Σάββατο 9 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΑΡΙΣΑ
Μεγάλη συγκέντρωση και πορεία

Με μεγάλη συγκέντρωση στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου και πορεία ειρήνης στους δρόμους της πόλης, οι γυναίκες της Λάρισας γιόρτασαν χτες την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι γυναικείες οργανώσεις ΕΓΕ, ΟΓΕ, ο Σύνδεσμος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και τα Σωματεία Ιματισμού και Κλωστοϋφαντουργών.Για τα προβλήματα και τα δικαιώματα της γυναίκας μίλησαν η Αννα Λέτσιου,πρόεδρος του Σωματείου Ιματισμού, η Ευτυχία Λουτριώτου,μέλος της διοίκησης του Σωματείου Κλωστοϋφαντουργών, η Ελένη Τασσοπούλου,από τον Σύνδεσμο για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και η Δήμητρα Παπαστεργίου,πρόεδρος της ΟΓΕ Λάρισας.

Στις ομιλίες τους τόνισαν ότι οι γυναίκες και σήμερα βιώνουν με περισσότερη ένταση τη φτώχεια και την ανεργία, κατέχουν τα "πρωτεία" στον αναλφαβητισμό και στερούνται πολλών άλλων κοινωνικών δικαιωμάτων. Υπογραμμίστηκε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των απολυμένων και των άνεργων στην κλωστοϋφαντουργία και τον ιματισμό είναι γυναίκες, που δεν έχουν πια ορατή προοπτική να ξαναδουλέψουν, ενώ πάνω από 400.000 εργαζόμενες στο φασόν σ' όλη τη χώρα μετρούν τη ζωή τους με το κομμάτι, βιώνοντας την άγρια εκμετάλλευση και τους εκβιασμούς. Επισημάνθηκε, ιδιαίτερα, ότι οι γυναίκες είναι παραγκωνισμένες από τα "κέντρα εξουσίας" και δε διαθέτουν ίσες ευκαιρίες με τους άνδρες.

Στο ψήφισμα της εκδήλωσης - η οποία είχε ως κεντρικό σύνθημα το τρίπτυχο Ισότητα - Δουλιά - Ειρήνη - καταγγέλλονται οι πολιτικές που οδηγούν τις γυναίκες σε κοινωνικό αποκλεισμό και τονίζεται ιδιαίτερα η ευαισθησία και η αποφασιστικότητά τους ν' αγωνιστούν για την ειρήνη. Μ' αφορμή την πρόσφατη κρίση με την Τουρκία στο Αιγαίο, υπογραμμίζεται ότι "όσο οι σχέσεις των λαών δε χτίζονται στη βάση της ισοτιμίας, της καλής γειτονίας και της φιλίας, τόσο οι κυρίαρχοι κύκλοι της Γης, ανενόχλητοι, θα διαφεντεύουν, θα υπονομεύουν και θα ναρκοθετούν το μέλλον μας". Τέλος τονίζεται ότι οι γυναίκες της Λάρισας αισθάνονται ιδιαίτερη ανησυχία για τα στρατηγεία του ΝΑΤΟ, που πρόκειται να λειτουργήσουν στον Τύρναβο και στο Κουτσόχερο, γιατί μετατρέπουν την περιοχή σε στρατηγικό στόχο υψηλής προτεραιότητας και την εκθέτουν σε κίνδυνο πυρηνικού ολοκαυτώματος.

Το ψήφισμα αυτό οι γυναίκες το παρέδωσαν στη Νομαρχία Λάρισας, όπου έφτασαν μετά από πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του Συλλόγου Ανύπανδρων Μητέρων, του Κέντρου Ερευνας για την Ειρήνη, αντιπροσωπεία της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ και εκπρόσωποι άλλων μαζικών φορέων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ