Σάββατο 9 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Κοινά τα προβλήματα, κοινός ο αγώνας

Στους χώρους δουλιάς, που εργάζεται μεγάλο ποσοστό γυναικών, βρέθηκαν χτες κλιμάκια της ΚΟ Πειραιά και εργατικών σωματείων

Πώς να μιλήσεις για γυναικεία προβλήματα και ισότητα στο χώρο της υγείας, όταν η προϋπόθεση γι' αυτά, ο δημόσιος χαρακτήρας των νοσοκομείων απειλείται; Η επιχείρηση ιδιωτικοποίησης του συστήματος υγείας, που βρίσκεται σε εξέλιξη, προσθέτει νέα προβλήματα, θίγοντας ιδιαίτερα τις γυναίκες εργαζόμενες.

"Κοινά ωστόσο είναι τα προβλήματα για γυναίκες και άντρες και στον τομέα της υγείας. Χρειάζεται, γι' αυτό, αγώνας από κοινού, για να μειωθούν και να ανατραπούν οι επιπτώσεις της πολιτικής άλωσης του κοινωνικού κράτους, που οι Βρυξέλλες οριοθετούν ως το 2000", σημείωσε χτες η Ελπίδα Παντελάκη,μέλος του Γραφείου Πόλης της ΚΟ Πειραιά του ΚΚΕ και νομαρχιακή σύμβουλος της ΝΑΣ, με την ευκαιρία περιοδείας στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο "Μεταξά"και το ΠΙΚΠΑ Πειραιά.

Στους χώρους αυτούς, όπου ένα μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων είναι γυναίκες, βρέθηκε χτες αντιπροσωπεία της Αχτίδας Δημοσίων Υπαλλήλων, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας που ανέλαβε η Κομματική Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ για τη Μέρα της Γυναίκας". Ανάλογες επισκέψεις έγιναν και σε άλλους χώρους δουλιάς, στο Κερατσίνι η "Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση" στην ΚΟΠΗ και αλλού, καθώς και στη Νίκαια στο ΙΚΑ, το Δημαρχείο και το Αστυνομικό Τμήμα. Ακόμη εξορμήσεις στα καπνεργοστάσια και τα τσαγκαράδικα του Πειραιά πραγματοποίησαν τα Σωματεία Ιματισμού, Δέρματος και Κλωστοϋφαντουργίας.

Στο "Μεταξά", που αντιμετωπίζει ένα επιπλέον πρόβλημα, καθώς μεθοδεύεται η μετατροπή του από ειδικό σε γενικό νοσοκομείο, η Ελπ. Παντελάκη μίλησε με γυναίκες γιατρούς, νοσηλεύτριες και εργαζόμενες στους άλλους χώρους του νοσοκομείου, αλλά και με τους άντρες συναδέλφους τους και σημείωσε ότι αλλαγή του χαρακτήρα του "Μεταξά" θα σημάνει δυσκολίες και για τους εργαζόμενους με τις εφημερίες και τα νυχτέρια, που θα πρέπει να κάνουν.

"Δεν μπορεί να είναι λύση, σημείωσε, στο πρόβλημα της έλλειψης ενός ακόμη νοσοκομείου για την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και των νησιών που εξυπηρετεί, η μετατροπή του αντικαρκινικού σε γενικό".

Παρά το ότι το 50% περίπου των εργαζομένων του "Μεταξά" είναι γυναίκες, απουσιάζει, όπως σε όλα τα νοσοκομεία, ο παιδικός σταθμός για τα παιδιά των εργαζομένων, αν και αποτελεί πάγιο αίτημα και του συνδικαλιστικού κινήματος.

Από κει και πέρα τα προβλήματα ταυτίζονται και στο χώρο της υγείας, ειδικά στον Πειραιά, με αυτά της πόλης, που φθίνει και μαστίζεται από την ανεργία και την αποβιομηχάνιση. Στα νοσοκομεία, αν και κατ' εξαίρεση οι προσλήψεις γίνονται με το σταγονόμετρο. Αλλωστε σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, παραμένουν κενές πανελλαδικά 25.000 θέσεις βάσει των οργανισμών των νοσοκομείων - οι πραγματικές ανάγκες είναι μεγαλύτερες - τη στιγμή που 12.000 χιλιάδες σπουδαστές των σχετικών τεχνικών σχολών είναι άνεργοι, χωρίς να υπολογίζονται αυτοί των ΤΕΙ και ΑΕΙ.

Τώρα μάλιστα με βάση τις οδηγίες και τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο ρόλος της γυναίκας επιχειρείται να γίνει συμπληρωματικός και να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή της στο σπίτι, ώστε να αντιμετωπιστεί... έτσι η ανεργία και η οικονομική κρίση!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ