καπιταλιστικού κράτους. Την επίδραση των νέων τεχνολογιών σε ζητήματα του εργατικού κινήματος. Ακόμα την εξειδίκευση της μαρξιστική ερευνητικής δουλιάς σε θέματα περιβάλλοντος. Την ανάπτυξη της μαρξιστικής μελέτης σε ιστορικά θέματα.

Για το σκοπό αυτό θα συσταθούν ανάλογα τμήματα ή ομάδες μελετητικής και ερευνητικής δουλιάς.

Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν πλούσια σε ιδέες και προτάσεις για την ισχυροποίηση του Κέντρου. Η σύνδεση με το εργατικό κίνημα, η διεύρυνση της θεματολογίας, η ένταξη νέων επιστημόνων στην ερευνητική προσπάθεια, η διασφάλιση της έγκαιρης δημοσίευσης των μελετών, η αύξηση των οικονομικών πόρων, ήταν ορισμένα από τα πιο βασικά θέματα, στα οποία επικεντρώθηκε ο προβληματισμός των μελών που πήραν τον λόγο.

Ξεχωριστή στιγμή των εργασιών ήταν αναμφισβήτητα η έγκριση ψηφίσματος αλληλεγγύης προς τον κουβανικό λαό και την κυβέρνησή του, που κατέθεσε το προεδρείο της Συνέλευσης.

Μετά την ομόφωνη έγκριση του απολογισμού δράσης, οι διαδικασίες συνεχίστηκαν με τη συζήτηση για τον αριθμό, τα κριτήρια ανάδειξης και τη διαμόρφωση της τελικής πρότασης για το καινούριο ΔΣ του Κέντρου, και τη διεξαγωγή της εκλογής του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ