Τετάρτη 13 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιφυλάσσουν "λουκέτο" και στην "Αχάια Κλάους"

Τη λύση της εκκαθάρισης εν λειτουργία προωθεί η κυβέρνηση, για τη γνωστή παραδοσιακή ποτοβιομηχανία "Αχάια Κλάους", στην Πάτρα, με τον κίνδυνο να οδηγηθεί σε κλείσιμο, παρότι η επιχείρηση συνδέεται, τόσο με την αγροτική παραγωγή της περιοχής, όσο και με εξαγωγικές δραστηριότητες, αποδίδοντας σημαντικά ποσά συναλλάγματος στην οικονομία της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πιστώτριες τράπεζες, οι οποίες βαρύνονται με συνολικά χρέη ύψους 4,5 δισ. δρχ., από δάνεια που η διοίκηση της επιχείρησης δεν έχει αποπληρώσει, καθώς και η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης έχουν ήδη αποφασίσει και αναμένεται να προχωρήσουν εντός των ημερών στην εκκαθάριση εν λειτουργία της επιχείρησης, με σκοπό την ανεύρεση νέου επενδυτή. Πρόκειται για λύση, η οποία κινδυνεύει να αποτελέσει νέο πλήγμα για την περιοχή της Πάτρας, η οποία μαστίζεται απ' την αποβιομηχάνιση και την ανεργία, αλλά και για την αγροτική παραγωγή της περιοχής, αφού το εργοστάσιο της "Αχάια Κλάους" απορροφά το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής σταφυλιού. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι η επιχείρηση αποτελεί τη μία από τις δύο ελληνικές επιχειρήσεις (μαζί με την τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ), που βραβεύτηκαν για τη δραστηριοποίησή τους στις εξαγωγές. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή και παρά την πληθώρα παραγγελιών, η επιχείρηση βρίσκεται εκτός παραγωγικής δραστηριότητας λόγω έλλειψης ρευστότητας, ενώ οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για τρίτο μήνα.

Για την πρόθεση της κυβέρνησης και των τραπεζών έχει ενημερώσει ήδη τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, Χρ. Λιακόπουλο, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ, Πρωτόπαππας, ενώ έχουν ενημερωθεί και οι εκπρόσωποι του σωματείου εργαζομένων. Σύμφωνα με δηλώσεις στο "Ρ" του γραμματέα του σωματείου εργαζομένων στην "Αχάια Κλάους", Στεφανόπουλου Γιώργου, αίτημα των εργαζομένων είναι η λειτουργία της επιχείρησης κατά τη διάρκεια της εκκαθάρισης, αλλά και η εξασφάλιση της βιωσιμότητάς της στην περίπτωση που βρεθεί τρίτος αγοραστής, με την παράλληλη δέσμευση της απασχόλησης του συνόλου των 180 εργαζομένων στην επιχείρηση. Οι εργαζόμενοι πιστεύουν στη βιωσιμότητα της επιχείρησης, η οποία παρουσιάζει τα τρία τελευταία χρόνια υψηλή κερδοφορία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ