Παρασκευή 1 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οι αρχαιολόγοι καταγγέλλουν το ΥΠΠΟ

Το υπουργείο χαρίζει σε ιδιώτες εκατομμύρια για "έργα" και "εκθέσεις ιδεών"

Τη συμμετοχή, κατά 95%, και συμπαράσταση όλου του κλάδου, είχε η 24ωρη προειδοποιητική απεργία που πραγματοποίησε χτες ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ). Οι ανασκαφές σταμάτησαν και σε καίρια σημεία, όπως στα έργα του μετρό (Σύνταγμα, Ζάππειο, Κεραμεικό, Εθνικό Κήπο, οδό Αμερικής, Μακρυγιάννη). Κι ακόμα: στα έργα βιολογικού καθαρισμού στο Βόλο, στον αγωγό φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη, στις εθνικές οδούς Βελεστίνου και Βοιωτίας, στην αποχέτευση Χαλκίδας και στο τμήμα της Εγνατίας Οδού στη Θεσπρωτία.

Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα του συλλόγου εξέφρασαν, εξάλλου, 40 ακαδημαϊκοί, καθηγητές πανεπιστημίων και καλλιτέχνες.

Οι αρχαιολόγοι, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, παρουσία και του Σωματείου Τεχνικών του ΥΠΠΟ, δήλωσαν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις, αφήνοντας περιθώριο 18 ημερών στην ηγεσία του ΥΠΠΟ. Στο μεταξύ, ο ΣΕΑ συναντήθηκε με τον υπουργό Πολιτισμού, Σταύρο Μπένο, ο οποίος, υποτίθεται, "κατανόησε το πρόβλημα", αλλά το παρέπεμψε στο νέο νόμο για την Πολιτιστική κληρονομιά. Ωστόσο, σε προχΤεσινή συνάντησή του με τους αρχαιολόγους και τους τεχνικούς του ΥΠΠΟ είπε ότι "θα" συμπεριλάβει τα αιτήματα του κλάδου σε ένα νομοσχέδιο "σκούπα".

Οι αρχαιολόγοι επανέλαβαν τα αιτήματά τους, με πρώτο το οικονομικό, αφού ο κατώτατος μισθός του πρωτοδιοριζόμενου αρχαιολόγου ξεκινάει από τις 105.000 και δεν ξεπερνάει τις 120.000.Σκανδαλώδες είναι το παράδειγμα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Λέσβου, το οποίο "ακόμα δεν υφίσταται, αλλά έχει διευθυντή που πληρώνεται με 450.000 το μήνα".

Πρωταρχικό αίτημα των αρχαιολόγων είναι η επαναφορά του ειδικού βαθμολογίου - μισθολογίου,αλλά και η επαναχορήγηση του μηνιαίου επιδόματος βιβλιοθήκης (40.000 μηνιαίως). Οπως τόνισαν, το ποσό αυτό για τους αρχαιολόγους και τους τεχνικούς θα επιβαρύνει τον ετήσιο κρατικό προϋπολογισμό μόνο με 160 εκατομμύρια. Επίσης, ζητούν χορήγηση επιδόματος αυξημένης ευθύνης, καταβολή των πραγματικών υπερωριών, προκαταβολή των οδοιπορικών και καταβολή δεύτερου μισθού εκπαιδευτικής άδειας εξωτερικού, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Τέλος, οι αρχαιολόγοι και οι τεχνικοί απαιτούν καταβολή, υπέρ των υπαλλήλων, του 2% από τα προγράμματα του Β Πακέτου Ντελόρ.

Χαρίζουν εκατομμύρια

Κι ενώ οι αρχαιολόγοι και τεχνικοί, στη συνέντευξη Τύπου, καταδίκαζαν την ανεξέλεγκτη διασπάθιση εκατομμυρίων,ήρθε στο φως σκανδαλώδης σύμβαση ανάθεσης ερευνητικού προγράμματος,από τον πρώην υπουργό Πολιτισμού, Θάνο Μικρούτσικο, σε ομάδα εργασίας αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ,με επικεφαλής την λέκτορα Μηλένη Παναγιωτοπούλου.Στην ομάδα εργασίας συμμετέχει και ο πρώην σύζυγος της Δήμητρας Παπανδρέου, Αλέξης Καπόπουλος,ως... υποψήφιος διδάκτωρ (!).

Το θέμα έχει αρκετές παραμέτρους. Πρώτο, η έρευνα αφορά σε επανέκθεση συλλογών των αρχαιολογικών θησαυρών του Μουσείου Ελευσίνας και την ανάπλαση του αρχαιολογικού χώρου.Ωστόσο, για εκθέσεις αυτού του περιεχομένου ειδικοί είναι μόνον οι αρχαιολόγοι και όχι οι αρχιτέκτονες. Αλλά και η ανάπλαση του χώρου έχει προηγουμένως δημοπρατηθεί από το ίδιο το ΥΠΠΟ, με κόστος 150 εκατ. Με ποια, λοιπόν, "λογική" υπογράφτηκε αυτή η σύμβαση, με το ίδιο αντικείμενο και μάλιστα εν αγνοία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας;Το θέμα γνώριζε μόνο ο πρώην υπουργός. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προϊσταμένη της αρμόδιας Εφορείας αντέδρασε όταν ενημερώθηκε για την ανάθεση αυτής της μελέτης και δήλωσε ότι δε θα τη λάβει υπόψη της, γιατί το ίδιο το κράτος κάνει έργα εκεί όπου η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή διενεργεί επί ένα αιώνα ανασκαφές.

Δεύτερο, το υπουργείο χρηματοδοτεί αυτό το λεγόμενο ερευνητικό πρόγραμμα, με 42 εκατ. δραχμές (!), από τα οποία έχουν δοθεί ήδη 20 εκατ. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η ομάδα "ανέλαβε", λέει, να προσφέρει στο ΥΠΠΟ και δύο αρχιτεκτονικές προμελέτες, για την επανέκθεση της συλλογής των Κούρων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και την ανάπλαση του αρχαιολογικού χώρου Αμφιάρειου Ωρωπού (!).

Τρίτο, όπως καταγγέλθηκε, δε διευκρινίζεται αν τα χρήματα προέρχονται από τις δημόσιες επενδύσεις ή το ΛΟΤΤΟ. Λεπτομέρεια, που όμως είναι ουσιαστική, αφού σχετίζεται με τη νομιμότητα των διαδικασιών.Και βέβαια, της ανάθεσης δεν προηγήθηκε προκήρυξη διαγωνισμού, δεν ορίστηκε επιτροπή υπηρεσιακών παραγόντων για την επιλογή, ούτε ο τρόπος πληρωμής. Και, βέβαια, μέχρι σήμερα η ομάδα εργασίας δεν έχει λογοδοτήσει πουθενά!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάλεσμα συμμετοχής στη σημερινή απεργία των συμβασιούχων(2015-03-20 00:00:00.0)
Απολύσεις και εργασιακός μεσαίωνας(2010-03-27 00:00:00.0)
«Φως» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά(2001-12-12 00:00:00.0)
Η Ολυμπία ...στο «νήμα» του 2004(2000-11-02 00:00:00.0)
Συνάντηση μουσείων(1999-11-26 00:00:00.0)
Δικομματική σύμπνοια για το "ψητό"...(1996-05-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ